23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialImpozitele vor fi aliniate din 2011

Impozitele vor fi aliniate din 2011

In domeniul transporturilor, Romania a negociat cu Uniunea Europeana perioade de tranzitie pentru aplicarea a doua directive: Eurovigneta si, respectiv, cea referitoare la greutatea maxima admisa pe osie. In ceea ce priveste Eurovigneta, tara noastra se va alinia abia in 2011 la impozitele minime prevazute in directiva. Cat despre greutatea maxima, alinierea trebuie sa se realizeze pana in 2013.
Directiva Eurovigneta (99/62) face referire la nivelurile minime de impozitare pentru vehiculele care efectueaza transport intern in statele membre UE, iar Romania a obtinut o perioada de tranzitie de patru ani. S-a stabilit ca nivelul impozitelor sa atinga in 2007 60% din minimul prevazut de legislatia europeana, urmand ca procentul sa creasca astfel: 80% in 2009 si 100% in 2011.
A doua directiva (96/53) reglementeaza greutatile si dimensiunile maxime admise pe drumurile europene pentru diferite categorii de vehicule. Potrivit legislatiei comunitare, greutatea maxima admisa pe osie este de 11,5 tone, iar Romania a obtinut in vederea alinierii o perioada de tranzitie de sase ani fata de momentul aderarii. Tara noastra nu a solicitat perioada de tranzitie in legatura cu dimensiunile maxime admise, deoarece regulile aplicate in Romania corespund celor comunitare.
Perioadele de tranzitie cerute si obtinute de tara noastra implica insa si “costuri”: imposibilitatea de a avea acces, timp de trei ani dupa aderare, la pietele nationale de transport rutier de marfa ale altor state membre UE. In plus, va fi la latitudinea tarilor membre daca solicita prelungirea perioadei cu inca doi ani.
Restrictionarea nu afecteaza insa in vreun fel transportul international de marfuri, intre doua puncte din state membre diferite, acesta liberalizandu-se complet.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă