19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialInginerie imobiliara pentru primarul din Vulcan

Inginerie imobiliara pentru primarul din Vulcan

» Primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, s-a improprietarit cu un teren mult subevaluat, pe care l-a trecut din proprietatea privata a orasului in proprietatea firmei conduse de sotia lui. Parcela are 7.000 de metri patrati si se afla chiar pe drumul ce duce spre statiunea Pasul Valcan.

Primarul din Vulcan (Hunedoara), Gheorghe Ile, a cumparat din domeniul privat al orasului pe care il conduce peste 7.000 de metri patrati de teren, cu doar un euro pe metrul patrat. Firma condusa de sotia primarului, SC Farmacia Ile SRL, a achizitionat mai multe active de la o societate aflata in lichidare. Ulterior, in ultima sedinta a Consiliului Local, alesii locali au aprobat vanzarea celor 7.000 de metri patrati de sub respectivele cladiri, unde a functionat candva o crescatorie de porci. O parte a consilierilor locali este de parere ca Ile s-a folosit de un raport de expertiza falsificat, care a subevaluat mult pretul real de vanzare a terenurilor in acea zona, care va fi inclusa in proiectul turistic "Castelul din Carpati". "Firma care a evaluat terenul, SC Petroeval SRL Petrosani, are contract de colaborare cu Primaria Vulcan de cativa ani. A folosit, la aprecierea valorii terenului, doua metode de evaluare, respectiv metoda comparatiilor prin bonitare si metoda actualizarii rezultatului (rentei sau redeventei).

 

Dupa evaluarea efectuata conform primei metode, a rezultat ca terenul respectiv ar avea o valoare intre 91.656 si 310.564 RON, adica, cu aproximatie, intre 3 si 10 euro/mp. Ca urmare a evaluarii prin cea de-a doua metoda, a reiesit ca terenul respectiv are o valoare de fix 33.379 RON, adica putin peste 1 euro/mp, iar aceasta a fost metoda aleasa, care propune un pret de 3 ori mai mic decat cel mai mic pret din prima varianta", a declarat consilierul local Dorel schiopu. Contestatarii hotararii de consiliu prin care primarul Ile s-a improprietarit cu terenul statului la un pret derizoriu spun ca un alt investitor, aflat intr-o situatie identica, a fost blocat de edil sa-si dezvolte afacerea. Astfel, in anul 2004, SC Carpathian Grup 99 SRL Vulcan a cumparat prin licitatie publica, de la aceeasi societate aflata in lichidare, doua constructii degradate situate la doar cativa metri de proprietatea familiei Ile.

 

Societatea a adresat Consiliului Local o cerere pentru cumpararea a 5.000 mp de teren, din jurul constructiilor. Consiliul Local a contestat vanzarea, pe motiv ca firma care a vandut cladirile avea o datorie la bugetul local de 116 lei. In anul 2005, societatea a castigat procesul, insa a urmat o noua actiune in instanta, pentru eliberarea certificatului de urbanism, insa Primaria Vulcan a refuzat ulterior sa elibereze si autorizatia de constructie pe motiv ca zona face parte din proiectul "Castelul din Carpati", de dezvoltare a statiunii Pasul Valcan. Ile nu neaga ca pretul de vanzare al terenului catre firma lui este foarte mic, dar respinge acuzele aduse de contestatari. El sustine ca parcela cumparata prin firma sotiei lui nu are nici o legatura cu zona turistica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă