UPDATE: Compania OMV Petrom a anunţat, marţi, după ce a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul unui băiat de 9 ani care a murit intoxicat cu gaze dintr-o coloană a unei sonde din Prahova, că a colaborat cu organele de urmărire penală şi că va încerca să-şi dovedească nevinovăţia. „Până la pronunţarea unei hotărâri definitive, de către instanţa de judecată, compania beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi va acţiona în vederea demonstrării nevinovăţiei sale. Pe tot parcursul urmăririi penale compania a colaborat cu organele de urmărire penală, oferind toate informaţiile şi documentele necesare. Compania va solicita în continuare şi va depune toate eforturile în vederea identificării persoanei care a deschis ventilul sondei”, arată reprezentanţii companiei, într-o declaraţie remisă Mediafax.
Grupul OMV Petrom a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un copil de 14 ani a murit din cauza unei insuficienţe respiratorii cauzată de intoxicarea cu gaze de sondă,într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
Astfel, în 27 februarie 2014, cadavrul copilului a fost identificat la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând S.C. OMV PETROM S.A.
Procurorii precizează că moartea lui a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii cu gaze de sondă. Baiatul a inhalat gazele de sondă din cauză că locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum ar fi trebuit să procedeze compania.
Astfel, OMV PETROM nu a respectat prevederile legale, prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei, permiţând deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată). Acest lucru a făcut posibil ca tânărul să aibă acces în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat.
Procurorii au mai precizat că normele şi măsurile prevedeau instalarea unor bariere de protecţie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o aşezare umană, cu scopul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieţi omeneşti, norme a căror nerespectare a condus la decesul băiatului.