Dacă între dumneavoastră şi cerul liber nu se află decât planşeul terasei, trebuie să scăpaţi de grija inundaţiilor.
Pe parcursul acestui material vom urmări lucrările de hidroizolare ale terasei unei vile. Aceasta are o suprafaţă de 135 mp şi este mărginită de un parapet cu înălţimea de 80 de cm. Deoarece suprafeţele celor două elemente se găsesc într-o strânsă legătură, ele au trecut împreună prin procesul de izolare. Dacă parapetul ar fi fost lăsat în afara acestui proces, scurgerea apei în plan vertical ar fi afectat pe termen lung hidroizolaţia terasei.
Un alt aspect pe care proprietarii l-au avut în vedere a fost faptul că terasa nu va îndeplini doar funcţia de acoperiş, ci va fi amenajată ca loc de relaxare. În consecinţă, finisajele au fost plasate pe acelaşi loc, în linia criteriului calităţii, ca şi restul lucrărilor. Având în vedere aceste particularităţi ale lucrărilor, s-a folosit o gamă variată de materiale care au oferit consistenţă şi un aspect deosebit.
Etape de lucru:
1. Aplicarea amorsei. După ce a fost curăţată suprafaţa planşeului, s-aplicat un strat de amorsă bituminoasă. Aceasta se aplică la rece prin stropire sau pensulare, pentru asigurarea aderenţei hidroizolaţiei la suport.
2. Aplicarea izolaţiei bituminoase. Pentru stratul hidroizolant a fost ales un mastic de bitum rece cu vâscozitate mare (bitum oxidat topit cu adaosuri minerale, diluat cu solvenţi organici), care a fost aplicat la rece cu un şpaclu.
3. Aplicarea plasei de armare. După ce a trecut perioada de uscare indicată de producător, peste izolaţia bituminoasă a fost montat un strat de plasă de Buzău din fier-beton cu grosimea de 6 mm cu rolul de a arma şapa.
4. Montajul plasei pe parapeţi. Pe parapeţi a fost fixată plasă de rapiţă. Ea îndeplineşte acelaşi rol de armătură pentru viitorul strat de tencuială. A fost creată o zonă de îmbinare pe o lungime de 80 de cm între cele două tipuri de plasă, pentru ca armarea să nu sufere discontinuităţi.
5. Montajul sifoanelor de pardoseală. În trei zone ale terasei au fost montate sifoane de pardoselă din PVC. Acestea au fost conectate la conductele de apă pluvială care străbat clădirea prin interior, în plan vertical.
6. Realizarea instalaţiei electrice. Din zona de acces în terasă au fost trase cabluri electrice spre locurile unde urmează să fie montate sursele de iluminat. Cablurile au fost trecute prin două rânduri de tuburi izolatoare, iar peste acestea a fost aplicat un strat de plasă de sârmă.
7. Turnarea şapei. A fost turnată o şapă din nisip şi ciment de 6 cm grosime. Turnarea ei a cerut o atenţie deosebită, deoarece s-au creat „căderi“ spre locurile unde, anterior, au fost montate sifoanele. Şapa a fost placată cu gresie de exterior.
8. Izolarea zonei de acces în terasă. Zona de trecere din casa scării spre terasă este sensibilă nu numai din pricina infiltrării apei, ci şi din punct de vedere termic. De aceea, aici au fost montate două straturi de plăci din polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm.
Sfatul specialistului
Atunci când achiziţionaţi materiale hidroizolante, trebuie să le evaluaţi în funcţie de următorii parametri:
aderenţa la suprafaţa suport;
stabilitatea la temperaturi ridicate;
impermeabilitatea la apă;
elasticitatea la temperaturi scăzute şi ridicate;
compatibilitatea chimică cu elementele cu care intră în contact direct;
rezistenţa la factorii de mediu.