2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialGripa porcina, de 12 ori mai periculoasa decat gripa sezoniera

Gripa porcina, de 12 ori mai periculoasa decat gripa sezoniera

Raspandirea rapida a virusului A/H1N1 si cresterea ratei mortalitatii din cauza acestuia ii determina pe reprezentantii autoritatilor sa faca o noua pledoarie in favoarea vaccinarii impotriva gripei porcine, mai ales ca urmatorul val de imbolnaviri este preconizat a incepe spre sfarsitul lunii ianuarie.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel a avertizat ca in aceasta perioada incidenta gripei porcine este de 1,2 la suta, in timp ce gripa sezoniera are o frecventa de 0,1 la suta. Astfel, riscul infectarii cu virusul A/H1N1 este de 12 ori mai mare decat posibilitatea contractarii virusului gripal care se raspandeste de regula in sezonul rece. Streinu-Cercel a atras atentia ca in cazul schimbarilor bruste de temperatura incidenta gripei porcine s-ar putea dubla. De altfel, potrivit acestuia, urmatorul val de imbolnaviri este asteptat de la sfarsitul lunii ianuarie, urmand ca la sfarsitul lunii februarie sa scada in intensitate. Potrivit datelor oficiale, rata de mortalitate ca urmare a infectiei cu virusul gripei noi este de 1,62 la suta. Adrian Streinu-Cercel a explicat ca "dintr-o suta de persoane care se imbolnavesc, 90 au forme usoare, opt au forme medii spre severe si numai doi au forme severe care duc la deces". Oficialul de la Ministerul Sanatatii recomanda vaccinarea drept unica solutie deoarece "nu se stie niciodata care sunt acele doua persoane".

Specialistii recomanda ca pacientii cu simptome de gripa porcina sa se prezinte la medic in cel mult 48 de ore de la aparitia acestora, astfel incat tratamentul cu antivirale sa aiba efect si pentru evitarea complicatiilor grave, cum ar fi infectiile respiratorii si pulmonare. De aceea, autoritatile au decis ca fiecare medic de familie sa fie obligat sa-i vaccineze contra gripei porcine pe toti pacientii care solicita acest lucru. Pentru copii, vaccinul impotriva gripei porcine nu este inca gata, acesta urmand, cel mai probabil, sa fie disponibil spre sfarsitul lunii ianuarie, tocmai in perioada in care se asteapta cresterea numarului de imbolnaviri. In lipsa unui vaccin autohton, Streinu-Cercel le sugereaza celor cu dare de mana "sa cumpere vaccin pentru copii de la producatorii straini". Potrivit lui Streinu-Cercel, deocamdata, la cele 166.000 de persoane care au folosit vaccinul produs de Institutul Cantacuzino nu au fost semnalate reactii adverse. In luna decembrie, autoritatile romane au incercat sa negocieze cu GlaxoSmithKline pentru achizitionarea unui lot de vaccinuri necesare imunizarii copiilor impotriva virusului pandemic, insa compania farmaceutica a refuzat sa-si asume responsabilitatea asupra eventualelor efecte adverse. Vaccinul impotriva gripei noi este foarte controversat in Europa, unde principala critica este faptul ca a fost lansat pe piata fara a fi suficient testat, astfel incat nu se pot cunoaste efectele adverse. Unii experti spun insa ca printre posibilele consecinte grave se numara sindromul Guillaume-Barré, caracterizat prin paralizia unor muschi, sau encefalomielita, care presupune inflamarea encefalului si a maduvei spinarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă