22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialGermanii de la Focus: România, "campioana mondială la cerşetorie" (video)

Germanii de la Focus: România, “campioana mondială la cerşetorie” (video)

În ciuda faptului că nu participă la Campionatul Mondial de fotbal de anul acesta din Africa de Sud, România este totuşi “”campioană mondială””, însă la cerşetorie, iar o emisiune despre cerşetorii români, transmisă în perioada CM de fotbal, merită toţi banii pe care contribuabilul german trebuie să-i plătească drept taxă TV, comentează ziarul german Focus, citat de Agerpres.

 

Reportajul realizat de emisiunea “Fakt”, de la postul german de televiziune MDR, prezintă metamorfoza zilnică a unei tinere fără diformităţi, cu un pahar pentru bani în buzunar şi o şapcă, care se transformă în fiecare dimineaţă într-o bătrână pe corpul căreia se poate citi toată suferinţa lumii. Suferinţa este benefică pentru afacere, o afacere care prin suferinţă face rost de şi cu atât mai multă compasiune. Totul pare să iasă bine, căci Germania este generoasă. Însă Germania este tot mai iritată de aceşti cerşetori care vin din România, subliniază Focus. Cerşetorii îşi exersează deficienţele fizice în locuinţe mizerabile la subsol, care reprezintă timp de săptămâni şi luni casa lor din Germania.

Reporterii de la emisunea “Fakt” au studiat timp de un an fenomenul, iar reportajul lor, cu titlul “Compasiunea ca truc – Trucurile murdare ale bandelor de cerşetori”, prezintă mari oraşe, al căror centru este o zonă profitabilă pentru ţigani.

Reporterii au filmat cu camera ascunsă la Berlin, unde curăţătorii de automobile de la semafoare sunt deja de multă vreme mai supărători decât “aşa-zisele excremente de muscă de pe parbriz”. De cele mai multe ori, parbrizele devin mai murdare ca înainte, ceea ce nu-i opreşte pe cerşetori să fie răutăcioşi atunci când vreun automobilist nu plăteşte, unii din români scuipându-i pe şoferi sau zgâriind automobilul. Aproape nimeni nu-i reclamă pe curăţători, deşi tocmai aceasta ar trebui să fie calea de urmat, este de părere un purtător de cuvânt al poliţiei berlineze.

Click aici pentru a viziona filmul: http://www.mdr.de/fakt/7430681.html

La Dresda se pot vedea tot felul de deficienţe fizice, de la picioare strâmbe la mâini tremurânde, iar fără baston puţini cerşetori se încumetă să iasă în stradă. După terminarea muncii, cerşetorii români pot fi văzuţi ţinând cârjele comod în mână, înainte de a merge acasă, pentru ca ziua următoare să plece din nou la implorat “euroi”, aproape târându-se şi cu o privire care cere, având alături de ei un câine şi un copil, pentru a spori factorul milă.

 

2010/06/22/131494-7430407.jpg

2010/06/22/131495-7430423.jpg

2010/06/22/131496-7430425.jpg

Rămâne doar o întrebare şi anume de ce un reportaj aşa de bine documentat este transmis drept program alternativ în perioada Campionatului Mondial. Acest reportaj solid, realizat fără patos, exagerări şi obişnuitul jurnalism de paradă ar fi meritat un spaţiu de emisie frumos, iar un astfel de reportaj merită cu siguranţă cei 17,98 euro lunari pe care trebuie să-i plătească contribuabilul german ca taxă TV, încheie Focus.

Articolul original din Focus

Sursa foto: Emisiunea Fakt, postul MDR

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă