15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGRAFIC. Cum s-a dezvoltat reţeaua Racz

GRAFIC. Cum s-a dezvoltat reţeaua Racz

AFACERILE ÎNCEP ÎN „PARADIS”

 

Într-o clădire elegantă din insulele Seychelles îşi are sediul una dintre firmele de consultanţă offshore. Compania încearcă să-şi atragă noi clienţi din fostele ţări comuniste. Firma din Seychelles îşi prezintă oferta inclusiv în limba română, semn că tot mai mulţi afacerişti români apelează la aceste servicii.

Cu doar câteva sute de dolari poţi închiria aici o persoană care să-ţi reprezinte discret interesele, iar cu până la două mii de dolari îţi poţi înfiinţa o firmă locală. Reprezentanţii unui puternic grup de pe piaţa noastră „gri-petrol” au înfiinţat aici, în 2007, trei companii offshore prin care să controleze două firme din Năvodari. În fapt, două microrafinării care funcţionau la aceeaşi adresă.

Prima firmă a intrat în faliment după ce a fost preluată de compania offshore, iar creditorii au acum o misiune dificilă: să-şi recupereze banii.

Cealaltă companie – Romeco International Service – este cercetată pentru ample operaţiuni de comerţ cu combustibili contrafăcuţi.

Chiar dacă patronii reali ai afacerii se ascund prin intermediul firmelor offshore, reprezentanţii legali ai companiilor din Seychelles sunt la vedere şi oferă mari surprize.

Firmele din paradisul fiscal au fost reprezentate, pe rând, de Didel Mavlea (fratele lui Iulian Mavlea, omul care asigură securitatea afaceristului Marian Iancu, patronul grupului VGB şi al clubului Poli Timişoara), de Gabriel Bivolaru (fostul deputat PSD, condamnat la puşcărie pentru o fraudă bancară de proporţii) şi de sora sa Mihaela Ene (asociată şi ea într-o firmă din grupul VGB).

Firele afacerii duc însă către Budapesta, acolo unde îşi are reşedinţa unul dintre marii actori de pe piaţa noastră, Peter Attila Racz.

2011/06/05//184202-racz.jpgClick pe grafic pentru a mări

REŢEAUA LUI RACZ

Numele lui Racz apare tot mai des în monitorizările anchetatorilor, fiind suspectat că este unul dintre cei care coordonează multe din operaţiunile ilegale dintre industria petrolului. Acum zece ani, Peter Attila Racz era implicat în mai multe afaceri cu petrol. Astăzi, el mai figurează, oficial, doar în două.
În rest, numele său este suspectat că patronează firmele unde apar rudele sau prietenii săi. Pe verticală, afacerile grupului pleacă din Constanţa şi ajung la Oradea. Dar multe firme din Bulgaria sau Ungaria sunt menţionate că ar fi în sfera sa de influenţă.

Născut în Oradea, Peter Attila Racz locuieşte acum la Budapesta.

Peter Attila Racz a fost partener cu o companie din grupul VGB, patronat de omul de afaceri Marian Iancu (arestat şi anchetat, în 2006, pentru operaţiuni de evaziune în comerţul cu petrol).

Apropierea de Marian Iancu a făcut ca numele lui Racz să fie vehiculat, la mijlocul deceniului trecut, ca şeful filierei din Ardeal a traficului cu produse petroliere de la RAFO.

Investigatorii suspectează că, prin intermediul unor interpuşi, majoritatea cetăţeni maghiari, Peter Racz controlează zeci de companii în ţară şi în ţările vecine.

Doar operaţiunile coordonate de Racz se întind pe treisprezece judeţe, potrivit unor rapoarte confidenţiale din Ministerul Finanţelor.

În multe dintre aceste companii ca asociaţi figurează cetăţeni de naţionalitate maghiară. Majoritatea dintre ele au fost radiate între timp. O firmă din Oradea, fondată chiar de Racz acum nouă ani, a ajuns, în 2009, să preia activele rafinăriei Petrolsub, aflată atunci în insolvenţă. În rafinărie, interesele lui Racz au fost reprezentate de cumnata sa, Merai Katalin. Cei doi au mai împărţit şi alte companii.

O altă firmă de transport controlată de Merai Katalin este acum implicată într-o amplă anchetă penală cu transport ilegal de combustibili.

Contactată de reporterii RL, Merai Katalin a negat că ea şi cumnatul său Peter Racz ar fi implicaţi în afaceri ilegale: „Nu suntem implicaţi în nici o afacere ilegală, ăsta e singurul comentariu pe care pot să îl fac”.

ADMINISTRATORUL CU DOUĂ CLASE PRIMARE

O cisternă plină de motorină a fost confiscată în septembrie 2009. Transportul este oprit în urma unui control încrucişat făcut de echipe de vameşi din Sibiu şi din Ialomiţa. Era doar unul din mai multe transporturi ilegale de carburanţi. Ancheta înaintează şi este preluată de Direcţia Antifraudă a Poliţiei Ialomiţa, care începe să verifice şi activitatea unui depozit de combustibili din Slobozia al unei alte firme din Ilfov.

Poliţiştii încep să audieze mai mulţi şoferi angajaţi ai unor firme de transport, implicate în traficul de carburanţi. Printre cei audiaţi sunt şi şoferii unei companii de transport din Oradea. Firma orădeană este controlată chiar de Merai Katalin, cumnata lui Racz. Ancheta este preluată apoi de procurori, iar abia la începutul acestui an încep să cadă şi primele capete. Principala victimă este administratorul firmei Texas Grup Oyl, Florin Ciocoi, arestat pentru că s-ar fi sustras urmăririi penale. El este prins în Botoşani.

Arestaţi iniţial de procurori, foştii patroni au încercat să arunce toată răspunderea pe umerii lui Ciocoi, deşi pregătirea lui şcolară (doar două clase primare) nu-l recomanda pentru astfel de operaţiuni  (vezi anexa 1). Procurorii susţin că unul dintre foştii asociaţi ai firmei Texas, Costel Iordache (care ar fi controlat informal afacerea în continuare), i-ar fi instruit pe angajaţi să arunce toată vina pe umerii administratorului Ciocoi.

continuare în pagina 2

PRODUSUL-MINUNE

Costel Iordache vrea să scape de acuzaţiile procurorilor cum că ar fi pus la cale un mecanism complex de evaziune. Anchetatorii spun că firma Texas Grup Oyl îşi masca vânzările de combustibili sub pretextul că ar produce un produs nou, „Petrotex“.

Compania din Slobozia declara că vinde combustibilul, pe care l-ar fi obţinut printr-un amestec de reziduuri petroliere cu păcură şi motorină.

Procurorii spun însă că firma vindea de fapt motorină, prejudiciind astfel bugetul cu zeci de milioane de lei din diferenţa de taxe.

Procurorii susţin astfel că produsul „Petrotex” era doar un paravan prin care firma vindea, în realitate, motorină.

Un astfel de transport este şi cel confiscat de vameşi anul trecut, în septembrie. Deşi controalele la firma Texas au început încă din martie 2010, ANAF îi suspendă autorizaţia abia pe 25 februarie 2011, dată la care administratorul formal al firmei, Florin Ciocoi, era deja arestat de aproape două luni.

Reprezentanţii Texas Grup Oyl nu au putut fi contactaţi de reporterii României libere deoarece numerele de telefon declarate oficial de această companie apar ca nemaifiind valabile.

FURNIZORII

Firma Texas cumpăra motorina de la două companii aflate şi ele în vizorul procurorilor – DG Petrol Bucureşti şi, respectiv, M&D Sea Farers Constanţa.

Ambele companii au mai multe dosare penale, după ce au fost controlate de Garda Financiară şi de inspectorii vamali. Acum însă procurorii le menţionează pe amândouă şi în dosarul Texas. Mai mult, procurorii au decis să conexeze dosarul Texas cu un altul în care DG Petrol apare ca furnizor pentru o altă companie cu probleme din Brăila. În alt caz, poliţiştii antifraudă susţin că au descoperit un prejudiciu de 22,5 milioane de lei (vezi anexa 2).

CE SPUN EXPERŢII

În ciuda acuzaţiilor procurorilor, experţii desemnaţi să verifice actele contabile susţin că din activitatea cu produsul, minune „Petrotex” compania Texas nu ar fi prejudiciat bugetul statului. Dar concluziile lor sunt contradictorii. Mandatul celor doi experţi desemnaţi de instanţă a fost să verifice activitatea firmei doar pe lunile iulie şi august 2010. Firma Texas susţine că păcura pentru producerea „Petrotex” era adusă din import de la firma bulgărească Zlatan Oil Eood. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră – Centrul comun de contact româno-bulgar arată, într-o adresă oficială, că firma bulgărească nu a avut nici un fel de activitate şi nu există activităţi de comerţ intracomunitar. Ca urmare, logic, nu avea cum să aibă nici relaţii comerciale cu firma Texas.

Cu toate acestea, firma bulgărească figurează în contabilitatea companiei româneşti că ar fi emis mai multe facturi pentru o cantitate de aproape 4 milioane kg de păcură, dar experţii contabili nu au putut găsi înregistrările contabile legate de furnizorul bulgar. Extrasul de cont al firmei bulgăreşti de la o sucursală bancară din Constanţa arată, în mod surprinzător, încasări de peste 6,2 milioane de lei de la firma Texas, bani care ar fi fost plătiţi chiar pentru achiziţii de păcură în perioada aprilie-noiembrie 2010. (vezi şi Milioane scurse în conturile unor firme fără activitate)

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă