-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialInamicul Soros şi memoria scurtă a presei

Inamicul Soros şi memoria scurtă a presei

Prezumţia că manifestaţii de o asemenea amploare s-ar datora finanţărilor lui George Soros arată cât de anacronică şi mioapă este optica unor jurnalişti.

Controversele iscate în jurul manifestaţiilor con­­tra proiectului Roşia Montană au identificat su­bit autorul moral al determinării ma­ni­fes­tanţilor de a nu renunţa: George Soros. N-ar fi fost nicio mirare dacă afir­maţia ar fi apărut în pu­bli­ca­ţiile zburlite ale lui Vadim Tu­dor, care l-au desemnat de­mult pe miliardarul american ca inamic public al României. Dar ele au apărut în Eve­ni­mentul zilei, sub semnătura lui Mălin Bot, un combatant intransigent împotriva miş­maşului politic al puterii, şi au fost repede înghiţite de alţi jurnalişti pe ca­re e greu să îi bănuieşti de naivitate sau de co­rupţie, ca Stelian Negrea sau, mă rog, Ion Cristoiu. Ce susţin aceştia? Ei sunt convinşi că am­plitudinea demonstraţiilor anti-RMGC, des­făşurate neîntrerupt de două săptămâni în Bu­cureşti şi în alte oraşe, se datorează unor ONG-uri anume finanţate de Soros pentru a pune la pământ proiectul. Argumentele aduse se bat cap în cap: pe de o parte, se arată că George Soros are acţiuni la Gold Corporation tran­zacţionate la bursa din Toronto, deci e în business, pe de alta, demonstrează că or­ga­ni­za­ţii neguvernamentale, ca Miliţia Spirituală, Ac­tiveWatch ş.a., sunt finanţate din banii mi­liardarului ca să împiedice proiectul, eventual prin intermediul CEE Trust, un consorţiu de şase fundaţii, printre care se numără şi Open Society Foundation. Dificil de urmărit firul lo­gic. Prezumţia că manifestaţii de o asemenea amploare s-ar datora finanţărilor lui Geor­ge Soros arată cât de ana­cronică şi mioapă este optica unor jurnalişti la peste 20 de ani, după experienţe dra­ma­tice ca revoluţia din 1989 cu huliganii denunţaţi de dic­ta­tor, mineriadele şi Piaţa Uni­ver­sităţii cu golanii ei, pri­me­le alegeri libere cu manipulările grosolane îm­potriva competitorilor lui Iliescu şi altele, mai recente, ca tentativa de lovitură de stat din va­ra lui 2012. Ceea ce consternează este im­pru­denţa, memoria scurtă a presei care ştie că orchestraţia, echipamentul propagandistic, eşafodajul manipulării nu s-au schimbat. În plus, azi se pot citi tomuri întregi în materie.

Sigur că există în mass-media din România un context nefericit, în care prostirea oa­me­nilor în favoarea unor interese politice sau de afaceri este programatică în trusturi de presă afiliate politic. Manifestanţii din Bucureşti au taxat în mod repetat Antenele şi televiziunea publică. Cea mai recentă porcărie a Antenei 3 în emisiunea Sinteza zilei este „dezvăluirea“ că Horia-Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş, două voci publice permanent denigrate de trus­tul Intact, ar deţine teren la Roşia Mon­tană, fapt pentru care au fost pictaţi ca ade­vă­raţi „rechini imobiliari“. Ce s-a ascuns te­lespectatorilor este faptul că aceştia au cum­părat în 2006 câte un metru pătrat de teren, ca mulţi alţi protestatari, tocmai pentru a ex­prima dezacordul faţă de proiect printr-un gest simbolic. Dar acest detaliu s-a omis. Pro­testatarii au dreptate: „Presa română plină de cianură“.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă