4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialIncognito: "Şefu', cu noi cum rămâne?"

Incognito: „Şefu’, cu noi cum rămâne?”

„Am muncit atât pentru partid în campanii electorale şi acum ne tăiaţi salariile? Aşa ne răsplătiţi pentru că am câştigat alegerile?” Acesta a fost, în linii mari, discursul cu care i-am abordat telefonic pe deputaţii şi senatorii PDL care reprezentau circumscripţia electorală respectivă. Ca pretext am spus de fiecare dată că suntem inspectori la o direcţie judeţeană a unui minister, angajaţi recent, dar şi membri de partid  participanţi activ la ultimele campanii electorale. Prima observaţie a fost aceea că parlamentarii nu s-au arătat deloc revoltaţi de acest amestec, cel puţin imoral, între politică şi funcţia publică obţinută.

 

„Salariile se reduc până în decembrie”

Albu Gheorghe este deputat de Dâmboviţa şi chestor al Camerei Deputaţilor. Când l-am sunat ne-a spus de la început că acum nu are cum să ne salveze leafa. Lucrurile s-ar putea schimba însă după Crăciun.

Reporter: Sunt inspector la Direcţia de agricultură şi dezvoltare rurală Dâmboviţa.  Eu am fost foarte activ în campania electorală, am muncit pentru partid. Ni se taie şi nouă salariile?

Albu Gheorghe: 
La tot ce este bugetar.

R.: Am făcut credite.

A.G.: Dacă nu se întâmplă asta, luna viitoare nu se mai iau deloc salarii. Nu se vor mai lua bani efectiv. Deloc. Zero.

R.: E  o treabă temporară?

A.G.: Până în decembrie. Nu se reduc salariile, ci fondul de salarii.

R.: Şi apoi vor reveni la normal?

A.G.: Dacă se va face reducerea de personal corespunzătoare.

R.: Am făcut o afacere proastă că muncim la stat.

A.G.: Staţi liniştit, că la stat au salarii mai mari decât la privaţi, ceea ce nu e în regulă. La stat, în unele zone, sunt salarii foarte mari.

 

„Du-te la Băsescu să-ţi rezolve problema”

Deputatul PDL de Olt Nicolae Stan a intrat recent în conflict cu propriul partid. El a fost primarul localităţii Coloneşti şi, din această perspectivă, a anunţat că intenţionează să o facă pe Elena Udrea cetăţean de onoare. S-a răzgândit ulterior, fiind nemulţumit de refuzul ministrului de a aloca fonduri pentru reţeaua de apă din comună şi pentru reabilitarea a două drumuri din zonă. După ce a auzit pentru ce-l sunăm, Stan a început să tune şi să fulgere la adresa PDL.

Reporter: Vă sun în numele câtorva colegi-bugetari, să mă plâng că am lucrat în campania pentru preşedinte şi pentru Parlament şi acum ni se iau bani din salarii.

Nicolae Stan: Şefule, când Băsescu a venit la grupul parlamentar eu nu m-am dus şi mulţi nu au fost. Eu nu sunt de acord cu treaba asta. A fost sala goală. Eşti funcţionar public?

R.: Da, noi am cărat afişe cu portbagaju’ (n.r. – în campania electorală).

N.S.: Puteai să cari cu vaporul, nu vezi ce vor să facă? Dă-i în p…a mă-sii. Situaţia e grea de tot, nu au bani. Nu doar PDL-u’ e de vină, de la Iliescu a plecat, din ’90 încoace.

R.: Şi noi, care am muncit în campanie pentru partid, ce facem?

N.S.: Păi, vrei să îţi dau de la mine? Îmi pui o întrebare care mă p…ş pe ea de întrebare. Păi, eu am fost şi sunt de stânga. Du-te la Băsescu sau la Vâlcov (n.r. – Darius Vâlcov este liderul filialei PDL Olt), că el e preşedinte de partid. În loc să pună oameni ca lumea, pe funcţii au pus numai şmecheri şi în toată ţara. Tu nu mă cunoşti, m-ai sunat aşa, aiurea… Eu am fost cu oamenii. Au devastat ţara. Nu îmi spune că ai cărat afişe. Mă p…ş pe afişele voastre.

 

„Cum ai obţinut funcţia? Te-ai omorât pentru partid?”

