Preşedintele de la Kiev, Viktor Ianukovici, care după câştigarea alegerilor, la începutul acestui an, a reorientat Ucraina către Rusia, a declarat, ieri, cu ocazia discursului de ziua naţională, că ţara sa are nevoie de un sistem politic stabil, cu un preşedinte puternic, şi a cerut în consecinţă „perfecţionarea” Constituţiei, relatează RIA Novosti, preluată de Mediafax.
„Eu văd o Ucraină renovată, ca stat cu un sistem politic stabil, şi sunt pregătit să propun o formulă societăţii”, a declarat şeful statului. În opinia sa, este vorba despre un preşedinte puternic, care deţine instrumentele practice de coordonare şi de control, pentru a realiza reforme-cheie şi a aplica o linie strategică ţării. „Un asemenea sistem politic trebuie să se pună în funcţiune cât mai repede posibil, ceea ce implică perfecţionarea Constituţiei”, a adăugat Ianukovici, adresându-se naţiunii cu ocazia celei de-a 19-a aniversări a independenţei ţării, declarată la 24 august 1991, imediat după eşecul puciului comunist din URSS.
Constituţia Ucrainei a fost amendată ultima dată în 2004, în mijlocul „revoluţiei portocalii”, pentru a transforma Ucraina din republică prezidenţială în republică semiparlamentară.
Amendarea Constituţiei, la 8 decembrie 2004, a avut loc în timpul crizei politice generate de contestarea alegerilor câştigate iniţial de Ianukovici, şi a fost promulgată de preşedintele în exerciţiu Leonid Kucima, care, alături de Moscova, îl susţinea pe Ianukovici. Mişcarea de contestare a rezultatelor alegerilor a avut succes şi, la reorganizarea scrutinului, preşedinţia a fost câştigată de rivalul prooccidental al lui Ianukovici, Viktor Iuşcenko. Modificarea constituţională a condus la nenumărate conflicte, crize politice şi blocaje legislative care au marcat mandatul prezidenţial al lui Iuşcenko, l-au împins spre o retorică naţionalistă, şi au dus în final la eşecul său electoral în 2010, când a obţiunt 5,45% din voturi.