UPDATE 23,30: Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că a avut o discuţie cu rectorul Academiei de Poliţie și că profesorii care au făcut subiectele sunt din sistemul de învăţământ preuniversitar, dar Ministerul şi şcolile de la care provin aceşti dascăli nu au nicio implicare, informează Mediafax.
"Am vorbit cu domnul rector, am lămurit clar lucrurile şi, într-adevăr, cei care au redactat subiectele sunt profesori din sistemul de învăţământ preuniversitar, care au avut contrat cu Academia. Nu are nicio implicare nici ministerul Educaţiei şi nici unităţile şcolare din care provin aceşti profesori", a declarat ministrul Liviu Pop.
UPDATE 15.55: Rectorul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că a fost îndreptată greșeala din baremul la întrebările de la istorie, dând vina pe profesorii care au elaborat subiectele.
Daniel Costel Torje a precizat că rezultatele care vor fi afișate joi sunt cele din baremul refăcut și includ punctele pierdute iniţial de candidaţi prin indicarea unui alt răspuns decât cel din barem. Rectorul Academiei de Poliție a mai spus și că subiectele și baremul au fost elaborate de profesori din învățământul preuniversitar, care au fost desemnați de Ministerul Educației.
În testele grilă de la proba de istorie de la admiterea la Academia de Poliţie au putut fi uşor descoperite mai multe greşeli. Instituţia de învăţământ a comunicat în cursul serii că se va ţine cont de răspunsul corect, nu de barem.
Greşelile au apărut în Grila 22 de la B3, proba scrisă la Istorie, mai precis subiectul:
"Marcați pe foaia de concurs litera corespunzătoare ordinii cronologice pe care o considerați corectă:
A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; (1985)
B. Nicolae Ceaușescu renunță la clauza națiunii celei mai favorizate; (1988)
C. Scrisoarea celor 6. (1989)
a) ABC;
b) BAC;
c) BCA;
d) CAB"
Răspunsul corect era a), dar în barem, varianta corectă dată era b)!
"Va trebui verificat care dintre cei cu note mari au bifat răspunsurile "corecte", conform grilelor de corectare greșite. Au fost întrebări simple la care ei nu aveau cum să dea răspunsurile greșite, numai în cazul în care deja știau că li se vor considera corecte. Și tare mi-e că ne-am cam luptat cu mori de vânt. Eu promit că voi face tot ce îmi stă în puteri ca cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat azi. Nu mă voi mulțumi cu o recorectare și cu o notă mai mare. Vor trebui să răspundă, fie pentru prostie ceea ce se va spune, fie pentru ticăloșie, ceea ce se va nega.
Domnule rector al Academiei de Poliție, pentru acest circ ar trebui să vă dați demisia simultan cu recorectarea. V-ați bătut joc de emoțiile a mii de tineri și părinți care astăzi au plâns", a scris poliţistul Marian Godină, pe Facebook.
Ulterior, el a postat pe Facebook o altă greşeală din testul grilă: anul în care s-a desfăşurat conferinţa de pace de la Paris era 1946, în loc de 1947. Tratatul de pace a fost însă semnat în 1947.