12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialIMAGINI SPECTACULOASE: Cum se văd erupţiile vulcanice din spaţiu

IMAGINI SPECTACULOASE: Cum se văd erupţiile vulcanice din spaţiu

O serie de imagini spectaculoase făcute de NASA înfăţişează unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale: erupţiile vulcanice. Norii de fum, cenuşă şi lavă care ţăşnesc cu putere în momentul erupţiei au fost surprinşi cu ajutorul unui satelit, potrivit Daily Mail.

90 la sută dintre cei 19.000 de vulcani de pe Pământ sunt situaţi în celebrul Cerc de Foc, o centură vulcanică în formă de potcoavă localizată în bazinul Oceanului Pacific care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de mii de kilometri.

Una dintre cele mai surprinzătoare fotografii ale NASA este aceea a vulcanului Chaiten din Chile. Imaginea, ale cărei culori au fost modificate, arată un nor de abur şi cenuşă care se revarsă în urma prăbuşirii parţiale a domului.

O altă fotografie ilustrează erupţia Muntelui Cleveland, văzută din Staţia Spaţială Internaţională. Imaginile din satelit înfăţişează mase de fum maroniu care se ridică până la 1730 de metri altitudine. Vulcanul aproape simetric din Alaska este unul dintre cei mai activi vulcani din Arcul Aleutian. Acesta a erupt de şase ori în ultimii trei ani.

O altă fotografie arată un râu portocaliu de lavă care se scurge de-a-lungul Muntelui Etna din Italia.


Vulcanii apar unde scoarţa terestră este subţire
iar magma, gazele şi cenuşa care se află sub pământ ţâşnesc din interiorul planetei cu o forţă inimaginabilă. Râuri de lavă cu o temperatură de peste 1250 de grade celsius sunt evacuate prin gura vulcanilor când aceştia erup.

Erupţiile vulcanice sunt cauza a peste 250 de mii de morţi în ultimii 300 de ani.

Cele mai citite

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă