Romania mai are timp pana la sfarsitul anului pentru a indeplini cerintele acordului pentru aderarea in 2011 la spatiul Schengen, iar problemele pe care le mai are sunt legate de infrastructura si de traficul de droguri.
Cabinetul Boc face din aderarea la spatiul Schengen "prioritatea zero a guvernarii", dupa cum afirma oficiali ai Guvernului. Data-tinta stabilita de Executiv pentru aderarea Romaniei la Schengen este 27 martie 2011, data care ar putea fi insa amanata daca nu sunt indeplinite cerintele acordului de aderare. Romania mai are inca probleme cu infrastructura, "principala vulnerabilitate", dupa cum a spus ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la sedinta de bilant a institutiei pe care o conduce. In raportul Ministerului de Interne se recunoaste ca, in privinta masurilor de aderare, Romania inregistreaza unele "intarzieri" care ar trebui recuperate, mai ales ca anul trecut rata criminalitatii in Romania a crescut, dupa numarul sesizarilor, cu 11% fata de 2008. Ministrul Blaga a subliniat si faptul ca, o data cu aderarea, presiunea la granite va creste, iar Romania ar trebui sa fie pregatita pentru combaterea infractionalitatii la frontiera.
De altfel, potrivit ultimului raport al Departamentului de Stat american referitor la Strategia Internationala de Control al Narcoticelor, Romania, alaturi de Serbia si Turcia, continua sa fie pe ruta istorica a traficului de droguri, in special opiu, morfina-baza si heroina din Afganistan catre Europa de Vest. Potrivit raportului, exista indicii ca Romania a inceput sa joace un rol tot mai mare ca punct de transbordare pentru cocaina sud-americana tot catre Europa de Vest. Avand in vedere ca Romania ar urma sa asigure securitatea celor aproape 500 milioane de locuitori ai UE, daca aceste probleme nu sunt rezolvate, aderarea la Schengen ar putea fi amanata. Pentru ca aceasta sa aiba loc la data stabilita de Guvern, Romania ar trebui ca, pana la sfarsitul anului, sa finalizeze toate modernizarile cerute prin acest acord.
Vasile Blaga i-a cerut premierului Emil Boc sa faca "un efort serios" pentru accelerarea ritmului de aplicare a tuturor masurilor legate de aderarea la Schengen, care presupun eliminarea controalelor la frontierele interne si stabilirea unui set de reguli pentru trecerea celor externe. De pilda, dupa aderare, zborurile extra-Schengen vor putea fi facute numai de pe aeroporturile certificate, a precizat Blaga, amintind ca, in acest sens, trebuie finalizate aeroporturile Otopeni si Timisoara. Premierul Emil Boc a declarat ieri ca includerea Romaniei in spatiul Schengen va duce si la disponibilizarea unei parti importante a politistilor de frontiera, care ar urma sa fie repartizati in structurile Ministerului de Interne.
Romania urmeaza sa mai fie evaluata de doua ori in acest an, in martie si in noiembrie, in vederea aderarii la spatiul Schengen, iar din rapoartele de pana acum Bucurestiul a fost laudat mai ales pentru securizarea frontierei maritime, avand unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere din Europa. Potrivit raportului MAI, Romania a investit in acest program 440 milioane de euro, din 2007 si pana in 2009, iar o alta parte din bani au fost acordati de la UE prin programul Facilitatea Schengen 2007-2009.