18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a mascat preşedintele TVR o risipă de 6 milioane de euro...

Cum a mascat preşedintele TVR o risipă de 6 milioane de euro din banii televiziunii publice

Societatea Română de Televiziune (SRTv), care deţine posturile publice TVR, va cheltui 6,3 milioane de euro pentru cumpărarea a 140 de autoturisme noi, deşi are datorii uriaşe către stat şi în ciuda faptului că în februarie a disponibilizat aproape 700 de persoane pentru a acoperi pierderile financiare.

În luna mai, conducerea societăţii a considerat că situaţia nu mai e aşa gravă şi a decis înlocuirea parcului auto, pe motiv că autoturismele au “normă de casare îndeplinită, au un parcurs între 200.000 şi 500.000 de kilometri”.

O astfel de acţiune costisitoare presupunea un acord obligatoriu din partea Consiliului de Administraţie (CA), şi cum preşedintele director general al societăţii, Claudiu Săftoiu, şi oamenii săi se temeau că nu-l vor obţine, au apelat la o şmecherie.

În şedinţa din 15 mai, conducerea executivă a prezentat o notă de fundamentare prin care solicita membrilor CA modificarea planului de investiţii pentru anul 2013. “Riscăm să cădem din maşină când mergem la filmare” a fost argumentul principal invocat. În schimb, nici în documentul scris, nici în timpul dezbaterii pe această temă nu s-a discutat despre o sumă estimativă necesară pentru achiziţie. Nemulţu­mirea unora dintre repre­zentanţii din Consiliu cu privire la inoportunitatea unei astfel de cheltuieli consistente a fost înlăturată prin angajamentul că o parte din bani vor fi obţinuţi din vouchere Rabla (s-au estimat 66.000 de euro), din buy-back (s-a vehiculat circa 400.000 de euro) şi prin convenţii de barter cu dealerii auto.

Această promisiune a părut suficientă pentru ca CA să aprobe modificarea planului de investiţii şi demararea procedurilor în vederea achiziţiei a 140 de autoturisme. Fără precizarea unui plafon maxim, ci doar cu condiţia ca într-o lună jumătate, adică până cel târziu în iulie, să fie prezentat un caiet de sarcini cu toate detaliile operaţiunii.

45.000 de euro, o maşină

Surpriza cea mai mare avea să apară pe 25 septembrie, atunci când SRTv a deschis o licitaţie publică în sistemul electronic (SEAP), oferind pentru maşinile de care avea nevoie maximum 6,3 milioane de euro (adică 5,1 milioane de euro plus TVA, pe care SRTv nu îl poate deduce de la stat). Membrii Consiliului de Adminis­traţie au aflat de acest lucru din presă: ei nu au văzut nici caietul de sarcini şi, după cum ne-au declarat, nu au ştiut nici despre suma uriaşă pusă la bătaie.

Aflaţi în faţa unui scandal mediatic şi în speranţa că vor intra în legalitate, Cladiu Săftoiu şi oamenii săi din CA au apelat la o nouă şmecherie: deşi nu era pe ordinea de zi a şedinţei din 9 octombrie, au aprobat în Consiliul de Administraţie o hotărâre cu suma deja menţionată în formularul de licitaţie. (vezi documentul în galeria foto). Adică la două săptămâni după ce demarase procedura publică.

Când unul dintre cei care s-au opus manevrei le-a explicat că nu pot aproba pe 9 octombrie o licitaţie publică deschisă pe 25 septembrie, pentru că astfel orice competitor o poate contesta, membrii conducerii executive au răspuns că aceasta este o chestiune internă a SRTv şi nu se va afla. La insistenţa reprezentantului că se comite o ilegalitate, răspunsul a fost: şi aceasta este tot o chestiune internă.

Valentin Nicolau: „Este expresia iresponsabilităţii managementului executiv“

“Nu am vazut caietul de sarcini, deşi l-am cerut în mai multe şedinţe la rând, din mai până în prezent. Totuşi, am aflat că procedura internă a continuat fără să fie informat Consiliul de Administraţie”, ne-a declarat Romina Surugiu, unul dintre membrii CA care se opun achiziţiei.

Aceasta a explicat că, în nota de fundamentare iniţială, conducerea SRTv a precizat că se va ţine seama de faptul că TVR are buget de austeritate. “Votul Consiliului din luna mai s-a dat pentru programul RABLA, nu pentru o achiziţie de 5 milioane de euro. Noi am aflat de această sumă din presă. Mai mult, achiziţia s-a anunţat pe SEAP, fără acordul CA. S-a trecut peste Consiliul de Administraţie şi nu este prima oara când se întâmplă acest lucru”, a menţionat Romina Surugiu.

Un alt opozant al achiziţiei, Valentin Nicolau, afirmă că nu înţelege nici până acum de ce SRTv trebuie să cumpere toate cele 140 de autoturisme o dată. “Dacă este aşa o urgenţă, le-am propus să le ia în mai multe tranşe, să cumpere doar 40 iniţial. Mai ales că priorităţile sunt altele, de exemplu numărul de producţii interne a scăzut foarte mult. În plus societatea are doar 100 de şoferi, din care 20 lucrează pe autospeciale. Rămân 80 de conducători auto, care lucrează în două shimburi, la 140 de autoturisme”, a menţionat Valentin Nicolau.

Mai mult, acesta a insistat pe faptul că nu a reuşit să afle cum s-a stabilit suma de 6,3 milioane de euro (cu tot cu TVA) pentru cumpărarea autoturismelor. “SRTv are datorii de 170 de milioane de euro, dintre care 140 de milioane de euro sunt către stat. Ceea ce au făcut este expresia iresponsabilităţii managementului executiv în situaţia financiară deosebit de gravă în care se află TVR”, a acuzat Valentin Nicolau.

continuare în pagina 2

Radu Carp, care la şedinţa din octombrie a fost împotriva angajării acestor cheltuieli, susţine că eludarea CA este cu atât mai suspectă, cu cât regulamentul intern al SRTv prevede că orice achiziţie de peste 25.000 de euro trebuie aprobată la acest nivel. “Noi nu am avizat un plafon maximal, deşi, de exemplu, până şi la contractul de telefonie mobilă s-a stabilit în CA un astfel de plafon. Mai mult, noi am cerut în mod expres caietul de sarcini, dar nu l-am primit”, a menţionat Radu Carp.

Acesta ne-a declarat că aprobarea sumei la două săptămâni după anunţarea licitaţiei este o ilegalitate. “Le-am spus că o hotărâre nu poate acţiona retroactiv, nu se poate aplica la o licitaţie în curs”, a precizat Radu Carp. Opinia sa nu a contat, însă.

În fine, surse din TVR afirmă că deja este cunoscută societatea de leasing care va câştiga licitaţia şi prin intermediul căreia vor fi achiziţionate cele 140 de autoturisme. Deşi am solicitat un punct de vedere din partea Societăţii Române de Televiziune, nu am primit un răspuns în timp util.

TVR închiriază car de transmisii HD

Decizia TVR de a cumpăra 140 de maşini de lux pentru transportul echipelor de filmare este cu atât mai controversată cu cât televiziunea publică are priorităţi la achiziţie mult mai mari, precum carele de televiziune sau cele purtătoare de relee. Astfel, potrivit Adevărul, TVR nu dispune nici măcar de un car de reportaj HD, pentru transmisiile sportive. Şefii TVR preferă să plătească peste 40.000 de euro pentru o singură transmisie, în loc să achiziţioneze un astfel de echipament, al cărui preţ s-ar amortiza în câteva luni.

 

Cele mai citite

CFR Cluj – Sepsi OSK 2-1! Muhar, omul providențial al ardelenilor

CFR Cluj a învins-o in extremis pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, cu scorul de 2-1, pe teren propriu, într-un meci din etapa cu numărul...

Goluri românești în Turcia! Sorescu și Drăguș au marcat pentru Gaziantep

Internaţionalii români Deian Sorescu şi Denis Drăguş au marcat câte un gol în partida pe care Gaziantep FK a pierdut-o cu scorul de 2-4...

Probleme pentru Klaus Iohannis? Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Ministerul turc de Externe a confirmat că Turcia îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a prelua funcția de secretar general al NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă