18 persoane, dintre care 17 studenti si un profesor, aflate la cursurile de vara de la Universitatea din Brasov au fost diagnosticate de Institutul National Cantacuzino cu gripa porcina. Dintre cei infectati cu virusul noii gripe, 13 sunt studenti straini.
Institutul National Cantacuzino a confirmat infectarea cu virusul A/H1N1 a 17 studenti si a unui profesor care participau, la Brasov, la cursurile de vara organizate de universitatea din orasul de la poalele Tampei. Dintre cele 18 persoane, care se aflau la Brasov inca din 19 iulie, cinci sunt romani, iar restul sunt straini, provenind din Turcia, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Belgia, Croatia si Rusia. Studentii au varste cuprinse intre 20 si 25 de ani, iar reprezentantii Ministerului Sanatatii au informat ca profesorul depistat pozitiv este de nationalitate romana. Primul care ar fi manifestat simptomele specifice gripei porcine a fost studentul turc. Cele 18 persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase din Brasov, iar medicii afirma ca starea lor este stabila. Pe langa acestea, alte 23 de persoane cu care profesorul si cei 17 studenti au intrat in contact se afla in carantina, iar contactele lor cu exteriorul au fost reduse la maximum pentru a se evita o eventuala raspandire a virusului gripei porcine.
In aceste conditii, numarul romanilor care au fost infectati cu virusul noii gripe a ajuns la 82. Cu toate ca numarul romanilor depistati cu noua gripa creste vizibil, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, a spus, pentru NewsIn, ca Romania are mai putine cazuri de gripa porcina decat alte state europene, pentru ca ar detine "cel mai bun sistem de supraveghere epidemiologica din Europa". Astfel, sustine Adrian Streinu-Cercel, "in state precum Marea Britanie, Italia si Grecia se inregistreaza pana la 800 de noi cazuri pe zi, iar in Romania au fost diagnosticate, in total, in jur de 70 de persoane". Directorul Institutului de Boli Infectioase a mai precizat ca medicii romani sunt "foarte rigurosi in supravegherea contactilor", chiar daca au fost nemultumiri ca multe persoane sunt nevoite sa ramana izolate la domiciliu, insa considera acest procedeu foarte important pentru a opri raspandirea virusului gripei porcine.
Autoritatile medicale straine, citate de AFP, spun ca igiena este cea mai buna metoda de prevenire a infectarii cu virusul noii gripe. Astfel, Richard Besser, de la Centrul american pentru controlul bolilor (CDC), sustine ca "spalatul pe maini si folosirea gelurilor antimicrobiene pot reduce propagarea virusului", in timp ce profesorul Didier Raoult, specialist francez in boli infectioase, recomanda, in plus, evitarea unor gesturi cum ar fi pupatul sau strangerea mainii. Profesorul francez mai arata ca, in lipsa unei masti de protectie, ar trebui pastrata o distanta minima de protectie de doi metri intre persoane.
La nivel european, un document al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile arata ca o treime din populatia Europei ar putea fi afectata de virusul gripei porcine, caz in care ar fi luata in considerare chiar inchiderea granitelor UE. Potrivit ultimului raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, facut public vineri, s-au inregistrat 150.000 de bolnavi in 160 de tari si 900 de decese.