19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialHamas a cucerit Gaza

Hamas a cucerit Gaza

  • Miscarea integrista palestiniana Hamas a preluat controlul asupra Fasiei Gaza, autoritatea presedintelui Mahmud Abbas si a miscarii Fatah mentinandu-se doar in Cisiordania.

Combatantii Hamas au intrat in sediul presedintiei palestiniene din orasul Gaza, simbol al autoritatii Fatah, dupa ce au ocupat toate sediile fortelor de securitate loiale Fatah, ai caror membri au fost fie ucisi in lupte, fie somati sa plece, fie executati. Portretele lui Mahmud Abbas si ale predecesorului sau, Yasser Arafat, au fost calcate in picioare.
Cei 1,5 milioane de locuitori din Fasia Gaza sunt complet izolati, punctele de trecere spre Israel si terminalul de la Rafah spre Egipt fiind inchise.
In haosul creat, au inceput jafurile, primele obiective vizate fiind vilele responsabililor Fatah, inclusiv cea a fostului sef al serviciilor de securitate, Mohamed Dahlan, de unde erau carate mobile, obiecte de arta si chiar ghivece cu plante.
Responsabilii Fatah de rang inalt ramasi in Fasia Gaza, intre care directorul general al serviciilor sigurantei nationale, generalul Jamal Kayed si seful garzii prezidentiale, Misbah Al-Bheis, au fost arestati si "amnistiati" dupa cateva ore. Sediul postului de radio al Autoritatii Palestiniene, Vocea Palestinei, a fost incendiat.
De la cartierul sau general de la Ramallah, din Cisiordania, presedintele palestinian Mahmud Abbas a declarat stare de urgenta si a anuntat dizolvarea guvernului palestinian condus de Hamas, decizie ignorata de premierul Ismail Haniyeh, care s-a erijat in noul lider al Fasiei Gaza. "Este cel mai rau lucru" care li s-a intamplat palestinienilor dupa Razboiul de sase zile din 1967, a apreciat un inalt responsabil Fatah, fostul negociato-sef palestinian Saeb Erakat. "Fasia Gaza si Cisiordania sunt separate de-acum inainte. Gaza este oficial in afara controlului Autoritatii Palestiniene", a precizat Erakat.
"Am dat lovitura de gratie cauzei palestiniene cu propriile maini. (…) Lumea nu va recunoaste niciodata un stat palestinian in Gaza si un altul in Cisiordania", a declarat cu amaraciune un localnic din Gaza.

Confuzie
» Tentativa de regrupare

Presedintele Mahmud Abbas a autorizat fortele Fatah sa actioneze pentru prevenirea confruntarilor in Cisiordania, teritoriu unde locuiesc doua milioane de palestinieni. In noaptea de joi spre vineri, 30 de responsabili Hamas din regiune au fost arestati. Ieri, un militant Hamas a fost ucis la Nablus. Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, i-a convocat pe sefii serviciilor de securitate de la Ierusalim intr-o reuniune de urgenta, concluzia fiind, potrivit "Jerusalem Post", ca Israelul nu va interveni, cel putin pentru moment, in sprijinul Fatah. UE si SUA au condamnat preluarea puterii in Gaza de catre Hamas. Ideea secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, a unei interventii internationale a fost primita cu scepticism, expertii estimand ca ar fi mai viabila constituirea unei forte arabe.

Cele mai citite

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...
Ultima oră
Pe aceeași temă