Pe 4 noiembrie 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankamon, cel mai complet şi bine-păstrat mormânt al Egiptului antic. Howard Carter, omul care a dezlănţuit „blestemul lui Tutankamon”, este astăzi omagiat de Google, printr-un doodle special. Blestemul este numai unul dintre multitudinea de lucruri interesante legate de faraon, potrivit site-ului tenfactsabout.com.
1. Tutankamon avea numai 8 sau 9 ani când a devenit conducătorul Egiptului. Având o vârstă atât de fragedă, majoritatea deciziilor erau luate de către doi consilieri: Ay (tatăl lui Nefertiti) şi Horemheb, un comandant al armatei.
2. Tutankamon a domnit numai 10 ani, murind adolescent. Se estimează că a fost rege al Egiptului între 1333 î.Hr. şi 1324 î.Hr.
3. De-a-lungul anilor, oamenii de ştiinţă s-au folosit de numeroase mijloace tehnologice pentru a determina cauza morţii lui Tutankamon. Există astfel două teorii populare: fie a fost lovit în ceafă (intenţionat sau accidental), fie şi-a rupt piciorul iar rana s-a infectat.
4. Tutankamon s-ar fi căsătorit cu una dintre surorile lui vitrege. Se presupune că tatăl lui Tutankamon a fost Akhenaten care era căsătorit cu Nefertiti şi cu care avea şase fice. Akhenaten avea şi o a doua soţie, Kira, care i-ar fi dat naştere lui Tutankamon. Faraonul s-ar fi căsătorit cu Ankhesenpaaten, una dintre ficele lui Nefertiti.
5. La naştere faraonul a primit numele Tutankhaten. Tatăl lui vroia ca egiptenii să se închine unui singur zeu – Zeul Soarelui Aten. Numele tatălui lui Tutankamon însemna „servitorul lui Aten” iar al fiului său „imaginea vie a lui Aten. Schimbările făcute de Akhenaten nu au fost foarte bine primite, aşa că, în timpul domniei sale, Tutankhaten a readus lucrurile la starea iniţială şi şi-a schimbat numele în Tutankamon, după zeitatea principală Amun.
6. În ciuda faptului că este unul dintre cel mai bine cunoscuţi faraoni, dovezile domniei lui în Egipt au dispărut la scurt timp după moartea sa. Conducătorul Egiptului după moartea succesorului lui Tutankamon a fost Horemheb care a înlocuit numele fostului faraon cu al său pe multe dintre monumente.
7. Rămăşiţele lui Tutankamon se află încă în sarcofagul din Valea Regilor din Luxor, Egipt. Masca lui se află expusă la Muzeul din Cairo.
8. După o scanare cu raze X, în 2005, s-a aflat că Tutankamon avea aproximativ 1,80 metri înăţime. Acesta era suplu, dar bine hrănit.
9. Tutankamon nu a avut niciun copil cu nevasta sa, aceasta pierzând două sarcini. Trupurile a două fetiţe născute moarte au fost mumificate şi puse alături de sarcofagul lui Tutankamon.
10. După descoperirea mormântului, de către Howard Carter, au avut loc mai multe morţi suspecte. Presa vremii a vorbit de Blestemul lui Tutankamon, un blestem care vine de dincolo de mormânt, care i-a ajuns pe toţi aceia care „au profanat” mormântul şi sarcofagele faraonilor. Primul deces a fost al Lordului Carnarvon, care a murit în februarie 1923 la doar trei luni de la Marea Descoperire. Apoi, alţi zeci de oameni au murit în urmatorii 20 ani… Unii cred că a fost de vină blestemul.