17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIn zbor spre Marte

In zbor spre Marte

Modulul Phoenix Mars Lander al NASA si-a inceput calatoria spre Marte, avand ca obiectiv final amartizarea dincolo de Cercul Polar arctic al Planetei Rosii.

Lansarea de la baza Cape Canaveral a avut loc fara incidente, sambata dimineata, exact la ora prevazuta, 5.26 a.m. Daca misiunea va decurge la fel de bine si in continuare, Phoenix Mars Lander va amartiza la 25 mai 2008 pe campiile arctice ale Planetei Rosii, unde va ramane timp de trei luni, colectand mostre de sol si din gheata care a fost descoperita sub suprafata martiana.

Unul dintre savantii care raspund de partea stiintifica a misiunii, profesorul William Boynton de la Universitatea din Arizona, a explicat ca Phoenix Mars Lander nu va cauta dovezi de viata pe Marte, ci componente organice care sa indice daca pe Planeta Rosie sunt sau au fost vreodata conditii favorabile vietii. Chiar daca sunt descoperite molecule organice, acestea pot proveni din meteoriti, a adaugat profesorul Boynton, temperand si mai mult entuziasmul amatorilor de "povesti" cu "omuletii verzi de pe Planeta Rosie".
Amartizarile sunt extrem de riscante, din cele 15 misiuni americane, rusesti si europene de pana acum inregistrandu-se doar cinci succese americane, incepand cu misiunea Viking din 1976. Nici una dintre amartizari nu a avut loc la latitudini atat de nordice.

In 1999, NASA a pierdut legatura cu un modul avand destinatia Marte imediat dupa lansare, la care s-a adaugat defectarea modulului orbital. Aceste esecuri au determinat anularea unei misiuni de amartizare in 2001, o parte a echipamentelor destinate acesteia fiind reutilizate pentru actualul zbor, de unde si numele ales, Phoenix, pasarea care renaste din propria-i cenusa.
Nava orbitala americana Mars Odyssey a detectat in 2002 mari cantitati de hidrogen la suprafata planetei, o dovada in sprijinul teoriei potrivit careia mari suprafete martiene, intre care campiile arctice, contin apa inghetata, aflata la o adancime mai mica de un metru sub sol. Doi roboti americani, Opportunity si Spirit, care exploreaza de peste doi ani suprafata planetei, au descoperit dovezi ca a existat apa pe Marte.

Cele mai citite

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Dezvăluire șocantă făcută de actrița Tily Niculae, actrița din „La Bloc”

Tily Niculae, cunoscută pentru rolul ei din serialul „La Bloc”, a făcut o dezvăluire tulburătoare, relatând că fiica ei a suferit un accident vascular...

Ucraina roagă România să doboare drone rusești

Ministrul ucrainean de Externe a spus că este "recunoscător" pentru decizia "istorică" a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei Ministrul Afacerilor Externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă