15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul, mediator in razboiul sindicatelor de la Mittal Steel

Guvernul, mediator in razboiul sindicatelor de la Mittal Steel

Razboiul sindicatelor de la combinatul siderurgic Mittal Steel Galati ar putea lua sfarsit dupa ce la Prefectura Galati a avut loc o intalnire intre reprezentantii administratiei si liderii sindicatelor din combinat, mediatorul acestui dialog fiind chiar secretarul de stat Vasile Nistor, sef al Departamentului de Dialog Social, din subordinea premierului Calin Popescu Tariceanu.

Recunoscut in instanta, in combinat nu

Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a reprosat administratiei ca nici dupa ce sindicatul a obtinut in instanta recunoasterea reprezentativitatii sale nu a fost invitat la negocierea CCM: „Dupa ce am castigat procesul, s-a declansat o vanatoare de vrajitoare, membrii nostri de sindicat fiind supusi la presiuni pentru a se retrage din sindicat si chiar amenintati ca isi vor pierde anumite drepturi. Nu am fost tratati la fel ca Federatia Sindicala a Siderurgistilor, nu ni s-a raspuns la adresele pe care le-am transmis timp de un an si ceva de zile domnului Bors. Dorim ca legea sa fie respectata si sa ni se raspunda la adresa pe care am transmis-o conducerii Mittal Steel Galati, prin care am anuntat ca am obtinut reprezentativitate si ca dorim sa participam la negocierea Contractului Colectiv de Munca”.

FSS: Noi nu am facut presiuni

Secretarul general al FSS, Maricel Oancea, a replicat ca liderii Sindicatului Solidaritatea au declansat razboiul prin denigrarile la adresa liderilor FSS, adaugand ca federatia nu a facut nici un fel de presiuni impotriva siderurgistilor inscrisi la Solidaritatea: „Liderii de sindicat de la uzine sau de la FSS nu au facut presiuni asupra oamenilor sa nu se inscrie la Solidaritatea, cine a vrut a fost liber sa se retraga de la noi. Pot sa va spun ca FSS are la ora actuala adeziuni si tabele pentru 12.000 de angajati ai combinatului care sunt membri de sindicat”.

„Terminati cu aceste tertipuri contabile!”

Seful Departamentului de Dialog Social al Guvernului i-a criticat pe reprezentantii ambelor organizatii sindicale pentru razboiul pe care il duc: „Dumneavoastra faceti un balet in cadrul legii si incercati sa impartiti oamenii cand intr-un sindicat, cand in celalalt. Nu este benefic pentru nici unul dintre dumneavoastra. Eu, daca as fi lider de sindicat, acum le-as spune acest adevar oamenilor si ati ramane fara nici un sindicalist. Sunteti reprezentantii oamenilor care muncesc mai din greu decat dumneavoastra si ar trebui sa le reprezentati interesele lor”. Secretarul de stat le-a cerut liderilor de la FSS si Solidaritatea sa inceteze controversele pe tema numarului de membri: „Terminati cu aceste tertipuri contabile!”, adaugand ca, indiferent de numarul real sau declarat al membrilor de sindicat, un sindicat exista daca are minimum 21 de membri.

Declaratie diplomatica a administratiei Mittal Steel

Senior managerul Ionel Bors a evitat, cu diplomatie, orice referire la razboiul sindicatelor, sustinand doar ca administratia combinatului a respectat legile si obligatiile asumate prin contractul de privatizare: „Conducerea Mittal Steel a respectat intotdeauna cu strictete prevederile legilor din Romania si obligatiile impuse prin contractul de privatizare incheiat cu Guvernul Romaniei. Relatiile pe care le avem cu sindicatele de pe platforma sunt intru totul in conformitate cu legislatia in vigoare, conducerea companiei intelegand relatia cu sindicatele ca pe o relatie cu un partener social matur si responsabil”.

Solidaritatea va participa la negocierea CCM

Dupa dialogul cu reprezentantii FSS si ai Sindicatului Solidaritatea, seful Departamentului de Dialog Social s-a retras in cabinetul subprefectului de Galati, unde a avut o discutie cu senior managerul Mittal Steel Galati, discutie la care a asistat si subprefectul Vasile Curduman. La finalul acestei intrevederi, seful Departamentului de Dialog Social al Guvernului le-a comunicat celor de la Solidaritatea ca administratia Mittal Steel a promis rezolvarea solicitarilor lor: „Domnul director Bors mi-a spus ca vi se va asigura un sediu si vi se vor crea conditii pentru a beneficia de aceleasi drepturi ca si FSS si veti participa si la negocierea CCM-ului. Conducerea nu se va implica in divergentele dintre dumneavoastra”.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă