Cine vindea marti contracte futures euro-leu la 3,78 lei si cumpara o cantitate egala de valuta din piata interbancara la 3,65-3,67 lei/euro avea asigurat un profit de peste 5% pana la sfarsitul anului.
Este vorba de o operatiune de arbitraj intre piata spot, la vedere, si piata futures, la termen. Cine vindea euro pe piata futures, cu scadenta in decembrie, la un curs de 3,78 lei/euro si cumpara simultan euro pe piata interbancara sau prin casele de schimb ale bancilor la un curs mai mic si-a asigurat drept profit diferenta dintre cotatiile spot-futures (ce se pierde pe o piata se castiga pe cealalta, iar la scadenta, sfarsitul lunii decembrie, cele doua cotatii se vor egaliza). Marti profitul era de peste 3,4%, avand in vedere ca pe piata spot, prin licitatie interbancara, euro se putea achizitiona la 3,65-3,67 lei. Pentru a tranzactiona contracte futures cu euro ca active suport e nevoie de o marja (garantie) de 150 lei/contract, urmand sa suportati oscilatiile de curs ca si cum ati fi investit intreaga suma (un contract si 1.000 euro).
Asta inseamna ca la un moment dat ati putea fi atentionat de broker sa completati marja de 150 lei, daca euro incepe sa creasca (ati vandut la 3,77, iar daca euro ajunge la 3,8 lei, aveti deja o pierdere virtuala de 30 lei/contract). Comisioanele brokerului pentru tranzactii futures sunt modice (10-20 lei/contract), dar veti castiga in compensatie din dobanda bancara pentru euro (este recomandabila pastrarea acestora intr-un cont de economii). Pe scadenta martie, castigul era chiar mai mare avand in vedere ca euro era cotat in piata futures intre 3,84 lei (cumparare) si 3,92 lei (vanzare), in numai 5 luni investitorii putand sa isi ia, din diferenta spot-futures, dobanda bancara pe un an.