21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul nu vrea ca Mittal sa stinga furnalele la Sidex

Guvernul nu vrea ca Mittal sa stinga furnalele la Sidex

Ministerul Economiei si AVAS au notificat compania ArcelorMittal ca nu sunt de acord cu inchiderea Uzinei Cocso-Chimice de la combinatul din Galati si cu transformarea in "unitate de relaminare tabla groasa".

Intentia companiei ArcelorMittal de a inchide Uzina Cocso-Chimica (UCC) de pe platforma combinatului  i-a alarmat si pe reprezentantii Guvernului, pentru ca efectele acestei masuri a boardului ArcelorMittal ar pune sub semnul intrebarii existenta combinatului Sidex. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mihai Ursache, si secretarul de stat la Ministerul Economiei, Constantin Stafie, i-au transmis directorului general al ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampil, o nota in care isi exprima dezacordul pentru inchiderea UCC. Reactia celor doi a survenit dupa o intalnire cu directorul general al combinatului, Augustin Kochuparampil, reprezentantul Grupului Arcelor Mittal pentru Europa de Est, Thierry Le Gall, si directorul Departamentului Resurse Umane, Ionel Bors.

 

In cadrul acestei intalniri, reprezentantii ArcelorMittal au prezentat decizia boardului director de a inchide Uzina Cocso-Chimica de la Galati, urmand ca intreaga cantitate de cocs sa fie importata de la o alta uzina a grupului, din Polonia. Reprezentantii Ministerului Economiei (ME) isi exprima dezacordul fata de intentia celor de la ArcelorMittal, pentru ca, "din punct de vedere tehnic, aceasta masura va conduce la transformarea combinatului siderurgic integrat intr-o simpla unitate de relaminare tabla groasa". Solutia importarii cocsului este considerata nefezabila de ME, din cauza ca ar putea fi adusa doar o cantitate care ar determina o productie de maximum 1,5 milioane de tone: "In opinia noastra, solutia prezentata de dumneavoastra, asigurarea in totalitate a cocsului metalurgic din import, este nefezabila, avand in vedere imposibilitatea transportarii unei cantitati atat de mari.

 

In mod exceptional, prin solutia propusa se pot importa cantitati de cocs ce pot conduce la elaborarea a 1-1,5 milioane tone de otel/an (ceea ce este total nerentabil avand in vedere capacitatile instalate de care dispune combinatul: furnale – circa 7 milioane tone; otelarii – 6 milioane tone; laminoare la cald – 6 milioane tone)". Reprezentantii Guvernului sustin ca aceasta masura pune in pericol existenta Sidex: "Apreciem ca materializarea solutiei prezentate pune in pericol insasi existenta unui obiectiv industrial de prima importanta, care asigura circa 4-5% din PIB-ul Romaniei". In notificarea transmisa directorului general al ArcelorMittal, reprezentantii Guvernului se refera si la facilitatile de care a beneficiat compania din partea statului roman, pe care Arcelor Mittal ar putea fi obligata sa le returneze.

» Productie de tabla groasa
Conducerea companiei ArcelorMittal a anuntat in urma cu cateva luni ca intentioneaza sa transforme combinatul de la Galati intr-un centru de excelenta pentru tabla groasa. Compania ar trebui sa investeasca 25 milioane de euro in modernizarea laminoarelor de tabla groasa, dupa finalizarea lucrarilor acestea urmand sa produca anual 2,4 milioane tone de tabla groasa.

» Dezvoltare tehnologica
Administratia ArcelorMittal Galati a dat publicitatii un comunicat in care isi afirma bunele intentii in privinta unei dezvoltari tehnologice, dar explica reducerea productiei prin actuala criza: "Vom continua sa producem si sa ne dezvoltam, din punct de vedere tehnologic, la Galati. Cu toate acestea, productia va fi redusa de cerintele pietei, aflata intr-o perioada de criza".

Cele mai citite

O zi de volatilitate pe piețele globale: bursele urcă și coboară, iar petrolul pierde teren

Acțiunile globale fluctuează, după noile măsuri de stimulare anunțate de China Piețele de acțiuni au avut evoluții divergente, iar prețul petrolului a scăzut miercuri, după...

Google lansează un fond de 120 de milioane de dolari pentru educație și formare în domeniul inteligenței artificiale

Google a anunțat crearea Global AI Opportunity Fund, un fond de investiții în valoare de 120 de milioane de dolari, destinat finanțării programelor de...

Revolut schimbă regulile jocului: IBAN local pentru conturile românilor

România este a doua cea mai mare piaţă a Revolut, la nivel global Revolut operaționalizează conturi IBAN locale, un avantaj pentru milioane de utilizatori români,...
Ultima oră
Pe aceeași temă