16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialIn istoria SUA, mai multi candidati "au batut" sondajele

In istoria SUA, mai multi candidati „au batut” sondajele

Sondajele de opinie il indica pe democratul Barack Obama drept castigator al alegerilor prezidentiale din SUA, atat la nivel national, cat si in majoritatea statelor, chiar in unele considerate cu simpatii republicane. Republicanul John McCain refuza insa sa ridice steagul alb, si nu doar din considerente de imagine.

Au fost cazuri in care rezultatul alegerilor a contrazis sondajele de opinie preelectorale, iar aceste exemple ii incurajeaza pe candidatii cotati cu sansa a doua. Cea mai importanta rasturnare de situatie – si totodata cel mai mare soc din istoria sondajelor de opinie – s-a produs in 1948, cand democratul Harry Truman, candidat pentru un al doilea mandat, l-a invins in pofida tuturor predictiilor pe republicanul Thomas Dewey. Diferenta dintre scorul lui Truman, prezis de ultimul sondaj de opinie, si cel obtinut in alegeri a fost de 9,4%. Victoria-surpriza a lui Truman a fost cea de-a cincea consecutiva pentru Partidul Democrat in alegerile prezidentiale.

Si in urmatoarele alegeri prezidentiale, din 1952, diferenta dintre scorul prezis de sondaje si cel real a fost semnificativa, de 8,8%. Generalul Dwight D. Eisenhower, erou de razboi, a adus victoria pentru Partidul Republican, punand capat unei suprematii de doua decenii a democratilor la Casa Alba.
In 1962, tanarul democrat John F. Kennedy a furnizat o noua surpriza, reusind sa castige la limita in fata experimentatului Richard Nixon, diferenta dintre cei doi in votul popular, de doar 0,1% (49,7% pentru Kennedy si 49,6% pentru Nixon) fiind cea mai mica din istoria SUA. Este adevarat, Kennedy a fost favorizat de intrarea in "arsenalul" de campanie a unei noi "arme", televiziunea, el eclipsandu-si adversarul in prima dezbatere televizata din istorie intre candidatii la Casa Alba.

Dupa asasinarea lui Kennedy, fostul sau vicepresedinte Lyndon Johnson a candidat in 1964, preluand platforma privind drepturile civile, si a castigat, obtinand un scor cu 5,4%, mai bun decat prevazusera sondajele si cel mai bun rezultat de dupa 1820 in votul popular, 61,1%.
Un rezultat strans s-a inregistrat in 1976, cand Gerald Ford a platit pretul gratierii lui Richard Nixon, care a demisionat in 1974 din cauza afacerii Watergate. El a pierdut la limita, cu o diferenta de doar 0,7% in votul popular si de 57 de voturi ale electorilor, in fata democratului Jimmy Carter, care si-a construit campania pe baza unei imagini de reformator si outsider la Washington.

Cele mai controversate alegeri din istoria americana au fost cele din 2000, cand democratul Al Gore a pierdut in fata republicanului George W. Bush, desi a obtinut cu 543.816 voturi populare mai mult. El a avut doar cinci voturi ale electorilor mai putin decat Bush (266 la 271). Controversate au fost si alegerile din 2004, cand Bush a castigat cel de-al doilea mandat la Casa Alba, avand doar 118.600 voturi populare in plus, in statul Ohio.
Avand in vedere aceste exemple, McCain nu are de ce sa fie considerat naiv pentru ca, la sfarsitul saptamanii trecute, s-a declarat "increzator in victorie".

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă