Locuitorii Constantei sunt nemultumiti de normele restrictive pe care le va impune Banca Nationala a Romaniei, incepand din luna octombrie, pentru cei care vor sa obtina credite. Din cauza acestora, multi nu-si vor mai putea permite sa-si cumpere mai nimic in rate.
Principala modificare efectuata de BNR este includerea in plafonul pentru evaluarea bonitatii clientilor a tuturor costurilor aferente imprumuturilor atrase de persoanele fizice, inclusiv contractele de leasing financiar. Astfel, daca pana acum cei care aveau masini sau echipamente achizitionate in leasing puteau scapa de constrangerile Bancii Nationale, acest lucru nu se va mai intampla incepand de la sfarsitul lunii octombrie. Masura va afecta o buna parte din constanteni, mai ales in conditiile in care leasingul financiar reprezinta obiectul a circa 95% din totalul contractelor. Leasingul financiar prevede transferul catre utilizator al dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul contractului, la momentul expirarii contractului, cand utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul. Potrivit dealerilor auto constanteni, cea mai mare parte a automobilelor noi achizitionate prin leasing au apelat la aceasta modalitate. Astfel, cei care „fentau” normele BNR pana acum vor fi nevoiti sa declare toate ratele pe care le platesc. Mai mult, BNR a anuntat ca aceste reguli se aplica si in cazul institutiilor financiare nebancare romane sau sucursale ale celor straine, inscrise in Registrul general tinut de institutie.
Limita lui 30%
O alta masura care afecteaza negativ capacitatea de imprumutare a constantenilor este ca, la evaluarea bonitatii solicitantului, se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. Regulile se schimba insa in functie de tipul de credit. Astfel, pentru creditele de consum, angajamentele de plata lunara nu trebuie sa depaseasca 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. Pentru creditele imobiliare, limita este de 35%. Potrivit reprezentantilor BNR, veniturile nete lunare vor fi calculate ca diferenta intre veniturile totale certe, cu caracter de permanenta, ajustate prin aplicarea coeficientilor prevazuti in norma si angajamentele de plata de alta natura decat cele decurgand din contracte de credit. Nu vor fi luate in calculul veniturilor totale ale familiei veniturile membrilor de familie care sunt si garanti.
Nemultumiri
la malul marii
Pentru constanteni, aceste modificari sunt de rau augur. „Nu inteleg ce au cu noi, cei care nu ne permitem sa ne cumparam mai nimic fara credite. Ei intorc banii cu lopata si noi trebuie sa traim din salarii de mizerie. Macar sa ne lase sa luam credite”, spune M. Pascal, de 45 de ani. „De ce sa am voie sa ma imprumut numai in limita a 30% din venituri? Daca eu castig zece milioane de lei, am dreptul la o rata de aproximativ trei milioane. Ce pot sa-mi iau de acesti bani? Mai nimic”, spune, revoltat, un alt constantean. Exista totusi o categorie de persoane pentru care noile norme BNR nu inseamna mai nimic: pensionarii. Acestia au declarat ca oricum nici o banca nu ii baga in seama, chiar daca au cerut sume mici, de ordinul a cateva milioane de lei. „Nu sunt solvabili”, spun reprezentantii bancilor. Tot acestia spun ca, pana pe 22 octombrie, data cand ar trebuie sa intre in vigoare aceste norme, constantenii vor lua cu asalt unitatile bancare, pentru a mai putea obtine imprumuturi mai mari, in conditiile actuale.