„Nu reuşim să vindem nici cu preţurile de ieri”, spun comercianţii, cu un ochi după competitori şi altul după clienţi. Unii au anunţat că au îngheţat preţurile, câţiva amână scumpirile, iar alţii adoptă tactica paşilor mărunţi.
La Carrefour, ieri, la orele prânzului, magazinul era mai degrabă gol, iar numărul clienţilor era egalat de cel al angajaţilor magazinului care aranjau marfa la raft. La intrare, două anunţuri avertizau musafirii Carrefour că programul se scurtează miercuri din cauza noilor preţuri, iar clienţii erau sfătuiţi să verifice preţurile la cititoare de pe raioane. Soluţia găsită de români în faţa scum-pi-rilor,- care au fost, de altfel mi-nime, este cea clasică: „noroc cu copiii care mă ajută” sau „ne intindem cât ne este plapuma”. „Nici nu am avut timp să mă uit sincer, la preţuri, că am venit în viteză şi plec tot aşa. Am tras însă concluzia că nu ne-au tăiat pensiile, dar scumpind produsele cu 6-7% valoarea TVA, pierdem cu toţii”, spune o pensionară „cu venituri medii”. Norocul ei, adaugă aceasta, este că are patru copii care o ajută. „Preţurile sunt puţin mai mari, nu se simte la bucată, dar la un coş mai plin se simte”, ne spune un tânăr adăugând că ma-jorările nu îl determină să aibă reţineri la cumpărături. Oricum, scumpirea de ieri e o nimica toată faţă de degradarea nivelului de trai din ultima perioadă. „Scumpiri nu prea sunt preţurile sunt puţin mai mari, însă odată veneam cu căruţul ăla mare aproape plin, iar acum nu am bani cu ce să-l umplu pe ăsta mic”, se plânge un muncitor. Un angajat Carreforur le temperează teama că ar fi putut cumpăra mai scump ieri decât miercuri spunându-le că produsele în promoţie nu s-au scumpit. Casele Carrefour-ului au trecut la TVA de 24% şi la fel şi cele câteva buticuri din zona Pieţei Crângaşi. Noua cotă este distinct trecută pe bonurile fiscale, care însă sunt eliberate de comercianţi stradali doar la cerere.
Ţăranii din piaţă nici nu visează să crească preţurile pe motiv de TVA. „Noi nu reuşim să vindem cu preţurile de ieri, dar să le mai şi majorăm. Am ieftinit roşiile de la 2 lei la 1,5 lei şi cireşele de la 6 la 5 lei, căci le avem de o săptămână şi se strică”, ne zice o femeie care spune că este şi producător. Preţurile din piaţă nu sunt afectate direct, pentru că producătorii sunt scutiţi de TVA. Mai mulţi comercianţi au găsit diferite forme de a nu transfera majorarea TVA în buzunarul cumpărătorului, posibilă explicaţie pentru calmul cu care românii au primit noile preţuri de raft. Reţeaua de supermarketuri BiLLA promite că va îngheţa TVA păstrând preţurile neschimbate la mai multe produse de „importanţă so-cială”. Totodată, Carrefour susţine că păstrează preţurile până la 12 iulie, iar Interex până la 30 septembrie. Ma-ga-zinul online eMAG va permite clienţilor să recupereze 5% din preţul produselor achi-ziţionate, prin acordarea unui voucher. De asemenea, IKEA a anunţat că va absorbi integral creşterea TVA, ar-gumentând că în catalogul de produse scrie că „preţurile includ TVA şi sunt valabile până la sfârşitul anului”.
Mezelarii îşi fac curaj
Cu toate acestea nimeni nu poate spune cu exactitate cât vor reuşi magazinele să păs-tre-ze preţurile neschimbate. „Fiecare comer-ciant îşi face calcule, evaluează ce se întâmplă pe piaţă, unele preţuri vor fi scăzute, altele vor fi majorate, însă per ansamblu, e clar că vor fi creşteri de preţuri”, spune Radu Minea, pre-şedintele patronatului din industria alimentară „Ro-malimenta” şi care deţine şi lanţul de magazine Angst. „Şi în reţeaua noastră de magazine, dar şi în altele încă nu au fost modificate toate preţurile vechi afişate la raft, însă la care se aplică cota de 24% TVA. Proce-dura va mai dura un timp, pentru că e vorba de mii de produse. Fiecare îşi face calcule cum să se menţină pe piaţă şi caută diverse metode”, a declarat Minea.
Taximetriştii tatonează piaţa
Preşedintele Asociaţiei Taxi-metriştilor Independenţi, Viorel Radu, apreciază însă că o majorare a tarifelor, poate cu 10% până la 20%, nu este exclusă: „este posibil ca, în condiţiile în care avem sem-nale că preţul benzinei va continua să crească, să fim nevoiţi să majorăm tarifele astfel încât să se ajungă la 1,59-1,69 lei/ km, faţă de o medie de 1,39 în prezent. Deocamdată, clienţii plătesc la fel ca înainte de majorarea TVA”. Reprezentrantul Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor în regim de taxi , Cristian Lăzărescu, consideră că, în actualele condiţii economice, „o majorare a tarifelor nu se va aplica mai devreme de jumătatea lui august-septembrie”.