5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialInginerii funciare "obladuite" de fostul prefect de Arad

Inginerii funciare „obladuite” de fostul prefect de Arad

Senatorul democrat Nicolae Iotcu a scos la lumina un set de documente care atesta o afacere cu pamant, derulata sub obladuirea Comisiei judetene de fond funciar. Practic, un act de control al Corpului de Control al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), prezentat de senatorul Nicolae Iotcu, demonstreaza ca la nivelul comisiei locale Lipova si cu aprobarea comisiei judetene de fond funciar, la Lipova s-a facut un transfer ilegal de teren din patrimoniul ADS catre comisia locala, care a vaduvit o societate comerciala de peste 200 ha teren. Mai mult, apar documente ilegale, care au fost luate in seama de comisia judeteana, prezidata de prefect, care la vremea afacerii cu terenuri era nimeni altul decat actualul coleg de Senat al lui Nicolae Iotcu, senatorul PSD Danut Vasile Ungureanu.

Cum se poate pierde un teren concesionat pe 49 ani

Documentul corpului de control al ADS demonstreaza cum o firma care a concesionat de la ADS un teren pe 49 de ani l-a pierdut prin manevre oculte. La lichidarea societatii „Comfruct” din Lipova, o firma din Bucuresti, SC „Rogvaiv Comimpex” SRL, a achizitionat de la lichidator o livada in suprafata de 213 hectare pentru care, la nivelul anului 2000, a platit un miliard de lei plus TVA. La ora controlului, conform unei expertize, in urma lucrarilor efectuate de noul proprietar, valoarea livezii se ridica la 18,75 miliarde lei. Cum terenul de sub plantatie era al statului, prin contract de concesiune, firma l-a concesionat de la ADS pe 49 ani. Nu a fost insa suficient pentru a avea si siguranta utilizarii terenului. La finele anului 2003, firma bucuresteana a fost atentionata ca terenul in cauza este revendicat de comisia locala Lipova, in vederea reconstituirii dreptului de proprietate al cetatenilor din localitate. Ulterior, ADS a mai anuntat ca nu a acceptat propunerea comisiei locale, propunand un alt amplasament, care nu a fost insa acceptat. Insa, urmare a adresei Comisiei judetene (nr. 7050/16.12.2003), ADS a predat Comisiei locale Lipova suprafata totala de 1.180 ha, in care se afla incluse si cele 213 ha pe care se afla plantatia firmei „Rogvaiv Comimpex” din Bucuresti. Conform legii, pentru terenurile care se retrocedeaza si pe care s-au facut investitii, se intocmeste Anexa 42, care prevede modul in care acestea urmeaza sa fie recuperate, in termen de 10 ani, de la noii proprietari. Insa in cazul de fata exista la dosar doua Anexe 42, una fara valoare si a doua, cu o valoare de 66.785,60 euro, pentru o suprafata totala de peste 1.000 ha, inclusiv plantatia in cauza, pentru 301 pozitii, fara alte precizari. Nu rezulta nici cum a fost stabilita suma in euro, nici de ce aceasta nu este prezentata in lei, cum prevede legea, nici de ce apar doua anexe 42 in loc de una singura. Cu toate acestea, comisia judeteana a aprobat cedarea de teren, desi au existat si alte nereguli sau derapaje de la lege.

Nereguli cu pamant, neglijate de comisia judeteana

Aspectele legate de plantatia firmei din Bucuresti sunt doar o mica parte a neregulilor legate de acest transfer de teren. Controlul a evidentiat multe alte probleme, cum ar fi diferente de pamant restituite in plus fata de cele stabilite, in suprafata de 116,09 hectare, care ar fi trebuit restituita, nu a mai fost pusa in posesie, etc. Mai mult, unele terenuri, desi nu exista acte de vanzare-cumparare inregistrate, au fost imediat revandute, unele fiind deja la al doilea sau al treilea proprietar, intrand in circuitul civil. O suprafata de aproape 100 hectare padure a fost predata nejustificat din patrimoniul ADS. La documentatii lipsesc acte doveditoare. Totul s-a produs cu avizul comisiei judetene, care a emis hotarari dintre care unele nu aveau acoperire legala.

IGP, liniste si pace

Corpul de control al ADS, prin finalul actului de control, solicita, la 5 aprilie 2005, sesizarea Inspectoratului General al Politiei cu solicitarea de incepere a cercetarilor asupra persoanelor care fac parte din comisia locala Lipova si comisia judeteana Arad, "in vederea stabilirii daca actiunile prezentate in nota intrunesc elementele constitutive ale vreunei infractiuni (abuz in serviciu sau fals)”. Se mai solicita, printre altele, si refacerea documentatiei legale pentru preluarea celor 213 ha acoperite de plantatie, prin completarea Anexei 42 cu valoarea reala a investitiilor facute de firma din Bucuresti. Dinspre partea IGP, inca nu s-a auzit nimic despre vreo ancheta in cauza, desi documentele sunt mai mult decat evidente. La Arad, noua descoperire a senatorului Nicolae Iotcu vine sa completeze un dosar mai amplu legat de afacerile cu pamant, derulate in principal in perioada 2000-2004, alaturi de alte asemenea afaceri la marginea Aradului, la Fantanele sau in alte locatii. Ramane de stabilit cata implicare a avut fostul prefect Danut Vasile Ungureanu, fost presedinte al comisiei judetene de fond funciar si actual senator PSD de Arad.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă