12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialÎn spiritul Crăciunului: Un nou conflict între Patriarhie şi agenţiile de turism

În spiritul Crăciunului: Un nou conflict între Patriarhie şi agenţiile de turism

În Ajunul Naşterii Domnului, un nou scandal izbucneşte între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi cei ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, după ce Sfântul Sinod a anunţat că pelerinii se pot caza la mănăstiri doar… cu binecuvântarea Bisericii.

“Patriarhia nu cred că are vreo legătură cu noi. Dacă putem caza – e bine, dacă nu avem locuri, nu cazăm. Oricum în perioada asta nu mai avem locuri, pentru că aşteptăm un grup mai mare de turişti. Sunaţi înainte de Paşte, dacă vreţi să vă cazaţi la noi”, ne recomandă una dintre măicuţele de la Mănăstirea Bârsana, contactată telefonic.

Aceata îşi exprimă nedumerirea legată de ştirea că turiştii nu mai pot fi cazaţi în mănăstiri fără binecuvântarea Patriarhiei şi ne spune să venim fără grijă că nu ni se va cere nici un act de la Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Citeşte şi: Războiul pelerinajelor. ANAT: Excursiile organizate de BOR, cu 10% mai scumpe decât la agenţii. REACŢIA BOR

Despre ce este vorba? De ce avem nevoie de aprobarea Bisericii pentru a ne putea caza la mănăstiri? Într-o hotărâre a Sfântului Sinod din 28 octombrie se arată că: „În fiecare eparhie, pentru grupurile de pelerini, cazarea sau masa se va oferi de mănăstiri sau parohii doar după ce conducătorul grupului face dovada că respectivul pelerinaj se desfăşoară cu binecuvântarea autorităţilor bisericeşti abilitate”.

De altfel, nu este prima hotărâre a Bisericii Ortodoxe în care “Ochiul Dracului” se amestecă cu cele sfinte. În toamna acestui an, enoriaşii au fost anunţaţi că, dacă doresc să aprindă o lumânare în lacaşul Domnului, aceea trebuie neapărat cumpărată doar de la biserică.

Cum explică reprezentanţii BOR această nouă decizie? Părintele consilier, Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române nu ne-a putut oferi nici un răspuns deoarece nu a putut fi contactat telefonic.

Una din explicaţii se regăseşte în prima parte a hotărârii Sfântului Sinod: “În ultima perioadă s-a constatat că, pe piaţa ofertelor de turism din ţară, se regăsesc
anumite structuri (agenţii, firme, persoane fizice) care promovează aşa numite pelerinaje şi copiază anumite itinerarii religioase sau încearcă să acrediteze ideea că sunt desfăşurate cu girul Bisericii Ortodoxe Române”.

De aceea, „pentru evitarea unor astfel de situaţii neplăcute, Patriarhia Română recomandă credincioşilor care doresc să participe la pelerinaje, să se adreseze Birourilor de pelerinaje înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română cu scop
misionar, iar nu comercial, care nu urmăresc câştigul financiar, ci folosul duhovnicesc al pelerinilor. Înfiinţate potrivit legislaţiei româneşti şi europene în vigoare, acestea oferă asistenţă religioasă şi servicii turistice de cea mai bună calitate, dovadă fiind numărul tot mai mare de credincioşi ortodocşi din ţară şi străinătate care optează pentru a merge în pelerinaj cu birourile de pelerinaje ale Patriarhiei Române”.

Citeşte hotărârea Sfântului Sinod: Hotărârea nr. 9.701 din 29 octombrie 2013 privind îndatoririle responsabililor de la locurile de pelerinaj din Biserica Ortodoxă Română (mănăstiri, parohii, schituri), pentru descurajarea pelerinajelor neautorizate.

Reacţia reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) nu a întârziat. “Patriarhia Română nu vrea să scape nici un leu din buzunar. Totul trebuie centralizat prin agenţia de turism Basilica, a Patriarhiei, şi prin centrele de pelerinaj, care funcţionează ca şi agenţii de turism. În mod normal, dacă pleci în pelerinaj, cazarea la mănăstire este gratuită. Patriarhul este preşedintele Consiliului de Administraţie al BOR SA”, a declarat Alin Burcea, prim vicepreşedinte al ANAT.

Acesta a spus că Basilica Travel a fost membră a ANAT până în urmă cu puţin timp, când a anunţat că se retrage din asociaţie, în urma scandalului izbucnit între BOR şi ANAT.

Anterior declanşării conflictului, Patriarhia a transmis un comunicat, la sfârşitul lunii octombrie, prin care le recomanda românilor care doresc să meargă în pelerinaje să se adreseze centrelor de turism ecumenic înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, reclamând faptul că unele agenţii de turism organizează, fraudulos, excursii în numele BOR.

Agenţia de voiaj a BOR, pe profit

Conform informaţiilor postate pe site-ul agenţiei de turism a Patriarhiei Române, Basilica Travel, în perioada 14-15 decembrie se organizează un pelerinaj pe ruta Bucureşti-Râmnicu Vâlcea-Mănăstirea Bistriţa-Mănăstirea Hurezi-Mănăstirea Lainici-Mănăstirea Prislop şi retur.

Cazarea se face la hostel Tismana/Mănăstirea Tismana de 2 stele.

Pentru un grup de minim 30 de persoane, tariful este de 195 de lei/persoană. În preţ sunt incluse transportul cu autocarul, cazarea şi însoţitorul, care este un teolog sau un preot. Separat se plătesc intrările la obiective, cina şi micul dejun.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, profitul net al societăţii comerciale Basilica Travel SRL crescut de la an la an. Astfel, în 2010, profitul net a fost de 10.818 lei, în 2011 de 37.140 de lei, iar anul trecut acesta a atins 122.209 lei. Cifra de afaceri din 2012 a fost de 631.440 de lei.

Cele mai citite

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției a fost reținut

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției a fost reținut

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă