Continuam a prezenta "festCo", festival organizat de Teatrul de Comedie, Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii si Cultelor, care ramane singura competitie teatrala din Capitala unde se acorda premii pentru a readuce in atentie dramaturgia noastra si pe cei care o promoveaza.
Sectiunea OFF
Pentru prima oara "festCo" a propus o noua sectiune in competitie, pe langa cea oficiala, sectiunea OFF, care a inclus "Commedy Club", "Stand-up Comedy", "Spectacole de strada" si "Spectacole non-verbale". Initiativa este demna de toata lauda pentru ca acorda atentie sporita, alatura teatrului institutionalizat, miscarea teatrala independenta. Centrul Istoric a fost punctul principal al desfasurarii noii sectiuni. "Arcade Cafe", "Clubul Lucky" si "Clubul Spice", in ciuda lucrarilor de renovare din Centrul Istoric, au devenit locuri neincapatoare pentru numerosul public tanar dornic sa vizioneze un "altfel de teatru", in spatii neconventionale. In afara acestor cluburi, spectacolele de strada, cat si proiectiile cinematografice sub genericul "Mari actori, mari nume din Arhiva TVR", au atras spectatorii. Spectacolul de gala, regizat inventiv de Alexandru Tocilescu, a transformat Centrul Istoric intr-un atractiv spatiu de joc. Papusi imense primeau publicul galei la sala Teatrului de Comedie, peste tot rasuna muzica, "ruinele" deveneau un decor amuzant.
Un juriu alcatuit din studenti de la UNATC (teatru), UA (arte plastice) si UAUIM (arhitectura) a acordat noua premii celor mai interesante reprezentatii Premiul special pentru promovarea genului Stand-up Comedy la noi – Dan Chisu Premiul special pentru promovarea teatrului de calitate in cluburi – Bogdan Pavel – Spice Club, Aida Constantinescu – Clubul Lucky 13, Vlad Cernacovschi – Arcade Cafe Premiul special pentru promovarea fenomenului de teatru underground – Teatrul Luni de la Green Hours Premiul pentru cel mai bun spectacol prezentat in Clubul Lucky 13 – "Fir’mituri" de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac Premiul pentru cel mai bun spectacol prezentat in Clubul Spice – "Romeo thaj Julieta" de Catalin Rotaru Premiul pentru performante artistice in spatii neconventionale – Dorina Chiriac si Lia Bugnar Premiul "BEEP" pentru atitudini incomensurabile in prestarea de servicii comice – Trupa Deko Premiul pentru maiestria de a fi "ciudat" – Radu Isac din Vaslui Premiul pentru ingenioase momente artistice – Teatrul Masca.
"Sectiunea OFF" a fost si un semnal de atentionare, ca atunci cand se va finaliza renovarea Centrului Istoric, acesta va deveni un principal punct de atractie si datorita spectacolelor din spatiile neconventionale puse cu generozitate la dispozitie actorilor de catre puzderia de cluburi si localuri care au aparut in aceasta zona pe care multi bucuresteni o considera a fi doar, un santier continuu. Merita in aceasta vara sa va retineti prejudecatile si sa investigati putin "noutatile" Centrului Istoric, unde veti descoperi cluburi, localuri care va ofera, nu numai un ambiental placut pentru consumul unei cafele, ci si spectacole de comedie sustinute de tineri artisti.
Sectiunea oficiala
Am prezentat in numarul trecut al suplimentului remarcabilele spectacole Eugène Ionesco oferite de trupele care au venit din Irlanda si Anglia, si au obtinut trei premii importante, alaturandu-se Premiului pentru cel mai bun spectacol care a revenit Teatrului Odeon cu "Ionesco – cinci piese scurte" in regia lui Alexandru Dabija.
La aceasta sectiune, teatrele noastre institutionalizate ne-au aratat insa, un repertoriu destul de modest. Au dominat in optiunile repertoriale ca si in celelalte editii, Caragiale si Eugène Ionesco. "Clasicilor" dramaturgiei li s-a alaturat si Ion Creanga. Teatrele si-au mai amintit doar de Mihail Sebastian ("Ultima ora" – Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov, care a strans trei premii, spectacol pe care il vom comenta in numarul viitor) si de Aurel Baranga ("Fii cuminte Cristofor" – Teatrul "George Ciprian" din Buzau). Dramaturgia tanara n-a avut decat o singura reprezentanta pe Maria Manolescu ("Sado-Maso Blues Bar" – Teatrul Mic). Dupa cum usor se poate constata peisajul dramaturgic contemporan este destul de saracacios. La dezbaterea cu directorii de teatru s-a evidentiat si nedreapta uitare a unor dramaturgi de valoare precum Tudor Popescu, Dumitru Solomon si Iosif Naghiu ale caror scrieri sunt actuale si astazi, si ar putea interesa publicul.
O distinctie importanta a sectiunii oficiale, ramane Premiul pentru regie, mai ales ca la acest compartiment se face simtita o criza in afirmarea unor personalitati tinere. Juriul a acordat acest premiu, regizoarei Gianina Carbunariu pentru spectacolul "Sado-Maso Blues Bar" de Maria Manolescu, realizat la Teatrul Mic in cadrul proiectului de sprijinirea teatrului independent gazduit de spatiul neconventional al salii Teatrului Foarte Mic. Acest spectacol a fost comentat la vremea lansarii sale in suplimentul "Timpul liber" in articolul intitulat "Risipa de fantezie si talent". Subliniam atunci carentele textului in care Gianina Carbunariu a investit multa fantezie pentru a ii salva banalitatea. Regizoarea s-a afirmat in teatrul independent si ca priceput dramaturg, multe din spectacolele sale avand la baza texte proprii.
Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar a revenit Adei Navrot pentru personajul doamna Sava din "Fii cuminte Cristofor" de Aurel Baranga, regia Diana Lupescu, Teatrul "George Ciprian" din Buzau. si acest spectacol a fost comentat la data premierei, fiind examenul de licenta al regizoarei, sustinut cu corectitudine si beneficiind de o distributie ce a reunit nume de actori cunoscuti din Capitala. La premiera, rolul doamnei Sava il interpreta cu farmec Magda Catone. In festival, personajul a fost jucat de Ada Navrot de la Teatrul "Nottara", o actrita deosebita, inzestrata cu o bogata gama de expresie, de la comic la dramatic. Interpretarea sa nuantata, dezvoltand un comic savuros, i-a adus acest premiu.
Pentru ca "festCo" ramane un festival ce merita atentie mai ales ca spectacolele sale isi vor continua drumul si in stagiunea viitoare, in urmatoarele numere vom comenta: "O scrisoare pierduta" (Teatrul "Bulandra") si "Ultima ora" (Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov.
ileana.lucaciu@romanialibera.ro