Puterea îndrăgitului medic veterinar Dr. Doolitle de a vorbi cu animalele ar putea să nu rămână doar o fantezie. În 10 ani am putea asista la apariția primului dispozitiv de traducere a limbajului animalelor, care va transforma lătrăturile și mieunăturile în cuvinte.
Noul dispozitiv va fi realizat pe baza cercetărilor profesorului emerit Con Slobodchikoff, de la departamentul de ştiin-ţe biologice al Universităţii Arizona de Nord, care şi-a petrecut 30 de ani studiind comportamentul câinilor de preerie, care nu sunt câini, ci nişte rozătoare din nordul Americii. El a descoperit că aceste animale au diferite cuvinte pentru diverse specii de prădători şi pot descrie culorile hainelor oamenilor sau blana coioţilor sau a câinilor. Profesorul este convins că şi alte animale folosesc un limbaj similar descifrabil, aşa că şi-a propus să adune fondurile necesare pentru a dezvolta un dispozitiv de traducere a limbajului animalelor domestice, câini şi pisici în primul rând, scrie The Guardian.
Dr. Slobodchikoff consideră că dispozitivele şi softurile de limbaj au evoluat foarte mult în ultimii ani în ceea ce priveşte recunoaşterea şi traducerea automată a vorbirii, iar algoritmii învaţă să interpreteze limbajul folosind uriaşe baze de date.
Antropomorfizare la un nou nivel
Futuristul William Hingham scrie într-un raport pentru Amazon.com că nu va mai trece mult până când vom putea cumpăra un gadget capabil să ne traducă ce spun animalele noastre: „Produsele inovatoare care au succes sunt bazate pe nevoi reale şi majore ale consumatorilor. Sumele considerabile de bani cheltuiţi pe animalele de companie – care devin nişte copii blănoşi pentru foarte mulţi oameni – demonstrează că va exista o cerere uriaşă pentru un astfel de dispozitiv. Cineva sigur îl va realiza.“
Deşi dr. Slobodchikoff crede că mulţi stăpâni de animale ar dori să comunice cu pisicile sau câinii lor sau măcar să înţeleagă ce le transmit aceştia, psihologul Juliane Kaminski, de la Universitatea din Portsmouth, este mai puţin optimistă în privinţa unui viitor dispozitiv care să descifreze lătrăturile şi mie-unăturile. Ea consideră că ansamblul de semnale transmise de câini, de exemplu, nu poate fi definit ca un limbaj, pentru că ei ne transmit semnale rudimentare despre ceea ce vor şi despre cum se simt, multe fiind prin mişcări ale cozii, pe care un astfel de gadget nu le poate percepe.