În continuarea discuţiei, Stan s-a lansat într-o avalanşă de acuzaţii la adresa liderilor partidului.

R.: Am cărat afişe pentru partid, că am crezut că va fi bine.

N.S.: Cred că o să fie bine, dar nu cu bandiţi din ăştia. Cu Berceanu escroc ordinar, cu alde Videanu, cu bandiţi din ăştia…

R.: Nu sunt de la noi din partid?

N.S.: Băi nene, nu te cunosc, nu mă cunoşti, nu ştiu dacă ai fost lângă mine. Ce ar fi să vii să discutăm împreună?

R.: Unde?

N.S.: La Coloneşti, la Bucureşti, la Slatina, să văd cât ai muncit şi ce ai cărat mata. Cum ai obţinut funcţia? Te-ai omorât pentru partid?

R.: Da. Am fost numit.

N.S.: Unde?

R.: La agricultură.

N.S.: Şi ce ai fost numit, director adjunct?

R.: Inspector.

N.S.: Pentru cine ai alergat tu? Pentru Bărbulescu (deputat PDL), pentru Niţă (Mihai Niţă – senator PDL)? Pentru mine, nu. Nu matale m-ai făcut deputat. Eu am colegiul meu şi eu mă lupt pentru ei.

R.: Am fost numit de la Bucureşti, de acolo am avut pila.

N.S.: Eşti al dracu’, eşti mare.

 

„Postul rămâne sigur, dar nu sunt bani”

Deputatul de Dâmboviţa Dumitru Georgică nu s-a simţit prea confortabil în situaţia de a fi interogat de un tovarăş de partid care cerea explicaţii referitoare la reducerea de salariu.

Reporter: Sunt membru de partid plătit de la buget şi partidul îmi taie leafa…

Dumitru Georgică: Haideţi să apară hotărârea de guvern şi după aceea discutăm. Degeaba îmi dau eu cu părerea aiurea.

R.: E posibil să nu se aplice reducerea?

D.G.: Toţi cei de la buget vor avea reduceri.

R.: Noi am crezut că postul e sigur.

D.G.: Postul e sigur, dar bugetul nu are bani.

R.: Deci nu va fi bine.

D.G.: Bine nu are cum să fie. După cum vezi, toată Europa e într-un rahat mai mare decât ea.

R.: Nu există nici o salvare pentru noi, bugetarii din partid?

D.G.: Salvarea este să produci bani de undeva. Nu noi, ca stat, suntem problema. Dacă Europa şi-ar da drumul, noi, instantaneu, ne-am reveni. Peste 80% din produsele noastre merg către UE.

R.: Unii colegi de-ai mei au început să îşi trimită CV-uri pe la particulari.

D.G.: Nu e rău. Chiar dacă la început e salariul mai mic, îţi dă o independenţă faţă de bugetul statului.

 

„Daţi-mi un SMS când începe vânzoleala”

Senatorul de Galaţi Marius Necula a părut în primă fază sensibilizat de necazurile unui coleg de partid plătit de stat. Probabil acesta a fost motivul pentru care ne-a divulgat o informaţie confidenţială: la direcţia unde pretindeam că lucrăm se vor face curând disponibilizări.

Marius Necula: Nu există nici o portiţă să scăpaţi de tăierea salariilor. Singura portiţă… Unde lucraţi, la Direcţia Agricolă Galaţi? Se vor face reduceri de posturi. Atenţie la aceste reduceri!

R.: Cum adică?

M.N.: Adică vor fi daţi oameni afară.

R.: Şi nu ne puteţi ajuta?

M.N.: Ba da, despre asta spun. În momentul în care începe vânzoleala şi de săptămâna viitoare încep calculele, rugămintea mea, la fel,  îmi daţi un SMS pe telefon, să putem discuta.

R.: Deci să vă căutăm.

M.N.: Eu sper ca partea asta politică să nu fie un criteriu. Sper că sunteţi şi competenţi.

Apoi, discuţia a intrat pe terenul deputatului care s-a interesat la ce departament lucrăm, cine ne este şeful şi alte detalii tehnice. Sesizând o anumită ezitare în răspunsuri, deputatul a schimbat discursul: „Să munciţi opt, zece, doisprezece ore pe zi, cât trebuie. Nu politic se va lua decizia disponibilizărilor, ci pe competenţă”.

 

„Caută-mă la cabinet să discutăm. Sau acasă”

Viorel Balcan este deputat de Brăila şi după ce i-am expus situaţia ne-a asigurat că salariile vor reveni la normal în vreo şase luni, deşi Guvernul nu a garantat aşa ceva. „Voi sunteţi băieţi isteţi, e o măsură care nu convine nimănui. E o măsură impusă de FMI şi nu avem încotro. Trebuie să păstrăm linia câteva luni de zile.”

Am încercat să îl sensibilizăm argumentând că am muncit pe brânci pentru partid în timpul campaniei. Balcan a devenit mai sensibil la chestiune: „Tu eşti din Brăila, da? Atunci caută-mă la cabinet joi sau vineri. Putem discuta pe tema asta”.

Pretinzând că suntem bugetari la Prefectură, am apelat la „ajutorul” deputatului PDL de Hunedoara Viorel Arion. „Haideţi să ne întâlnim când ajung acasă şi o să discutăm. Sunaţi-mă joi şi o să vedem ce facem”, ne-a spus parlamentarul PDL de Hunedoara. 

 

„S-ar putea să dea un sfert de bugetari afară”

Fostul ministru al Educaţiei şi actual senator PDL Mihail Hârdău nu este sigur că toate lefurile vor fi tăiate. „Nu se taie 25% din salariu, se taie 25% din fondul de salarii. S-ar putea să intre în şomaj  25% din bugetari. Nu ştiu. Gândiţi-vă că nu sunt bani la buget.” Apoi, discuţia intră în zona politică şi a probabilităţilor: „Depinde dacă sindicatele sunt sau nu de acord să iasă din bugetari în şomaj. Degeaba vor fi populişti ca PSD-iştii care zic că trebuie să rămână toţi, dar gândiţi-vă că sistemul privat a trimis oameni în şomaj, în sistemul bugetar nu. Statul nu are de unde să adune bani la buget”.  Un alt parlamentar contactat de jurnaliştii incognito a fost Nicolae Bud din Maramureş. „Mâine mă întorc la Baia Mare şi vorbim. Veniţi şi voi cu nişte propuneri. De undeva trebuie să facem economii, dar concret cum şi de unde mai putem discuta.” În martie 2010 în sectorul bugetar erau angajate circa 1.360.000 de persoane, cu 36.000 de posturi mai puţin decât în decembrie 2008; la finele anului 2008 în aparatul bugetar erau 1.490.000, iar în 2004 circa 900.000 de persoane (în perioada 2004-2007 a fost necesară crearea sau întărirea  agenţiilor de tip european). Câteva sute de directori care au dat în judecată statul pentru că au fost daţi afară de Guvernul Boc au câştigat procesele şi vor primi despăgubiri plus plata salariilor din urmă, de circa un milion de euro. De la instalarea Guvernului Boc încoace au fost destituiţi pe criterii politice în jur de 5.000 de funcţionari. Una dintre cele mai frecvente modalităţi de recompensare a apropiaţilor politici este acordarea de posturi în consiliile de administraţie şi cele de reprezentant al statului în companiile în care statul este acţionar majoritar sau nu.  E.V.

 

„Promisiunile sunt promisiuni, realitatea e crudă”

Parlamentarul Adrian Niţu de la Arad a refuzat să ne ajute spunând că nu este de acord cu pilele, pentru că „loialitatea faţă de partid e una, iar locul de muncă e altceva. E bine că v-aţi implicat în campania electorală, dar aţi făcut-o că aşa aţi simţit, nu ca să fiţi protejat. Noi sprijinim mediul privat. Poate vă găsiţi acolo un loc de muncă, dacă veţi fi disponibilizat”. Când i-au fost amintite promisiunile lui Traian Băsescu din campania electorală potrivit cărora nu vor fi afectate sa-lariile bugetarilor şi pensiile, Niţu a spus că „promisiunile sunt promisiuni, iar realitatea de acum e crudă. Ceea ce s-a promis în campania electorală am sperat să realizăm, dar cu criza apărută trebuie să urmăm un program de austeritate. Ce pot eu să fac?”.

Cele mai citite

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă