Controversatul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a anunţat că se va retrage de la conducerea forului mondial în 2015, atunci când ar împlini 79 de ani, anunţă BBC.
Mai întâi, Blatter, în funcţie din 1998, trebuie să obţină un nou mandat la alegerile din iunie anul acesta. Contracandidatul său este şeful confederaţiei asiatice, Mohamed Bin Hammam.
„Ştiţi că aspir spre încă 4 ani la conducerea FIFA, dar aceştia vor fi ultimii mei ani ca preşedinte”, a declarat Sepp Blatter în timpul Congresului UEFA de marţi.
Blatter nu a mai avut un cotracandidat din 2002, atunci când l-a învins pe Issa Hayayou.
Mizează pe sprijinul lui Platini
La alegerile de anul acesta – precizează BBC – preşedintele FIFA Michel Platini va juca un rol important, asta mai ales întrucât fostul mare fotbalist francez ar viza să preia FIFA din 2015.
„Anunţul lui Blatter că se retrage peste 4 ani ar putea să-i aducă suportul lui Platini”, consideră jurnalistul BBC David Bond, care ţine în vedere faptul că activitatea de lobby purtată de candidaţii la preşedinţia FIFA joacă un rol important.
Iar Blatter şi Bin Hammam trebuie să-şi atragă cât mai multe dintre cele 208 voturi ale afiliaţilor FIFA. Mai precis, două treimi din total în primul tur sau majoritatea în cel de-al doilea.
Ţările din jurisdicţia UEFA cumulează 53 de voturi şi tocmai de aceea un eventual mesaj din partea lui Michael Platini ar putea fi decisiv.
Data limită până la care alţi reprezentanţi ai FIFA pot să numească un candidat la preşedinţia forului este 1 aprilie.
„Suntem deja în prelungiri. Dar să aşteptăm să vedem care va fi deznodământul”, a mai spus Sepp Blatter.
Scandalurile lui Blatter
Cele trei mandate ale sale în fruntea FIFA au fost deseori pătate de scandaluri de corupţie sau de altă natură. Cel mai recent: doi oficiali din comisiile care au decis, în decembrie 2010, organizatorii Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar) au fost suspendaţi după ce au devenit ţinta unor solide acuzaţii de corupţie.
Tot în decembrie anul trecut, Sepp Blatter însuşi a fost criticat pentru o glumă pe care a făcut-o în legătură cu o problemă sensibilă referitoare la organizarea Cupei Mondiale în Qatar. Întrebat dacă suporterii homosexuali nu vor avea dificultăţi într-o ţară în care astfel de relaţii sunt ilegale, Blatter a replicat destul de relaxat: „Le-aş sugera acestor persoane să se abţină de la orice activitate sexuală”.
Dar acuzaţiile la adresa lui Blatter au deja o istorie proprie.
La alegerile din 2002, vicepreşedintele confederaţiei africane şi liderul federaţiei somaleze au declarat în presă că la scrutinul din 1998 primiseră fiecare câte 100.000 de dolari pentru a-l vota pe Sepp Blatter.
În aceeaşi perioadă, asistentul lui Blatter l-a acuzat pe acesta de management defectuos care ar fi dus la falimentarea partenerului financiar al FIFA de atunci, ISL, „afacere” care ar fi provocat pierderi de 100 milioane de dolari. Cazul a fost anchetat de justiţia elveţiană, care l-a achitat însă pe capul FIFA. Asistentul său a plătit cu postul după acest scandal.
În 2004, ciudatul simţ al umorului de care dă dovadă din când în când Blatter a „lovit” din nou. Preşedintele FIFA a sugerat atunci ca fotbalistele profesioniste să îmbrace echipamente mai sumare şi mai mulate pe corp pentru a atrage mai mulţi fani.
Imaginea din ce în ce mai proastă pe care şi-o crease l-a făcut să nu participe la festivitatea de decernare a medaliilor în urma finalei Cupei Mondiale din 2006. „N-am vrut să fiu fluierat”, a justificat atunci Blatter. Varianta neoficială spune că elveţianul ar fi fost extrem de supărat că Italia a câştigat finala în faţa Franţei.
Sepp Blatter nu s-a oprit aici. În perioada 2007-2008 a insistat ca legile de angajare din Uniunea Europeană să fie schimbate astfel încât niciun club de fotbal de pe continent să nu poată alinia în formula de start mai mult de 5 jucători cu naţionalitate diferită de cea a echipei. Blatter se referea în special la campionatul englez, unde străinii joacă un rol adesea decisiv în prestaţia echipelor lor.
Blatter promite că luptă cu blaturile
Cu toate acestea, Blatter continuă să privească înainte. Promite ca, dacă obţine al patrulea mandat în fruntea FIFA, să apere identitatea cluburilor şi să lupte împotriva pariurilor ilegale şi a dopajului.
„Să nu uităm că fotbalul este un joc şi că cei care îl joacă vor încerca întotdeauna să trişeze puţin. Fotbalul este corupt de toţi micii diavoli de pe lumea asta”, a declarat Blatter.
De partea sa, contracandidatul Bin Hammam se angajează să crească puterea de decizia a FIFA şi promite o mai mare transparenţă a forului mondial.
„Trebuie să explicăm hotărârile pe care le luăm pentru că ele vizează milioane de oameni”, a precizat Bin Hammmam, 61 de ani, din Qatar.
Alegerile vor avea loc la Congresul FIFA din Zurich, care va începe pe 31 mai şi ţine două zile.