5.9 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialAcademia Română a Corupției: Tipografia Coresi, sfâșiată de o grupare apropiată ministrului...

Academia Română a Corupției: Tipografia Coresi, sfâșiată de o grupare apropiată ministrului Culturii (II)

Devalizarea programată a Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a început în timpul mandatului deținut de Puiu Hașotti în fruntea ministerului Culturii. Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta a găsit dovezile devalizării, pe care le-a transmis către DNA. Iar România Liberă a descoperit că cei care au marcat ”profitul” prin păgubirea statului au fost oamenii din jurul milionarului Sorin Vișenescu.

Deși în sfera publică există doar 3 fotografii cu Sorin Vișenescu, în una milionarul apare însoțit de cineva. În mai 2012,”cei doi prieteni” Sorin Vișenescu și liberalul Puiu Hașșoti sunt fotografiați de paparazzi într-o plimbare pe stradă. La o lună și jumate de la acea întâlnire, în iunie, Puiu Hașotti e investit ministrul Culturii și Patrimoniului Național. Iar după încă o lună, acesta emite un ordin de numire a lui Ilie Bogdan Marius ca membru în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi. “Numirea” a fost catalogată ulterior de Corpul de Control a premierului ca fiind ilegală, neîncadrându-se în prerogativele ministrului, pentru că era exclusiv o atribuție a Adunării Generale a Acționarilor Coresi. Puiu Hașotti putea cel mult să ”propună”, nu să ”numească” un membru în CA. În plus, chiar și o ”propunere” ar fi trebuit făcută doar după o procedură prealabilă de selecție a candidaților, realizată de ”specialiști în resurse umane”, lucru care nu s-a întâmplat în cazul lui Ilie Bogdan Marius.

Citește și: SERIAL RL. Academia Română a Corupției (I). Terenuri de 500.000.000 de euro, la mâna fiului administratorului lui Omar Hayssam

Mai mult, în aceeași zi în care a fost numit membru în CA-ul Coresi, acesta este propus, de către președintele companiei, Gabriel Dumitrașcu, în funcția de director general. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de Consiliul de Administrație, unul dintre ei fiind chiar Ilie Bogdan Marius, care ”a participat la luarea decizii” care au dus la ”obținerea unui folos patrimonial pentru sine”. Zis pe șleau, s-a autoales în funcția de director general.

Relansare și devalizare

Două săptămâni mai târziu, pe 30 iulie 2012, membrii aceluaiași Consiliul de Administrație și-au dat seama că îl numiseră ilegal director general pe Ilie Bogdan Marius, deoarece legea guvernanței corporative impune ”selectarea” în prealabil a candidatului la funcția de director. Așa că au dres-o din condei, afirmând că acesta a fost numit doar ”director interimar până la finalizarea procedurii de selecție, reglementată de art. 35 din OUG 109/2011)”. Ulterior CA-ul a uitat să mai organizeze acea procedură.

Decizia a fost girată a doua zi și prin ”semnătura protectoare” a ministrului Puiu Hașotti. În percepția Corpului de Control al premierului, ministrul Culturii a încălcat legea, deoarece în atribuțiile sale nu intra ”numirea” directorului general, ci era un atribut exclusiv al CA-ului.

Un rol cheie în operațiunea de implantare la Coresi a lui Ilie Bogdan Marius l-a avut Gabriel Dumitrașcu. Acesta a fost prezent în alte cel puțin alte două contexte controversate, respectiv în Consiliul de Administrație al RMGC, la începutul anilor 2000, și când a fost gestionată, sub aripa premierului Victor Ponta, “iertarea” Rompetrol de datoria istorică de 490 milioane de dolari în 2014.

La două luni de la numirea lui Ilie Bogdan Marius în funcție, acesta vine cu ”plan pentru restructurarea activității CNI Coresi”, care propunea ca măsuri vânzarea imprimeriei Ardealul Cluj, imprimeria Oltenia Craiova, închirierea/cesionarea unui teren de fotbal din București și a unei clădiri situate în Bacău. Conducerea decide angajarea unei ”societăți specializate” care să realizeze un plan ”mai elaborat” de restructurare. În octombrie 2012 e tocmită o firmă fără nici un angajat, Perevod Finance SRL, care a primit suma de 12.000 euro pentru respectivul document, deși a subcontractat lucrarea către Fin Advisors BM SRL, pentru suma de numai 4000 euro.

