8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialGrapini: Strฤƒinii pot cumpฤƒra teren fฤƒrฤƒ restricลฃii

Grapini: Strฤƒinii pot cumpฤƒra teren fฤƒrฤƒ restricลฃii

Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sâmbฤƒtฤƒ, cฤƒ de la 1 ianuarie cetฤƒลฃenii europeni pot cumpฤƒra, ca persoanฤƒ fizicฤƒ, terenuri din România fฤƒrฤƒ restricลฃii pentru cฤƒ „existฤƒ un vid legislativ de aproximativ o lunฤƒ” pânฤƒ când pot fi impuse condiลฃii suplimentare.

Ministrul Maria Grapini a declarat, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ la Arad, cฤƒ în acest moment strฤƒinii pot cumpฤƒra fฤƒrฤƒ restricลฃii terenuri în România, pentru cฤƒ nu existฤƒ în vigoare condiลฃii suplimentare, dupฤƒ ce legea care le dฤƒdea românilor drept de preempลฃiune a fost respinsฤƒ de preลŸedintele Traian Bฤƒsescu, anunลฃฤƒ Mediafax.

„De la 1 ianuarie 2014 au expirat cei ลŸapte ani în care în România nu puteau fi cumpฤƒrate terenuri decât de persoane juridice, nu ลŸi de persoane fizice din alte ลฃฤƒri. Acum când vorbim, orice cetฤƒลฃean, din orice ลฃarฤƒ, dacฤƒ vine ลŸi identificฤƒ un teren ลŸi se înลฃelege cu proprietarul, îl poate cumpฤƒra fฤƒrฤƒ niciun alt aviz (…) Existฤƒ un vid legislativ de aproximativ o lunฤƒ. Nu existฤƒ în vigoare o altฤƒ lege care sฤƒ punฤƒ ลŸi alte condiลฃii, pânฤƒ cel mai devreme în 10 februarie, când pot sฤƒ intre în plen comisiile sฤƒ lucreze, legea fiind returnatฤƒ, trebuie refฤƒcutฤƒ”, a declarat Grapini.

CiteลŸte ลŸi: Grapini vrea TVA 9% în turism

Ministrul a spus cฤƒ „ideea legii respinse a fost atât sฤƒ existe acest drept de preempลฃiune pentru români ลŸi pentru stat, cât ลŸi sฤƒ se încerce o compactare a terenurilor”.

„Luna aceasta nu ลŸtiu câลฃi (cumpฤƒrฤƒtori – n.r.) o sฤƒ vinฤƒ, dar înลฃeleg cฤƒ ลŸi preลฃurile au crescut în aceastฤƒ perioadฤƒ. Nu am constatat personal cฤƒ ar veni foarte mulลฃi”, a declarat Grapini.

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sฤƒ liberalizeze piaลฃa funciarฤƒ, astfel încât cetฤƒลฃenii strฤƒini, persoane fizice, din comunitatea europeanฤƒ sฤƒ poatฤƒ cumpฤƒra fฤƒrฤƒ restricลฃii terenuri agricole.

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a cerut Parlamentului, marลฃi, reexaminarea Legii care reglementeazฤƒ cumpฤƒrarea de terenuri de cฤƒtre cetฤƒลฃenii europeni.

PreลŸedintele menลฃiona în cerere faptul cฤƒ articolul. 2 alineat (2) stabileลŸte cฤƒ „prevederile prezentei legi se aplicฤƒ cetฤƒลฃenilor români, respectiv cetฤƒลฃenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaลฃiul Economic European (ASEE)…” ลŸi „persoanelor juridice având naลฃionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spaลฃiul Economic European (ASEE)”.

„Aceastฤƒ reglementare nu este clarฤƒ, întrucât trebuie prevฤƒzut expres dacฤƒ legea se aplicฤƒ ลŸi persoanelor juridice având naลฃionalitatea românฤƒ sau numai persoanelor juridice având naลฃionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”, se preciza în cerere, adฤƒugându-se cฤƒ aceastฤƒ menลฃiune „este utilฤƒ deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil ลŸi previzibil”.

Cetฤƒลฃenii strฤƒini pot cumpฤƒra deja teren în România începând cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsฤƒ de preลŸedintele Traian Bฤƒsescu le dฤƒdea românilor drept de preempลฃiune la achiziลฃa terenurilor, declara agenลฃiei Mediafax, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Lucrฤƒm la lege ลŸi sperฤƒm sฤƒ fie aprobatฤƒ cât mai curând. Prevederile privind liberalizarea pieลฃei funciare din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeanฤƒ au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014, datฤƒ de la care strฤƒinii sunt liberi sฤƒ cumpere teren în România. În absenลฃa legii, românii nu au drept de preempลฃiune la cumpฤƒrare”, spunea Constantin. El spunea cฤƒ legea va fi modificatฤƒ astfel încât sฤƒ fie aprobatฤƒ cât mai repede.

Cele mai citite

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