2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialInternetul, un Che Guevara modern. Vezi ce mai spune un consilier al...

Internetul, un Che Guevara modern. Vezi ce mai spune un consilier al lui Hillary Clinton.

„Regimurile dictatoriale sunt mai vulnerabile decat oricand” din cauza miscarilor protestest de pe Facebook si Twitter, spune Alec Ross, principalul consilier pe probleme de inovare al lui Hillary Clinton. Acesta a laudat modul in care internetul au devenit „un Che Guevara al secolului 21” in contextul revoltelor din lumea araba.

La summit-ul Guardian Active, organizat de ziarul The Guardian, care a avut loc azi la Londra, Alec Ross a declarat: „Regimurile dictatoriale sunt mai vulnerabile decat oricand, intucat indivizii pot organiza influente miscari de protest pe Twitter si Facebook”.

Statele Unite au promis sa gireze miscarile pro-democratice din Orientul Mijlociu si nordul Africii inca din ianuarie. Ross spune ca „redistribuirea puterii”, de la regimurile autocratice la cele individuale, este un proces mai mult decat binevenit, si a descris internetul ca „un agitator violent” in timpul protestelor din Egipt si Tunisia. „Regimurile dictatoriale sunt mai vulnerabile acum decat oricand din cauza transferului de putere de la stat la individ – insa aceasta nu este singura cauza”

Ross a mai spus ca internetul „a actionat ca un accelerator” in cadrul revoltelor din lumea araba, dand ca exemplu caderea, in mai putin de o luna, a presedintelui  tunisian Zine el-Abidine Ben Ali. Internetul a favorizat miscarile independente, a adaugat Ross, descriind acest lucru ca  fiind un „Che Guevarra al secolului 21”. Totusi, spune Ross ca s-a exagerat destul de mult cand s-a spus ca revolutia din Egipt a fost o „revolutie pe Facebook”.

Presedintele american Barack Obama, caruia Ross i-a coordonat campania electorala in 2008, a subliniat sustinerea americana a miscarilor pro-democratice intr-un discurs tinut in luna mai. „Acest status quo nu este durabil”, a spus el, caracterizand miscarile de protest ca o „oportunitate istorica”.

Ory Okolloh, managerul pe relatii guvernamentale de la Google Africa a declarat, in cadrul conferintei Guardian Active: „Multe dintre aceste revolte subliniaza ca tinerii nu sunt doar frustrati – au fost asa multa vreme – ci si ca internetul aduce mai aproape de tine o imagine despre cum e si cum ar trebui sa fie viata ta”.

„Acum este revolutie, dar ce se va intampla dupa aceea? Tehnologia nu poate raspunde la aceasta inrebare; nu-ti va oferi salarii sau job-uri si nu te va ajuta sa recladesti economia. Daca o sa credem prea mult in puterea tehnologiei vom pierde o ocazie uriasa”, a adaugat Okolloh.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă