0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialIntreţinerea aparatelor de aer condiţionat

Intreţinerea aparatelor de aer condiţionat

Aparatele de aer condiţionat sunt echipamente complexe care trebuie urmărite şi întreţinute periodic, cu toată grija, fiind recomandat ca aceste operaţii să fie executate de personal tehnic specializat. De aceea ne-am adresat unui reputat expert în domeniul climatizării, Teodor Teretean, doctor inginer în Termo-Hidraulica instalaţiilor.

 

Cât de importantã este întreţinerea aparatelor de aer condiţionat?

Este de reţinut faptul că pentru întreţinere, cheltuielile sunt mai mici decât pentru repararea sau înlocuirea completă a unui echipament distrus din cauza unei expoatări neglijente. În funcţie de preţ şi de firma producătoare, echipamentele de aer condiţionat pot avea o durată de viaţă cuprinsă între 5 – 15 ani, însă numai cu o întreţinere periodică făcută ca la carte.

Ce fel de operaţiuni de întreţinere sunt necesare?

Putem admite o împărţire a operaţiunilor de întreţinere în două mari categorii: operaţiuni normale şi, respectiv, sezoniere. Întreţinerea normală constă în verificarea stării de funcţionare a anumitor componente. La unitatea interioară se verifică: starea de curăţenie a prefiltrelor şi filtrelor mecanice, starea bateriei (evaporatorul) şi starea generală a unităţii. Controlul filtrelor de aer se face înainte de punerea în funcţiune şi, periodic, la 12 luni la cele care funcţioneazã numai vara (în rãcire) şi, la 6 luni, la cele care funcţioneazã tot anul (rãcire şi încãlzire). În cazul mediilor prãfoase controlul se va face trimestrial.

În ce constau practic operaţiile?

În esenţă, filtrele de aer se spală cu apă călduţă în care s-a dizolvat un detergent neutru, după care se limpezesc şi se usucă cu multă grijă. Se vor respecta regulile indicate de fabricant, pentru evitarea deteriorãrilor. Bateria evaporatorului se va curăţa de eventualele depozite de murdărie acumulată prin trecerea aerului. Aripioarele îndoite se îndreaptă cu un pieptene specializat, pentru restabilirea unei ­curgeri corecte a aerului. ­Controlul stării maşinii se referă la ansamblul său, punându-se în evidenţă eventualele oxidări sau murdării exterioare, care trebuie înlăturate.

Se verifică şi unitatea exterioară?

La unitatea exterioară se verifică reumplerea circuitului cu Freon, dacă presiunile se abat de la normal, eficacitatea siguranţelor de protecţie, valoarea tensiunii de alimentare, puterea absorbită, starea strângerilor racordurilor electrice şi frigorifice, starea contactoarelor compresorului, verificarea presiunilor de funcţionare, subrăcirea şi supraîncălzirea, eficacitatea rezistenţelor compresorului (dacă există), starea de curăţenie a aripioarelor condensatorului, a palelor ventilatorului şi a tăviţei de recuperare a condensatului (dacă există).

Ce puteţi să ne spuneţi despre întreţinerea sezonieră?

Întreţinerea sezonieră se face după cartea tehnică a maşinii şi cuprinde operaţiuni de o şi mai strictă specializare. Este bine de ştiut cã majoritatea operaţiunilor de întreţinere trebuie fãcute numai de cãtre personal tehnic specializat (frigotehnişti).
Operaţiile mai simple, ca de exemplu spãlarea filtrelor din plastic sau metalice, pot fi fãcute şi de proprietar, dar numai dupã ce s-a informat de condiţiile puse de fabricant în cartea tehnicã a echipamentului.

Aparatul de aer condiţionat a fost ales şi instalat corect. Este însă un echipament complex care necesită o întreţinere periodică adecvată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă