16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialInfectiile nozocomiale repara urmarile "reformei" ministrei Bartos

Infectiile nozocomiale repara urmarile „reformei” ministrei Bartos

Trei cazuri de infectii nozocomiale descoperite la Sectia de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenta din Galati ar putea determina o reorganizare a spitalelor galatene, care ar insemna reinfiintarea Spitalului Municipal „Elena Doamna” din Galati, desfiintat in anul 2003, la ordinul ministrei Sanatatii de la acea vreme, Daniela Bartos.
Trei cazuri grave, musamalizate

Descoperirea celor trei cazuri de infectie intraspitaliceasca la Oftalmologia Spitalului Clinic de Urgenta Galati a avut urmari doar in privinta situatiei pacientilor: din cei trei bolnavi, unul si-a pierdut ochiul la care fusese operat, alt pacient a fost transportat la un spital din Bucuresti in stare foarte grava, iar cel de-al treilea a fost reoperat la Galati. Conducerea spitalului a incercat sa musamalizeze cazurile si, daca nu ar fi aflat presa, puteau spune ca au si reusit: nu se vorbeste despre cauzele ce au determinat aparitia infectiei intraspitalicesti si foarte probabil ca nimeni nu va fi facut raspunzator pentru aparitia unor cazuri atat de grave! Una dintre cauze este aglomerarea sectiilor din spitalul de urgenta galatean, iar in aceste conditii este discutata acum decizia de a fi reorganizat sistemul, prin reinfiintarea spitalului municipal desfiintat in anul 2003.

Inspectie de la ISP Iasi

Comisia de la Institutul de Sanatate Publica Iasi a luat probe din toate sectiile spitalului si urmeaza ca in cateva zile sa trimita Directiei de Sanatate Publica Galati propunerile de reorganizare a spitalului clinic si, implicit, un plan de reinfiintare a spitalului municipal, pentru ca noul plan de reorganizare va face ca unele sectii sa dispara, altele sa se comaseze, iar altele care nu au ce cauta intr-un spital de urgenta sa functioneze la spitalul municipal. „Gasirea unor modalitati corecte epidemiologic de reinfiintare a Spitalului Municipal si reorganizarea Spitalului Clinic de Urgenta au reprezentat motivul pentru care cei doi inspectori de la Institutul de Sanatate Publica Iasi au inspectat Spitalulul Clinic de Urgenta sectie cu sectie. Pot sa spun ca deocamdata nu ne-au sesizat ca ar fi avut vreo nemultumire”, a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Galati, dr. Sorin Ungurianu.

„Razboiul ospiciului” in PSD Galati

Spitalul Municipal „Elena Doamna” din Galati a fost desfiintat in primavara anului 2003, la ordinul ministrei Sanatatii, Daniela Bartos. De fapt, spitalul a fost transformat in spital de psihiatrie pentru bolnavii cronici adusi in mijlocul orasului de la ospiciul de la Ganesti. Chiar daca era vorba despre un ordin a unei ministre PSD, aproape toti edilii pesedisti s-au opus vehement adoptarii unei asemenea masuri. Primul si cel mai vehement a fost primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, care a spus ca „si asa aveam destui nebuni in cartierele Galatiului”. La fel de acid a fost si liderul consilierilor PSD, George Cubasa. Prefectul Traian Mandru si presedintele Consiliului Judetean, Dan Lilion Gogoncea, s-au opus si ei unei asemenea masuri de „reforma”. Singurul care era „pentru” a fost seful de atunci al DSP Galati, dr. Aurel Nechita, al carui argument era „reforma se aplica, nu se discuta”. Dupa cateva luni, acest dicton i-a adus doctorului Aurel Nechita portofoliul de secretar de stat la Sanatate. La vremea respectiva, desfiintarea spitalului municipal a ajuns subiectul unei lungi si extrem de tensionate dezbateri in Delegatia Permanenta a PSD Galati, in care nu a fost luata nici o decizie. In timp ce majoritatea liderilor PSD se opuneau desfiintarii spitalului municipal, in ajutorul „reformei” PSD au sarit doi liberali: in Comisia de Sanatate a CJ Galati, consilierii PNL Dumitru Cristea si Emil Popa au votat pentru transformarea spitalului municipal in spital de psihiatrie.

„Cuib de cuci” in mijlocul orasului

Aceasta masura a intampinat si protestele vehemente ale locuitorilor din cartierele invecinate spitalului, dar bineinteles ca asta a contat cel mai putin in argumentarile pro si contra ale liderilor PSD si PNL. Pe de alta parte, masura era considerata aberanta, pentru ca nu era benefica nici pentru bolnavii psihic. Spitalele de psihiatrie pentru cronici au nevoie de spatii generoase pentru plimbarile in aer liber, iar bolnavii de la Ganesti erau adusi in curtea de numai un hectar si jumatate de langa una dintre arterele cele mai circulate din Galati, uruitul enervant al tramvaielor si al camioanelor de marfa fiind considerat chiar factor de risc pentru tratamentul afectiunilor bolnavilor psihic.

Dresare de conturi

De fapt, adoptarea acestei masuri a fost un nou prilej pentru dresarea unor conturi in cadrul amplelor batalii politice din sanatatea galateana. Fostul director al DSP Galati in perioada 1997/2000, Paul Ichim, era seful Sectiei de Chirurgie de la Spitalul Municipal si dupa ce in anii dinainte spitalul fusese uitat atunci cand se imparteau dotarile, orientate mai mult spre „judetean”, in perioada in care a fost sef la DSP doctorul Ichim a mai rezolvat cate ceva si pentru dotarile Spitalului Municipal. De aici si furia medicilor PSD si PNL de la spitalul judetean, care dupa anul 2000 au incercat sa ii faca tot felul de necazuri doctorului Paul Ichim. De aceea, prilejul transformarii „municipalului” in spital de psihiatrie pentru bolnavi cronic nu a fost ratat. Problema este ca, dupa cativa ani de dispute in care Sectia Chirurgie 3 a functionat in curtea Spitalului de Psihiatrie, de aproximativ o luna i se gasise spatii la etajul 1 al Spitalului Clinic de Urgenta. Doctorul Ichim tocmai reusise ca prin sponsorizari sa realizeze inlocuirea tamplariei vechi cu termopan si PVC si amenajarea noii sectii. Acum este posibil ca sectia sa se mute din nou la „municipalul” de pe strada Traian.

Cele mai citite

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă