5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialIaşi: Elev mort după o căzătură în curtea şcolii

Iaşi: Elev mort după o căzătură în curtea şcolii

Drama s-a petrecut la scoala din Halaucesti. Este vorba despre un elev de clasa a III-a, care a cazut cu capul de o bordura din beton de pe gura unui beci vechi din curtea scolii. „Decesul a survenit ca urmare a leziunilor foarte mari la nivel cerebral, a fost ca si condamnat de la inceput”, spun medicii. A lesinat, s-a impiedicat sau a fost impins involuntar? Prima varianta pare sa fie cea mai probabila.

Un elev de clasa a III-a din Halaucesti, Razvan V., a decedat luni noaptea la Spitalul de Neurochirurgie, in urma unui accident petrecut in curtea scolii. „Ieri (luni, n.r.), in pauza de la ora 11, copilul de clasa a III-a s-a urcat pe o denivelare inalta de un metru si un pic, mai exact pe gura unui beci inchis, care se afla in curtea scolii. Si-a pierdut cunostinta, a lesinat, a cazut pe bordura din fata beciului si s-a lovit la cap. L-am dus la dispensar, dupa care a fost preluat de SMURD, pentru a fi transportat de urgenta la Spitalul de Neurochirurgie”, a precizat Doru Balan, director al Liceului „Bogdan Voda” din Halaucesti.

Medicii de la Spitatul de Neurochirurgie sustin ca baiatul avea rani atit de puternice la cap, incit sansele de supravietuire erau, practic, inexistente. „Pacientul a ajuns la noi dupa-amiaza, in coma, in stare foarte grava. A fost supus testului de computer tomograf, s-a vazut ca are leziuni importante cranio-cerebrale si ca necesita interventie chirurgicala. A fost operat, iar noaptea a murit. Decesul a survenit ca urmare a leziunilor foarte mari la nivel cerebral, a fost ca si condamnat de la inceput”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvint al spitalului. Doctorii au precizat ca baiatul prezenta un hematom, un cheag de singe la nivel cerebral, insa afectarea creierului in sine a fost cea care i-a cauzat baiatului moartea.

Beciul de pe care Razvan a cazut lovindu-se extrem de grav la cap reprezinta o zona in care elevii de la Halaucesti obisnuiesc sa stea in pauze. Pina la acest incident tragic nu s-a mai intimplat insa ca elevii sa se accidenteze acolo. „In pauze, se mai intimpla ca elevii sa stea acolo, fiindca avem curtea foarte mica si nu au unde sa stea. Nu m-am gindit niciodata ca beciul respectiv ar putea reprezenta un pericol atit de mare”, a adaugat Doru Balan.

Primarul: „Era un copil nu bun, ci super bun”

Conducerea scolii a mai precizat ca Razvan V. nu era in evidenta scolii cu boli cronice si ca nici parintii nu i-au spus ca ar avea probleme de sanatate care sa necesite o atentie deosebita. Nu a fost insa prima data cind Razvan a lesinat la scoala. „Colegii lui mi-au spus ca s-a mai intimplat sa isi piarda cunostinta. Invatatoarea de la clasa, Amelia Beta, a confirmat ca s-a intimplat ca elevului sa ii fie rau si sa lesine si mi-a spus ca a anuntat familia ca este o problema in legatura cu el de mai multe ori”, a mentionat directorul. Din perspectiva rezultatelor obtinute la invatatura, conducerea scolii din Halaucesti a apreciat ca Razvan era „un copil bunisor”.

Directorul l-a mai caracterizat ca fiind „un pic neastimparat, ca multi dintre copii, dar nu il stiu sa fi creat probleme”. Primarul comunei, vecin cu bunicii de pe mama ai baiatului, sustine ca il cunostea bine, motiv pentru care regreta enorm pierderea lui. „Toata vara a stat la bunici, care locuiesc la doua case distanta de mine. Era un copil nu bun, ci super, super, super bun. Ma doare sufletul pentru ce s-a intimplat, o sa il am toata viata in minte. Dumnezeu tot ce e frumos si bun ia. Eu stiu ca nu avea probleme de sanatate, iar familia lui – parintii (tata lucreaza pe santier, mama e casnica, n.r) si bunicii – se ocupa foarte mult de el, ca si de fratiorul lui”, a spus Anton Iosif, primarul comunei.

Edilul a mai explicat ca, dupa acest accident nefericit, va imprejmui beciul respectiv, astfel incit elevii sa nu mai urce acolo. „Si eu am apucat beciul de acolo, cind eram la scoala. Cel mai probabil a ramas de la seminarul catolic care a functionat inainte in cladirea scolii de acum. E un beci din caramida, inchis la suprafata cu doua porti de fier si cu o bordura de ciment in fata, de latimea portilor, cam 30/60. Pentru a evita incidente nefericite ca acesta, o sa il ingradim si o sa scoatem sigur si bordura din fata lui”, a precizat primarul.

„Scoala nu prezinta vulnerabilitati”

Pentru a intelege exact cauzele si imprejurarile in care a survenit accidentul, s-a demarat in paralel o ancheta interna, la nivelul scolii, si una a organelor abilitate. „Acolo se desfasoara o ancheta (efectuata de catre Politie, Procuratura si Inspectoratul Teritorial de Munca ), asteptam deci rezultatele acesteia, dupa care vom actiona daca este cazul, in consecinta, conform legii. In acest moment, pot sa va spun ca sintem cu totii tristi si impresionati de ceea ce s-a intimplat”, a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al ISJ. Inspectorul de management responsabil de scolile din zona Pascani a declarat ca a realizat un control tematic la Halaucesti in urma cu doua saptamini.

„Unul din obiectivele controlului a fost legat de existenta unor puncte care ar putea periclita siguranta si sanatatea elevilor. Noi nu am putut considera ca acea ridicatura de la intrarea in beci ar putea fi un pericol. Mie, directorul scolii mi-a spus ca elevul nu a fost impins sau bruscat, ci a lesinat, martori fiind atit citiva colegi de clasa, cit si citiva elevi de liceu. Daca acel copil avea o problema medicala, iar asta vom afla in urma anchetelor desfasurate in scoala, putea sa lesine si in clasa si sa se loveasca cu capul de banca, sau la baie, si sa fi venit cu capul de una din chiuvete. Din punctul meu de vedere, scoala nu prezinta vulnerabilitati care sa fi condus la acest incident. Cine avea sa se gindeasca ca acel copil se va urca acolo, va lesina, iar cazatura ii va fi fatala? Ghinionul si ceasul rau pot interveni oricind. Dar peste toate ramine drama pierderii unui copil. L-am rugat pe director, in masura in care poate, ca scoala sa se implice in sprijinirea familiei si din punct de vedere material”, a spus inspectorul de management Cristinel Iordachioaia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă