20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGreva RATB s-a încheiat

Greva RATB s-a încheiat

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, la finalul discuţiilor de la autobaza Titan, că angajaţii RATB încheie protestul şi reiau joi seară munca, precizând că 89% din doleanţele acestora privesc administrarea propriilor bani, informeaza Mediafax.

Deşi iniţial protestatarii RATB de la autobaza Titan au anunţat că nu vor ieşi joi seara pe trasee, în jurul orei 19 autobuzele şi-au reluat circulaţia.

Edilul Capitalei a sugerat că problemele de la RATB sunt generate de managementul defectuos al Regiei, arătând că a dispus în acest sens un audit intern.

„Am spus şi dimineaţă foarte clar că angajaţilor RATB nu li se va tăia nimic din salarii, reducerea aplicată fiind pe fondul orelor suplimentare care nu s-au mai putut plăti în acelaşi mod”, a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a adăugat că administraţia RATB trebuie să găsească soluţii pentru a ajunge la o anumită echitate în ce priveşte veniturile angajaţilor.

El a precizat că veniturile salariale ale angajaţilor RATB au scăzut de anul trecut din cauză că nu s-a mai plătit decât o parte din orele suplimentare.

„Acum se reevaluează situaţia şi din banii pe care îi au la dispoziţie ei îşi păstrează nemodificate salariile, dar administraţia are obligaţia să umble la aceste ore suplimentare şi să creeze o echitate”, a spus Oprescu.

Oprescu a criticat conducerea RATB, sugerând chiar că actualii şefi ai Regiei ar putea fi schimbaţi.

„Conducerea, aceasta sau alta, va trebui să ia toate măsurile necesare pentru rezolvarea problemelor care ţin de management”, a spus primarul general.

Întrebat dacă salariile angajaţilor RATB vor creşte sau vor scădea, Oprescu a răspuns că va fi o „reaşezare” a fondului de salarii, spunând că nu vor creşte, dar nici nu vor scădea.

„Protocolul începe prin implementarea unui alt sistem de salarizare, care nu presupune creşteri ale veniturilor, ci o reaşezare a lor”, a precizat Oprescu.

Primarul Capitalei a mai spus că va avea loc o rectificare şi vor fi luate o serie de măsuri, nu numai pentru RATB, după primele şase luni.

La ieşirea din autobaza Titan, în timp ce dădea declaraţii presei, Oprescu a fost huiduit de o parte dintre protestatari, care l-au acuzat că minte şi au denunţat faptul că nu s-a semnat nimic.

Oprescu s-a întors către aceştia şi a vorbit despre o creştere de la 38 la 40 de milioane a sumei prevăzute în ordinul pentru plata salariilor angajaţilor.

„Ordinul de plată pentru RATB este plătit, de la 38 de milioane la 40 de milioane, ceea ce reprezintă modalitatea de implementare a noului sistem de salarizare”, a adăugat Oprescu.

Atunci când a fost rugat să explice, Oprescu a spus că se va pune în aplicare noul protocol, care prevede introducerea unei noi grile de salarii.

Peste o mie de angajaţi RATB au protestat la autobaza Titan, aceştia refuzând să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee. Protestul a fost declanşat, miercuri noapte, la acţiune participând iniţial 400 de angajaţi ai regiei.

Toate mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti s-au retras de pe trasee, iar de la ora 7.30 nu a mai circulat niciun troleibuz, autobuz sau tramvai.

Oamenii susţin că au recurs la această formă de protest deoarece în ultimele două luni salariile lor au început să scadă. Aceştia au precizat că în ultimele luni nu au depăşit 130 de ore lucrate, în condiţiile în care în perioade similare ale altor ani lucrau şi aproximativ 200 de ore.

Angajaţii RATB reclamă şi faptul că liderii de sindicat nu le mai reprezintă interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar că aceştia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele în discuţiile cu conducerea Regiei.

Joi dimineaţă, primarul general Sorin Oprescu şi viceprimarul Victor Iovici au discutat, la sediul RATB, cu şeful regiei şi cu lideri sindicali despre protestul de la autobaza Titan. Edilul Capitalei le-a transmis angajaţilor RATB că nu le vor fi diminuate salariile şi nu vor fi disponibilizări.

RATB are în acest an un buget de 518 milioane de lei, cu peste 230 de milioane de lei mai puţin faţă de anul trecut.

Liderul sindicaliştilor de la metrou, Ion Rădoi, care a mers joi la autobaza Titan pentru a discuta cu protestatarii, şi-a motivat prezenţa spunând că unii dintre angajaţi au aderat la un sindicat pe care îl reprezintă el.

În acest caz, potrivit unor surse sindicale, în caz că la metrou sau la RATB va avea loc în viitor o grevă, ceilalţi vor fi obligaţi să se solidarizeze, ceea ce înseamnă că, practic, nu va circula niciun mijloc de transport în comun, nici subteran, nici de suprafaţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă