13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialGica Petrescu a plecat sa le cante ingerilor

Gica Petrescu a plecat sa le cante ingerilor

Cateva sute de persoane, majoritatea oameni in varsta, l-au condus ieri pe ultimul drum pe marele Gica Petrescu. Dupa o viata inchinata cantecului, artistul a plecat sa se odihneasca in ceruri. Sa le cante si ingerilor.
Gica Petrescu, cel care ne asigura ca se va afla oricand printre noi pentru „a ne-nveseli mereu, ca-ntotdeauna”, vorba cantecului, si care ne-a dat de atatea ori senzatia ca este vesnic, a plecat dintre noi pentru a se intalni cu sotia sa, Cezarina, pe care a adorat-o. A plecat impacat cu el, intr-o zi cu mult soare. Pe toata durata slujbei, din cauza arsitei de afara, cei care nu si-au gasit un loc in capela racoroasa de la Bellu s-au adapostit la umbra copacilor din cimitir. Linistea le era tulburata doar de aparitia cate unei persoane cunoscute.

Sesiuni de autografe in fata capelei

Din pacate, colegii de breasla ai marelui artist nu prea s-au inghesuit sa-si ia la revedere de la marele Gica Petrescu. Iar cei prezenti au profitat de intalnirea cu publicul pentru a-si mai face putina reclama. La un moment dat, in fata capelei si-a facut aparitia Ion Laceanu, care, timp de o jumatate de ora, a dat autografe in stanga si-n dreapta, transformand tristul eveniment intr-o sesiune de autografe. La fel printesa Lia si Aura Urziceanu. Singurul care a refuzat sa acorde autografe a fost actorul Alexandru Arsinel, care si-a dat seama de penibilul situatiei. „Nu astazi doamna. Astazi nu dau autografe”, i-a spus actorul unei doamne insistente, vizibil afectat de pierderea legendei muzicii de petrecere. Pana si Ion Iliescu, care a plecat inainte de inceperea slujbei, a fost oprit de cateva persoane pentru autografe. Fostul presedinte, inconjurat de cativa bodyguarzi, era numai zambet (asa cum il stim).

Inmormantat cu onoruri militare

La funeraliile lui Gica Petrescu a fost prezent un pluton format din 32 de soldati din Regimentul de Garda, care l-a condus pe maestru pe ultimul drum.
In timpul vietii acesta a fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, ordin care da dreptul, intre altele, conform legii, detinatorului acestei distinctii sa fie ingropat cu acest ceremonial. „Patriarhul” muzicii de petrecere, asa cum il numea un admirator de-al sau, a plecat dintre noi in aplauzele multimii. Ultimul premiu pe care l-a primit Gica Petrescu a fost cel acordat de Radio Romania Actualitati in luna martie 2006. Ioana Bogdan, producator TVR, incearca acum sa realizeze un DVD al maestrului. Mai mult de-atat, cei din conducerea radioului propun ca de anul viitor Premiul pentru muzica de petrecere din cadrul Premiilor Radio Romania Actualitati sa se numeasca „Gica Petrescu”.

O viata dedicata muzicii

Gica Petrescu, numit simplu de cei care l-au indragit „nea Gica al nostru”, s-a stins din viata duminica dimineata, la varsta de 91 de ani, in locuinta sa din Bucuresti. A fost una dintre putinele voci prin care muzica romaneasca a ajuns sa fie fredonata prin mai toata lumea. Si-a implinit vocatia, izvorata dintr-o pasiune din adolescenta, mai ales prin eforturi proprii, dar si cu ajutorul Cezarinei, cea care i-a fost sotie, luminandu-i viata si cantecul prin cuvantul rostit sau scris. A incercat si a reusit tot ceea ce se construieste intr-o cariera de mare artist: zeci de albume, sute de emisiuni de radio si televiziune, mii de concerte, turnee in lumea intreaga.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă