0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialHaos pe piața de medicamente. Ministerul Sănătăţii caută imunoglobulină în Bulgaria

Haos pe piața de medicamente. Ministerul Sănătăţii caută imunoglobulină în Bulgaria

Mai mulţi părinţi au pichetat, ieri, împreună cu copiii lor, sediul instituției, reclamând lipsa medicamentelor pentru tratamentul deficitului de imunoglobulină. Reprezentanţii părinţilor au fost primiţi la discuţii de ministrul Florian Bodog, care a solicitat de urgență o întâlnire cu firmele producătoare pentru a identifica soluțiile de aprovizionare.

Ministerul Sănătăţii susţine că lipsa imunoglobulinei de pe piaţa românească este determinată de probleme de producţie înregistrate de firmele care o fabrică şi le-a solicitat acestora „mai multă responsabilitate” şi respectarea prevederilor legale. „Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”, a declarat minis-trul Florian Bodog, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, Bodog a anunţat că va discuta cu omologul său bulgar pentru a verifica situația stocurilor de imunoglobulină din țara vecină, în condiţiile în care România și Bulgaria au un acord de colaborare pentru achiziția comună de medicamente. „Între timp, Ministerul Sănătății continuă demersurile demarate prin Compania Națională Unifarm de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania Unifarm a informat Ministerul Sănătății că a achiziționat 6.000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene”, se mai arată în comunicat.

O problemă cunoscută, dar lăsată nerezolvată

Recent, Florian Bodog susţinea că cererea de pe piaţa de imunoglobuline este acoperită, fiind adusă pe procedura de nevoi speciale. Si totuși, în urmă cu o lună, ministrul Sănătăţii declara că “problema imunoglobulinelor este una la nivel european, nu doar la nivelul României, datorită faptului că imunoglobulinele practic sunt produse care se fabrică din sânge”, adăugând că există o altă firmă care şi-a anunţat intenţia de a aduce imunoglobulinele pe piaţa românească.   

Între timp, directorul Companiei Naţionale Unifarm, Adrian Ionel, a anunţat că, până la sfârşitul anului, 24.000 de fiole de imunoglobulină pentru copii şi adulţi vor ajunge în ţară, precum şi 1.800, pentru persoane cu imunodeficienţă primară, urmând ca din luna ianuarie, situaţia să se normalizeze.

O boală dificilă

Sindromul de deficit de imunoglobulină este rezultatul unor defecte congenitale care afectează dezvoltarea şi funcţia limfocitelor B, iar pacienţii care suferă de această afecțiune au un număr redus de anticorpi pentru bacterii şi viruşi. S-a demonstrat că deficienţa de imunoglobulina A este mai frecvenţă la adulţii cu boala pulmonară cronică decât la cei sănătoşi. Deficitul de IgA se asociază cu o sănătate în gene-ral precară, caracterizată de apariţia infecţiilor localizate la nivelul tractului respirator, gastrointestinal sau urogenital, dar şi prin apariţia unor reacţii alergice severe după adminis-trarea de imunoglobuline sau transfuzii de sânge.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă