3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialIncidente în secțiile de votare. Nouă secții de votare din Prahova au...

Incidente în secțiile de votare. Nouă secții de votare din Prahova au rămas fără curent, după ce un localnic beat a tăiat un copac. Doi bărbați s-au ales cu dosar penal, după ce ar fi oferit alcool unor alegători

UPDATE 20.35: Procesul de vot a fost suspendat timp de aproximativ 15 minute la o secție de votare din localitatea Curtișoara, din cauza întreruperii energiei electrice, a declarat, duminică seara, pentru Agerpres, președintele Biroului Electoral de Circumscripție nr. 20 Gorj, judecătorul Doina Săvulescu.


UPDATE 20.25: Un bărbat din județul Vrancea a mers, duminică, să voteze într-un căruț tras de oaia sa Frumușica și pe care scria „taxi ecologic”. Citeşte mai multe aici!


UPDATE 20.20: În Capitală, la secţia de votare 56 de la Colegiul „Tudor Vianu” şi la secţia 1133 din Sectorul 6, votarea a fost întreruptă după ce au rămas fără curent, duminică seara, în urma unor avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. La secţia 56 a fost remediată problema şi reluat procesul electoral, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Bucureşti, informează News.ro


UPDATE 20.15: La Constanţa, preşedintele secţiei de votare este anchetat de poliţişti pentru neglijenţă în serviciu, după ce s-a descoperit o urnă nesigilată. Incidentul a fost sesizat de o persoană care a sunat la 112, reclamând că la secţia de votare numărul 203 din municipiul Constanţa, aflată în incinta Şcolii numărul 11, de pe strada Călăraşi, există o urnă nesigilată.


UPDATE 20.05: Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a întocmit un dosar penal pentru membrii Secției de Votare nr. 117 din Sighișoara, care au decis să plece cu urna mobilă fără a fi însoțiți de reprezentatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș, repartizat la secția respectivă. 


UPDATE 19.48:  Doi bărbați s-au ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce ar fi oferit băuturi alcoolice unui grup de persoane, pentru a vota un anumit partid, informează reprezentantul MAI, Monica Dajbog.


19.00: MAI informează că se fac cercetări față de 33 de persoane, pentru săvârșirea a 35 de posibile infracțiuni, cele mai multe fiind legate de coruperea alegătorilor și frauda la vot, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

În primele 11 ore de la începerea votării au fost înregistrate 220 de sesizări, dar în urma verificărilor 97 dintre acestea nu s-au confirmat. Specialiștii MAI efectuează cercetări față de 33 de persoane, pentru săvârșirea a 35 de posibile infracțiuni. De asemenea, au fost constatate 25 de fapte contravenționale, pentru care au fost sancționate 19 persoane. În cele mai multe cazuri este vorba de continuarea propagandei electorale și apelarea abuzivă a numărului de urgență 112″, a mai spus Dajbog.


UPDATE 18.42: Bărbatul din cauza căruia se presupune că nouă secţii de votare din judeţul Prahova au rămas aproape trei sferturi de oră fără electricitate, a fost identificat. El este cercetat pentru distrugere. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, bărbatul se afla în stare avansată de ebrietate în momentul în care a fost găsit, potrivit News.ro.

Polițiștii prahoveni l-au identificat pe bărbatul care, duminică seară, a tăiat un arbore care a căzut pe reţeaua de electricitate lăsând fără curent electric trei comune cu secţiile de votare aferente. Potrivit autorităţilor din Prahova, bărbatul, care este din Proviţa de Jos, este audiat la Poliţie, el fiind cercetat pentru infracţiunea de distrugere.

Surse apropiate anchetei au precizat că bărbatul se afla în stare avansată de ebrietate în momentul în care a fost găsit.


18.30: UDMR informează că alegătorii săi ar primi un SMS cu îndemnul la vot „Putem lăsa ungurii în afara Parlamentului”, ceea ce reprezintă dovada unei „mobilizări” pentru excluderea formaţiunii din Legislativ, şi anunţă că a depus o plângere la BEJ Cluj, scrie News.ro.

„E o zi mare. Putem lăsa ungurii în afara Parlamentului. Ieşiţi la vot. Să facem din centenarul Marii Uniri 1918-2018 o nouă victorie românească. Trăiască România”.


UPDATE 17.54: Un bărbat de 68 de ani din Galaţi a suferit un atac vascular cerebral în timp ce se afla într-o secţie de votare. Din acest motiv, el a fost transportat în comă cu ambulanţa la Spitalul Judeţean, informează News.ro.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, a declarat că un echipaj al ambulanţei a fost solicitat să intervină la o secţie de votare de la Liceul numărul 8 din municipiul Galaţi, unde unui bărbat i s-a făcut rău. „Este vorba despre un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani, căruia i s-a făcut rău în secţia de votare, el suferind un accident vascular cerebral. Bărbatul a fost transportat în comă la Spitalul Judeţean din Galaţi”, a declarat Mihai Polinschi.

Serviciul de Ambulanţă Galaţi a mai intervenit duminică într-o secţie de votare din Tecuci, unde o femeie, operator pe calculator, a alunecat în toaletă şi s-a lovit la cap. Femeia a fost transportată la spital.

17.48: Poliţia Arad face cercetări, duminică, în legătură cu o petiţie depusă de PNL care acuză liderii PSD că ar fi făcut campanie, pe Facebook, sâmbătă.

„Dacă în urma petiţiei depuse se constată că s-a încălcat legea, se va întocmi dosar de cercetare penală”, a declarat Lorena Radu, corespondentului News.ro.

Biroul de presă al PNL Arad a precizat că petiţia a fost depusă pentru că „în cursul zilei de sâmbătă, mai mulţi candidaţi şi susţinători ai PSD Arad, printre care Mihai Fifor şi Dorel Căprar, au postat pe paginile lor de Facebook îndemnuri la vot, sub formă grafică”. „Postările au fost îndepărtate în cursul dimineţii de duminică, dar PNL a ataşat sesizării sale print-screen-uri de pe paginile de Facebook ale respectivilor candidaţi”, au precizat reprezentanţii partidului.

17.40: Procesul de votare a fost suspendat, duminică seară, în secţiile din trei localităţi din judeţul Prahova, din cauza unei defecţiuni la reţeaua de alimentare cu energie electrică, potrivit News.ro.

Potrivit reprezentanților Electrica, este vorba, cel mai probabil, despre o avarie provocată de un copac tăiat de un localnic şi care ar fi căzut pe firele de tensiune. Astfel, procesul de votare a fost suspendat în toate secţiile din localităţile Poiana Câmpina, Proviţa de Sus şi Proviţa de Jos, din cauza unei pene de curent.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii furnizorului de electricitate, au declarat că, în urma primelor informaţii primite de pe teren, avaria s-a produs ca urmare a căderii pe liniile de electricitate a unui copac tăiat de un localnic. Echipele de intervenţie ale Electrica lucrează pentru remedierea avariei.

17.30: În municipiul Galaţi, două ștampile cu mențiunea ‘VOTAT’ au fost scăpate de doi alegători în urnele cu buletinele de vot din secțiile de votare 78 și 87, a anunțat, duminică, locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean Galați, Răzvan Dicu. Procesul electoral va continua doar cu cele patru ştampile rămase, iar cele pierdute vor fi recuperate odată cu desigilarea urnelor, după ora 21.00 când se încheie votarea și începe operațiunea de numărare a voturilor.


UPDATE 17.10: În județul Prahova, unui bărbat din Ploiești i-a fost întocmit dosar penal, după ce a votat de mai multe ori. Neregula a fost semnalată  de aplicația electronică dintr-o secție de votare, conform Agerpres.


16.35: Președintele Partidul Mișcarea Populară Constanța, Claudiu Palaz, a depus o adresă către Biroul Electoral Județean, prin care a semnalat faptul că tușul ștampilelor se impregnează pe ambele fețe ale hârtiei buletinelor de vot, existând riscul interpretării greșite cu ocazia numărătorii.   Conform ordinii de pe buletinele de vot folosite astăzi, PMP are ca și corespondent pe fața opusă PSD, PRU – UDMR, ANR – PNL și USR – ALDE.

”Ca urmare a acestei sesizări, avem convingerea că președinții secțiilor de votare din județul Constanța vor acorda o atenție sporită aspectului semnalat de noi, pentru a evita vicierea rezultatelor și interpretarea eronată a votului”, a spus Palaz.


16.05: Ministerul de Interne a înregistrat 99 de situații de posibile fapte ilegale, până la ora 15.30. Oamenii legii au dat 11 amenzi, iar 16 persoane sunt cercetate în 17 posibile infracțiuni. 

De asemenea, MAI a mai precizat că, până la această oră, peste 35 % dintre sesizări nu s-au confirmat.

Incidente în țară: 

– În județul Giurgiu, în apropierea secției de votare din localitatea Valea Plopilor, s-a produs un accident rutier, în care doi oameni au fost răniți. Unul dintre ei era președintele secției de votare. Procesul electoral a fost suspendat pentru puțin timp. 

– În Dâmbovița, oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce membrii unui partid politic au mituit oamenii din două localități ca să meargă la vot. 

– În Iași, vicepreședintele unei secții de votare din Iași a fost prins în timp ce conducea beat, pe DN 24. 

– În Drăgășani, un șofer a fost amendat pentru că pe mașina lui erau în continuare lipite afișele unui partid politic. În Florești, județul Cluj, oamenii legii au amendat un alt șofer care avea lipit pe geamul mașinii un afiș electoral. 

– În județul Vaslui, un bărbat este cercetat pentru că a votat la două secții din localitate. Omul ar fi votat întâi, conform polițiștilor, în comuna Pungești, după care ar fi votat și în satul Armășoaia.

– În Teleorman, președintele unei secții de votare s-a bătut cu un alegător din București, care voia să voteze în secție, deși nu avea dreptul. Tot în Teleorman, un partid a semnalat oamenii legii că, în localitatea Bogdana, alegătorii sunt duși la secțiile de votare cu mai multe mașini. 

15.15: Mai mulți observatori nu au fost lăsați să intre în secțiile de votare, în cursul dimineții, iar alții au reclamat presiuni, au anunțat ONG-urile Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice și Centrul pentru Studiul Democratiei. 

Presiuni asupra observatorilor independenți au fost reclamate în două secții de votare din Slatina și Colonești (județul Olt) și o secție din Ghimpați, județul Giurgiu. 

 La secțiile următoare, s-au solicitat copii după acreditări – o procedură abuzivă – 1170, 806 (București), 104 (Dolj), 129 (Moinești, Bacău), 38, 39, 40 (Caraș Severin) sau Gura Ocnitei, Dâmbovița.

Probleme privind sigillile au fost semnalate în secții din Constanța (urna este sigilată cu bandă adezivă transparentă), București – sigiliul de la fereastră era rupt, Sibiu (Copșa Mică) – urne nesigilate sau nesigilate corespunzător.  

Tot în Ghimpați (Giurgiu), la ora 09.00 erau înregistrate 84 de cereri pentru urna mobilă. Conform observatorilor, nu au putut fi consultate cererile si documente justificative care sa facă dovada faptului ca persoanele respective nu se pot deplasa. Observatorul a însoțit membrii biroului electoral și a identificat că echipa cu urna mobilă a vizitat inclusiv persoane care nu erau nedeplasabile.

În Iași și București, au fost cazuri în care alegătorii cu viză de flotant au fost împiedicați să voteze. 

La mai multe secții din București ( 715, 717, 718, 719, 720, 721), urnele erau sigilate de aseară, iar la secția 968 era sigilată dimineață, înainte de deschiderea urnelor.

 


15.10: La Constanța, procesul de votare a fost suspendat într-o secție de votare, pentru că o urnă era nesigilată. 

Un alegător a sunat la 112 să anunțe că la secția de votare de pe strada Călărași există o urnă nesigilată.  La faţa locului s-au deplasat poliţiştii Secţiei 3 care au început verificările.


15.00: Un preşedinte de secţie de votare din judeţul Olt a fost amendat şi exclus din birou, în urma unei sesizări făcute de filiala PNL Olt, pentru că făcea campanie electorală,pe pagina sa de Facebook, pentru un candidat social-democrat, informează Hotnews.ro.

Valentina Dorobanţu a făcut campanie electorală pe pagina de Facebook personală pentru candidatul PSD Olt, Dan Ciocan. Legea electorală interzice ca în ziua votului să fie promovați candidați, se arata in comunicat. 


14.30: Cinci ștampile de vot au fost aruncate pe foc, la o secție de votare din județul Buzău. La solicitarea BEJ, Poliția a demarat o anchetă, scrie Agerpres

„Procesul de vot nu a fost întrerupt, se face o anchetă a Poliției, am sesizat și Parchetul, de la secția de votare de la Poșta Câlnău ne-au comunicat că au aruncat ștampilele pe foc cu ambalajele de la buletinele de vot, au vrut să facă curat și, odată cu aceste ambalaje, au fost aruncate și cele cinci ștampile. E plauzibilă explicația lor, vom vedea ce s-a întâmplat acolo, căci există camere de luat vederi, iar Poliția va vedea exact ce s-a întâmplat’, a declarat președintele BEJ Buzău, judecătorul Aurel Pușcă.


12,30: Operatorul IT de la o secție de votare din Tecuci și-a spart capul după ce a căzut în interiorul grupului sanitar, informează Agerpres.

Victima este o femeie, angajată ca operator IT la secția de votare 207. Deși a căzut și și-a spart capul, ea continuă să scaneze actele de identitate ale alegătorilor până când va fi înlocuită, a declarat președintele Biroului Electoral Județean Galați, Robert Florea.

Autoritatea Electorală Permanentă va trimite un înlocuitor.


Incidentele în secțiile de votare au fost consemnate duminică încă de la primele ore ale votului.

Biroul Electoral Judeţean Iaşi a fost sesizat asupra faptului că la secţia 728 din Voineşti o femeie, membru în comisia secţiei de vot, ar fi votat şi pentru soţul ei, iar BEJ a trimis dosarul către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, transmite Mediafax.

La secţia de votare de 728 din Voineşti, judeţul Iaşi, a fost făcută o sesizare de vot multiplu, iar Biroul Electoral Judeţean Iaşi a confirmat sesizarea şi a trimis dosarul către Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Sesizarea este legată de o femeie, membru în comisia secţiei de vot, care ar fi votat şi pentru soţul ei.

În judeţul Iaşi sunt­ 746.855 cetăţeni ­cu drept de vot, care îşi pot exprima opţiune electorale în 730 de secţii ­de votare.

La alergerile din 11­ decembrie ieşenii cu­ drept de vot au de a­les între 218 candidaţi.

Pentru jud­eţul Iaşi au fost pregătite în­ total 1.644.000 de b­uletine de vot, câte ­822.000 pentru fiecare Camer­ă reprezentantivă în ­Parlament.­

Ştampile pierdute sau arse în mai multe secţii din ţară

În comuna Almaşu Mic din judeţul Hunedoara, una dintre ştampile nu a fost găsită la începutul scrutinului, fiind a fost înlocuită, o ipoteză fiind că a fost aruncată în foc, susţin surse din cadrul Biroului Electora Judeţean (BEJ). Aceleaşi surse susţin că la Secţia 31 din Deva una din ştampile a fost aruncată între hârtii, fiind înlocuită.

În niciunul dintre cazuri nu a fost afectat procesul electoral.

În localitatea Poşta Câlnău din judeţul Buzău, la una dintre secţii, ştambila a ajuns în foc. Incidentul s-a petrecut după deschiderea urnelor astfel că votul a fost suspendat până a fost adusă o altă ştampilă, susţin surse BEJ.

Fost viceprimar, împiedicat să voteze în Constanța

Un prim incident la secțiile de vot în Constanța l-a avut ca protagonist pe fostul viceprimar PNȚCD din localitatea Topraisar, George Iordache (în perioada 1996 – 2000). Acesta s-a prezentat la una dintre secțiile din municipiul Constanța. ”Am fost la secția 173, am dat buletinul la scanat, dar cel de acolo mi-a spus că trebuie să merg la Topraisar. I-am spus că asta mă costă și timp, și bani, și că legea îmi dă voie să votez oriunde în județ. Nimeni nu a reacționat din secție, nici măcar reprezentanții partidelor. Le-am spus că este o rușine că nu cunosc legea. I-am rugat să verifice pe telefon, iar unul dintre ei a vrut chiar să sune la 112. Le-am spus că se fac de râs și le-am cerut să-și ceară scuze. O doamnă de acolo mi-a spus tăios că nu are de ce”, a spus Iordache. După o adevărată ceartă în secție, acesta s-a dus la secția alăturată, 168, unde a votat fără probleme. ”Ulterior, au venit după mine să votez la secția 173. Votasem deja. Și-au cerut și scuze”. Gabriel Iordache nu a depus plângere, dar spune că a pierdut timp și s-a creat o situație tensionată pentru că cei din secție nu știau legea. ”Ne plângem de prezența scăzută la vot. În aceste condiții, nici nu este de mirare”, a conchis el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă