15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialInteresele de afaceri ale clientelei PDL ne-au pus rău cu UE

Interesele de afaceri ale clientelei PDL ne-au pus rău cu UE

Guvernul a intrat în conflict cu Comisia Europeană (CE) pentru că nu a respectat angajamentul privind constituirea ariilor ecologice protejate, la Tulcea fiind protejate interesele de afaceri în dauna siturilor Natura 2000.

În procesul intentat României de Comisia Europeană (CE), la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), s-a anulat deja primul termen, acţiunea în instanţă fiind intentată de CE pentru că România nu îşi respectă angajamentele luate în Tratatul de Aderare la UE, cu privire la constituirea siturilor Natura 2000. Conform plângerii CE, România nu a adoptat actele normative pentru constituirea ariilor protejate pentru toate cele 130 de situri Natura 2000, iar cele constituite nu au o administrare ecologică eficientă. În susţinerea acuzaţiilor că nu sunt administrate eficient ariile protejate existente, Direcţia Generală de Mediu a CE a anexat la plângerea trimisă la CEJ documente emise de autorităţile române privind autorizarea unor parcuri eoliene şi a carierelor de piatră în zonele Măcin, Greci şi Cerna, din Parcul Naţional Munţii Măcinului. În 2007, Guvernul Tăriceanu a înfiinţat 24 de arii protejate, cu o suprafaţă totală de un milion de hectare, mai puţin decât suprafaţa convenită în Tratatul de Aderare a României la UE. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat, în urmă cu câteva luni, la Tulcea, că a „comandat un studiu privind extinderea reţelei Natura 2000, conform angajamentelor pe care le avem cu UE şi la finalizarea studiului, vom adopta actele normative pentru delimitarea strictă a acestora şi gestionarea eficientă a biodiversităţii”. Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea a finalizat, în primele zile ale acestui an, studiul care fundamentează ştiinţific extinderea în România a ariilor protejate Natura 2000 cu aproximativ un milion de hectare.

Protecţia speciilor periclitate deranjează CJ

Propunerile specialiştilor institutului din Tulcea sunt contestate vehement de administraţia locală din Dobrogea, din celelalte judeţe riverane Dunării şi din Banat, unde se află suprafeţele cele mai mari incluse în reţeaua de arii protejate Natura 2000. Conform studiului amintit, 84% din suprafaţa judeţului Tulcea va avea statut de arie protejată Natura 2000, iar pe aceste terenuri vor fi interzise activităţile economice cu impact semnificativ asupra biodiversităţii periclitate. Specialiştii propun ca în nordul Dobrogei să se instituie regim de protecţie ecologică cu precădere pentru păsările sălbatice.

Victor Tarhon, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea şi primarii din 24 de comune din judeţ contestă vehement propunerile specialiştilor. Ei au trimis un memoriu premierului Emil Boc, solicitându-i să nu extindă ariile protejatre la 84% din suprafaţa judeţului si să elimine o parte din ariile protejate constituite în 2007.

Preşedintele Tarhon a declarat că „protejarea excesivă a păsărilor pune în pericol dezvoltarea judeţului şi din acest motiv nu putem fi de acord cu acest punct de vedere”.

Cei 24 de primari care susţin punctul de vedere al preşedintelui CJ Tulcea, în mare parte membri PDL, spun că din cauza extinderii ariilor protejate vor fi blocate investiţiile în parcurile eoliene, iar carierele de piatră vor fi închise. Până acum, Agenţia de Protecţie a Mediului Tulcea a aprobat construirea pe teritoriul acestui judeţ a 70 de parcuri eoline care vor însuma 1703 turbine şi 36 cariere pentru extragerea pietrei. În afacerile respective sunt implicate firme ale unor oameni politici, cei mai mulţi fiind din PDL sau apropiaţi ai acestui partid.

Interese mari, arii protejate mici

Cele mai mari investiţii eoliene realizate acum în judeţul Tulcea au fost demarate de firme care aparţin familiilor liderilor PDL Gheorghe Ştefan (Pinalti) şi Ioan Oltean. Cea mai valoroasă carieră de granit din acest judeţ este cea de la Başchioi şi aparţine firmei Marmosim din Simeria, deţinută de familia Videanu. Din celelalte cariere tulcene, firmele regilor asfaltului extrag piatra necesară construirii şoselelor din aproape jumătate din România. Există suspiciunea că aceste interese economice ale oamenilor din PDL i-ar fi determinat pe şeful PDL Tulcea şi al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, şi pe primarii PDL din zeci de comune tulcene să protesteze energic la premierul Boc pentru a bloca extinderea ariilor protejate în nordul Dobrogei. Deocamdată, Emil Boc nu s-a pronunţat în privinţa propunerii făcute de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, privind adoptarea unei hotărâri de guvern în care să fie extinse siturile Natura 2000 cu un milion de hectare şi să se stingă astfel conflictul juridic de la Curtea Europeană de Justiţie pe care îl are România cu Comisia Europeană. Dacă România nu se va conforma prevederilor din Tratatul de Aderare şi va pierde acest proces, CE va bloca toate fondurile europene destinate protecţiei mediului din ţara noastră.

Cele mai citite

Ce este Cloud Computing și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc marile companii să gestioneze volume imense de date, să scaleze rapid infrastructura IT și să ofere servicii personalizate fără...

Transelectrica, sancționată cu avertisment de ASF

Criza energetică, generată de conflictul din Ucraina, a creat presiuni fără precedent asupra operatorilor de transport și distribuție Compania Transelectrica, operator al sistemului energetic național,...

Ce este Cloud Computing și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc marile companii să gestioneze volume imense de date, să scaleze rapid infrastructura IT și să ofere servicii personalizate fără...
Ultima oră
Pe aceeași temă