0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialICCJ a amânat pronunțarea deciziei în dosarul Bica-Simu. În această cauză, procurorii...

ICCJ a amânat pronunțarea deciziei în dosarul Bica-Simu. În această cauză, procurorii au cerut pedepse cu executare

UPDATE 15.35: ICCJ a amânat pentru 12 ianuarie pronunțarea deciziei în dosarul Bica-Simu. 


Instanţa supremă va lua, joi, o decizie în dosarul în care fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop sunt acuzaţi de fapte de corupţie. La ultimul termen, procurorii au cerut pedepse cu executare pentru inculpaţi.

Procurorul DNA a cerut, pe 19 decembrie, la ultimul termen de judecată de la instanţa supremă, condamnarea fostului procuror-şef al DIICOT Alina Bica, a fostului şef al ANAF Şerban Pop şi a omului de afaceri Horia Simu la pedepse cu executare.

Pe de altă parte, avocaţii au cerut achitarea celor trei, în dosarul în care sunt acuzați de corupţie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, ultimul termen în dosarul în care Alina Bica şi Şerban Pop sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, judecat şi el pentru dare de mită.

Procurorul DNA le-a cerut judecătorilor să aibă în vedere în pronunţarea sentinţei că Alina Bica era magistrat când a comis fapta şi că nu era cazul să se compromită primind mită de la omul de afaceri Horia Simu.

În acest context, magistratul a solicitat condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii.

Procurorul a mai solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mită, precum şi confiscarea a 150.000 de euro, şi a lui Horia Simu, pentru dare de mită.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

După pledoariile finale ale avocaţilor şi după ultimele declaraţii ale inculpaţilor, instanţa va rămâne în pronunţare în acest dosar, urmând să anunţe când va da o soluţie. Sentinţa nu va fi definitivă şi va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Dosarul se judecă de un an şi trei luni la instanţa supremă şi până luni a avut 25 de termene.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.

Cele mai citite

Pisa învinge Sassuolo în derby-ul românilor din Serie B. Moldovan încasează trei goluri

Pisa a învins Sassuolo cu scorul de 3-1 într-un meci spectaculos din Serie B, care i-a adus față în față pe mai mulți jucători...

Vladimir Putin a găsit Slovacia drept „platformă” pentru posibile negocieri de pace între Rusia şi Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri de pace între Rusia şi Ucraina,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă