17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialGripa porcina: cosmar pentru unii, sursa de castig pentru altii

Gripa porcina: cosmar pentru unii, sursa de castig pentru altii

» Panica provocata de gripa porcina aduce castiguri importante pentru unele companii, de la multinationale la mici intreprinzatori specializati in vanzari online.

"Vanzarile variaza in functie de stirile zilei; daca este vorba despre morti (din cauza gripei porcine – n.r.), comenzile cresc", rezuma fenomenul castigurilor aduse de noua gripa Robert Mackay, director de vanzari al companiei britanice Online Clinic, citat de "The Independent".
Vaccinul antigripal Tamiflu a devansat Viagra in topul comenzilor de medicamente pe internet. Intreprinzatorii au pus in vanzare, tot prin sistemul de comenzi online, teste de gripa porcina, extrem de cautate, in pofida pretului ridicat (125 lire sterline), "truse pentru gripa porcina" (cu halat de protectie si talpici de unica folosinta, impreuna cu un flacon cu dezinfectant, care pot fi achizitionate cu 63,99 lire sterline), si chiar un "ghid de supravietuire" in pandemia de gripa porcina, al carui autor pretinde ca este veteran al marinei militare americane.

Vanzarile de batiste de hartie au "explodat" de-a dreptul in Marea Britanie, tara cel mai grav afectata de gripa porcina din Europa, aparand si cutii speciale, prezentate ca avand proprietati antivirale. Mastile chirurgicale si termometrele digitale au disparut din rafturile farmaciilor britanice si abia daca se mai gasesc in depozite, iar producatorii au avertizat ca nu mai fac fata comenzilor, care au crescut in unele cazuri de 700 de ori. De zeci de ori au crescut si vanzarile si comenzile de geluri dezinfectante pentru maini.

Gripa porcina este o sursa de castig si pentru restaurantele sau pizzeriile care fac livrari la domiciliu: speriati de riscul de contaminare, oamenii prefera sa comande mancare pentru acasa, in loc sa mearga la restaurant.
Marile companii farmaceutice care au investit in producerea vaccinului impotriva gripei porcine se asteapta la mari castiguri. GlaxoSmithKline, din Marea Britanie, are deja comenzi din partea a 16 guverne din intreaga lume pentru 195 doze de vaccin, care ii vor aduce aproximativ un miliard de lire sterline. Guvernul SUA a marit recent cu un miliard de dolari (600 milioane lire sterline) suma alocata pentru cumpararea vaccinului impotriva gripei porcine, iar guvernul francez a suplimentat cu 28 milioane de doze comanda de vaccin de la compania Sanofi-Aventis.

» Cursa pentru vaccin
Agentia Europeana pentru Medicamente, organismul de reglementare in domeniul farmaceutic al Uniunii Europene, a anuntat ca accelereaza procesul de aprobare a vaccinului impotriva gripei porcine. Guvernele unor state europene, printre care Marea Britanie, Grecia, Franta si Suedia, au anuntat ca vor incepe campaniile de imunizare imediat ce vaccinul va fi aprobat, posibil chiar in cateva saptamani. Unii experti avertizeaza insa ca accelerarea procedurilor de testare si de aprobare, justificata de dorinta de a vaccina cat mai multi oameni inainte de venirea iernii (sezonul gripei "clasice"), presupune unele riscuri, mai ales in privinta dozarii corecte a vaccinului si a posibilelor efecte secundare, insuficient studiate.

 

Alti experti sustin ca nu ar fi necesare teste extinse si prelungite, intrucat vaccinul impotriva gripei porcine nu va contine decat un singur ingredient nou fata de alte vaccinuri antigripale care se folosesc de 40 de ani, si anume chiar virusul H1N1 dezactivat. "Fiecare face tot ceea ce poate intr-o situatie departe de cea ideala", a declarat un purtator de cuvant al Agentiei Europene pentru Medicamente, Martin Harvey-Allchurch, citat de AP. In mod normal, in Europa, un vaccin antigripal este testat pe sute de oameni timp de cateva saptamani sau chiar luni, inainte de a fi aprobat si introdus in uz.

Cele mai citite

Irina Rimes a povestit despre cearta pe care a avut-o cu Tudor Chirilă

Irina Rimes a vorbit recent despre conflictul pe care l-a avut cu Tudor Chirilă în sezonul trecut de la „Vocea României” și despre relația...

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale: „Candidatura mea vreau să însemne un mesaj de încredere şi speranţă“

Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, și-a anunțat luni candidatura la alegerile prezidențiale din acest an. El va reprezenta alianța politică formată din Partidul...

VIDEO. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, despre salariile de la PRO TV

Într-o ediție recentă a emisiunii „La Măruță”, chefii Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu, care au revenit la MasterChef după o perioadă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă