Caracatita energetica Gazprom, ce a cuprins o buna parte a Europei, a trecut la „sugrumari” locale, astfel ca iarna ce bate la usa se anunta una fierbinte doar din punct de vedere al vrajbelor.
Monopolul nr. 1 al lumii, stapan peste o cincime din zacamintele de gaz de pe glob, a anuntat ca va dubla, din 2007, pretul gazului livrat Georgiei, masura constituind una de „adaptare la situatia de pe piata”. Occidentul, deloc convins de argumentele rusilor, considera in schimb ca este vorba de presiuni fatise ale Kremlinului exercitate asupra autoritatilor prooccidentale de la Tbilisi, in special avand in vedere ca pentru actualul guvern de la Kiev, condus de un premier prorus, s-a reusit limitarea semnificativa a cresterii tarifelor livrarilor de gaz.
Strategia lui Putin este evidenta – Rusia trebuie ca redevine putere mondiala, de data aceasta in baza resurselor sale energetice, aflate in mare majoritate in mainile statului. Puterea superarmei Gazprom este constientizata si utilizata perfect de Putin. Recent, Vladimir Milov, director al unui thinktank moscovit pentru politica energetica, afirma „ca este uimitor sa vezi cum (Putin) cunoaste toate detaliile operative ale Gazprom” Ð pana la urma un gigant cu peste 150 de filiale si participari. „Toate deciziile strategice sunt luate doar de Putin”, a precizat Milov.
Intre timp, presedintele Comisiei pentru energie din Duma ruseasca, Valeri Iazev, s-a pronuntat pentru crearea unei aliante, unui fel de OPEC in domeniul gazelor, din care sa faca parte fostele republici sovietice si Iranul pentru a forma o contrapondere la „cartelul consumatorilor” al UE. Iazev a mai si calcat in strachini, relatand nonsalant ca ideea ii apartine chiar presedintelui Putin.
Cu putine zile in urma, presedintele Basescu se arata ingrijorat „de monopolul energetic al Rusiei in zona”, apreciind ca siguranta UE va depinde de capacitatea ei de a securiza zona Marii Negre. Ieri, ambasadorul Georgiei la CE, Zurab Ciaberasvili, a precizat ca s-a ajuns la un razboi fatis purtat in regiune. „Vorbim, de-acum, de un razboi rece purtat in Caucaz si care s-ar putea transforma intr-unul atat de fierbinte, incat ar periclita pacea si securitatea intregii regiuni”.