Dar alegerea nu a fost întâmplătoare. Perevod Finance SRL era controlată de Tudor Gabriel Bohălțeanu, fost consilier al ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi, anchetat în 2014 de DNA pentru trafic de influență, dar acuzat în alt dosar și de fals intelectual la Poșta Română, unde a fost președinte în 2009, dar și director general adjunct. Tudor Bohâlțeanu a fost și vicepreședinte al EximBank în guvernarea liberală condusă de Călin Popescu Tăriceanu și membru în consiliul de supraveghere al Fondului Român de Contragarantare și al Exim România Care.

Mereu apar “coincidențe”

Fin Advisors BM SRL, către care s-a subcontractat elaborarea “planului de salvare” al Coresi, o avea printre asociați, la acel moment, pe Elisabeta Beatrice Constantin, fostă directoare executivă în Poșta Română, apoi director financiar al Romstrade, de unde a ajuns consilier în Ministerul Transporturilor și apoi directoare la Compania Națională Aeroporturi București și în AGA CNAPM Constanța. În dosarul în care a fost inculpat Tudor Bohâlțeanu apare suspectă și Beatrice Constantin. De altfel negocierile pentru șpăgile pentru contractul cu CNADNR al asocierii Novensys-UTI se negociau de Tudor Bohâlțeanu cu știința Elisabetei Beatrice, potrivit procurorilor, fix în perioada în care cei doi ”munceau” la realizarea planului de restructurare a Imprimeriilor Coresi.

Însă elementul care limpezește faptul că elaborarea “planului de restructurare” a fost doar o mascaradă este intrarea ca asociat în Fin Advisors BM SRL a lui Marian Balteș, șeful serviciului financiar-contabilitate al Imprimeriilor Coresi

În doar o lună, documentul elaborat de ”specialiști” a fost aprobat de Consiliul de Administrație prezidat de Gabriel Dumitrașcu, care i-a dat mână liberă directorului Ilie Bogdan Marius să lichideze practic patrimoniul imobiliar al Coresi.

După numai cinci zile de la obținerea acordului, directorul general Ilie Bogdan Marius deja ”evaluase” 9000 mp din Casa Presei Libere din București.

Iar în noiembrie 2012, ministrul Culturii Puiu Hașotti îl mandatează să vândă toate spațiile din această clădire. Cu cinci zile înainte de Crăciun, directorul a propus și vânzarea terenului de fotbal din patrimoniul CNI Coresi. Acesta era valoros pentru amplasamentul său în Sectorul 1 (în spatele Casei Presei) și pentru suprafața generoasă, de 21.814 mp. Firma Damiro Expert SRL, pe care directorul Bogdan Ilie o contractase să evalueze terenul pentru vânzare, a venit cu o estimare de 150 euro/mp, adică în total 3.272.100 euro. Directorul CNI Coresi a fost nemulțumit de sumă și a cerut reevaluarea. A doua oară, Damiro Expert SRL a propus un preț pe metru pătrat pe placul directorului general. Nu mai mare, ci de 3 ori mai mic, adică 46 euro/mp, respectiv 1.005.057 de euro.

Fix aceeași schemă a fost practicată și la sucursala Imprimeria Oltenia, unde la prima evaluare reieșise prețul de 1.914.000 euro, iar la reevaluarea cerută chiar de directorul CNI Coresi s-a obținut o sumă cu 597.000 euro mai mică. În fine, în martie 2013, compania a aprobat și vânzarea terenului și clădirilor din centrul Clujului, cu suma de 3.511.000 euro.

În 29 mai 2013, s-au vândut la licitație 234 mp de birouri în Casa Presei și terenul aferent de 57 mp la preț subevaluat – 74.250 euro (314 euro/mp) – către o anonimă, Angelica Olariu. Mai mult, conform unor surse, birourile au fost cumpărate în rate, banii puțini, veniți cu țârâita, neajutând la rezolvarea problemelor de lichiditate ale CNI Coresi.

Vânzări oprite temporar

Daniel Barbu, ministrul i-a succedat lui Puiu Hașotti în fruntea Ministerului Culturii, a blocat imediat așa zisul ”plan de restructurare” și a cerut conducerii CNI Coresi elaborarea unui nou plan, care să nu cuprindă “măsuri de înstrăinare a patrimoniului”. Înstrăinările au fost însă reluate la o lună după plecarea lui Daniel Barbu din fruntea ministerului, în 12 decembrie 2012.

Între timp, CNI Coresi fusese băgată în ”insolvență” de omul adus de Puiu Hașotti. O ”insolvență” artificială, bazată pe informații mincinoase furnizate de Ilie Bogdan Marius conducerii Ministerului Culturii, conform raportului încheiat de Corpul de Control al premierului. Mai exact, acesta a ”umflat” datoriile CNI Coresi cu sume uriașe, care în mod real erau litigii aflate pe rolul instanței.

Următorul ministru al Culturii a fost chiar Victor Ponta, prin preluare de atribuții. Acesta a deținut interimatul în intervalul decembrie 2013- martie 2014. Pe 28 ianuarie 2014, Ilie Bogdan Marius a cerut administratorului judiciar Victrix Capital SPRL să convoace adunarea generală a creditorilor societății, ca să voteze aprobarea vânzării terenului de 14.403 mp plus construcții al Imprimeriei Craiova. Creditorii principali ai CNI Coresi erau ANAF (48,63% din total datorii) și RAAPPS (32,82% din total datorii). Astfel s-a ajuns ca soarta Coresi să fie în mâna altor instituții de stat.

În februarie 2014, o majoritate de voturi coagulată în jurul ”creditorului” RAAPPS (condus la acel moment de Georgian Surdu, arestat ulterior pentru corupție), a decis ca suprafața să se vândă ”prin negociere directă”, la valoarea subevaluată stabilită de evaluatorul ”găsit” de directorul plantat de Puiu Hașotti.

Pentru terenul din Craiova făcuse o ofertă fermă de cumpărare, încă din septembrie 2012, firma Entire Real Estate Solutions SRL, care oferise 2.232.477 euro. Administrator al acesteia este Călin Gabriel Dobra, personaj pe care-l găsim asociat în 2012 împreună cu Codruț Marta, în Bethaland Invest SRL, care l-a mai avut printre asociați și pe Dan Nicolae Dunca, partener cu Virgil Ardelean, fostul șef al DGIPI, într-un proiect imobiliar la Cluj.

Deși Entire Real Estate Solutions SRL a oferit peste două milioane de dolari, directorul Coresi a ales să vândă terenul cu aproape 900.000 euro mai puțin către gașca prietenului lui Puiu Hașotii.

Suveica Vișinescu

Șeful Coresi, nemulțumit de prima evaluare a terenului din Craiova a tocmit o altă firmă, City Property Management SRL, să îl reevalueze, la un preț mai mic. În realitate, societatea nu era una ”independentă”, avându-l ca asociat pe Costin Nimara, angajatul unuia din prietenii milionarului Sorin Vișenescu, prietenul din tinerețe al lui Puiu Hașotti.

Costin Nimara lucrează ca senior broker la Băneasa Residential, compania lui Puiu Popoviciu. Vișenescu și Popoviciu se știu de pe vremea comunismului, când rulau bani prin shopurile din Mamaia. După Revoluția din 1989, cei doi au derulat și afaceri împreună prin intermediul mamelor lor, care au fost asociate în Trans Tel Services SRL.

Citește și: Cum ajungi milionar. Rețeta Vișenescu

În aprilie 2014, terenurile Imprimeriei Craiova au fost vândute prin “negociere directă” către Dapo Euro Imob SRL din Galați, cu suma de 1.355.000 euro. Societatea cumpărătoare nu deținea în cont, la data cumpărării, decât ”539 lei” și nu avusese niciodată activitate. Mai mult, SRL-ul fusese înființat în septembrie 2012, adică la 3 luni după numirea lui Puiu Hașotti ca ministru al Culturii ș fix în luna când directorul CNI Coresi avea primele tentative de înstrăinare a activelor imobiliare, conform concluziilor controlului guvernamental.

Dapo Euro Imob SRL a revândut imediat terenul către Alpha Property Development SRL, cu aproape un milion de euro mai scump. Profitul a fost scos din firma gălățeană în mod ilegal, conform raportului Corpului de Control al primului ministru, care precizează că pentru a se justifica scoaterea banilor din cont, s-au folosit de “achitarea” unor promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare pentru niște terenuri supraevaluate de 54 de ori. Dapo Euro Imob SRL a semnat respectivele promisiuni de vânzare cumpărare cu patru persoane, toate reprezentate de Gheorghe Nedelcu Nicolae. Acesta este unul din partenerii de afaceri ai lui Sorin Vișenescu.

Contactați pentru a explica situația de la Compania Națională Imprimeriile Coresi, șeful Coresi și Puiu Hașotti au declarat pentru România liberă că nu au comis nici o ilegalitate și au respectat legea întru totul. Ilie Bogdan Marius a declarat că e hotărât să combată în justiție concluziile raportului Corpului de Control al premierului, pe care le consideră greșite. De asemenea, milionarul Sorin Vișenescu a negat pentru România liberă că ar fi în spatele devalizării Imprimeriei Coresi, care nu ar fi fost posibilă fără suportul direct acordat de prietenul său, ministrul Puiu Hașotti.

Cine este Ilie Bogdan Marius

Fiul lui Ilie Lascu, fondator al PDSR și deputat de Brăila în mandatul 1992-1996, ulterior pus prefect al județului, Ilie Bogdan Marius a lucrat în guvernarea Tăriceanu în AVAS. Urmare a sprijinului electoral acordat de tatăl său lui Sorin Oprescu la campania prezidențială din 2009, îl găsim pe Ilie Bogdan Marius “implantat” în CA-ul Prestări Servicii SA. Totodată, a fost asociat în Timota Invest SRL cu doi parteneri de afaceri ai lui Marius Gaga, controversat afacerist bistrițean, pus de Sorin Blejnar pe funcția de șef al Corpului de Control al ANAF. Bogdan Ilie a ieșit din Timota Invest după numirea în funcția de director general interimar la CNI Coresi. Nevasta lui este Anca Mădălina Ilie. Ea a fost consilieră la cancelaria primului ministru Călin Popescu Tăriceanu.

Acuzații. Poftele lui Sorin Vișenescu

Milionarul Sorin Vișenescu a încheiat cu statul român, în primăvara lui 2008, un contract de închiriere al unei mari părți din clădirea Sahia Film, din zona zero a Capitalei. Ulterior, în 2012, șeful Sahia Film, Dan Mocănescu, se plângea ziariștilor că milionarul vrea să pună mâna pe patrimoniul imobiliar al instituției, inclusiv un imobil de pe strada Jean Louis Calderon. Când a fost demis de Puiu Hașotti, șeful de la Sahia a făcut declarații țintite direct spre favorizarea lui Vișenescu de către demnitar. “De şapte ani stau acolo şi de doi ani nu au contract… Nu mai are contract de închiriere din februarie 2010 și până atunci a acumulat datorii de aproape 1,6 miliarde de lei vechi pentru neplata ocupării a peste 200 de metri pătrați… Sahia din Aviatorilor este ocupat cu complicitatea lui Haşotti. (…) La câteva zile de la instalare, noul ministru, domnul Puiu Haşotti, a grăbit o serie de măsuri, decizii sau ordine, a încălcat legi, principii, reguli elementare, în scopuri cu totul străine interesului public sau al statului, situaţiei sociale a angajaţilor, al patrimoniului şi al culturii contemporane aferente “, a acuzat Dan Mocănescu.

Articol realizat cu sprijinul jurnalistului Bogdan Groșereanu

Citește și: Un nou serial de investigații marca RL: Academia Română a corupției

 

Erată: Dintr-o regretabilă eroare, a apărut în mod eronat în acest articol faptul că Tudor Gabriel Bohălțeanu a fost arestat preventiv de către DNA. 

 

 

Cele mai citite

Jannik Sinner poate juca la Australian Open 2025! Situația liderului ATP rămâne incertă, dar fără consecințe imediate

Jannik Sinner își va putea continua cariera fără restricții până la Australian Open 2025, în ciuda apelului făcut de WADA privind un caz de...

Aaron Boupendza explică conflictul cu fanii Rapidului! „Avem nevoie de susținerea lor”

Rapid și Petrolul Ploiești au remizat 1-1 în etapa a 18-a a SuperLigii, iar Aaron Boupendza a fost protagonistul unui moment tensionat cu suporterii...

Jannik Sinner poate juca la Australian Open 2025! Situația liderului ATP rămâne incertă, dar fără consecințe imediate

Jannik Sinner își va putea continua cariera fără restricții până la Australian Open 2025, în ciuda apelului făcut de WADA privind un caz de...
Ultima oră
Pe aceeași temă