4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialGeorge Mihaita, prof pentru liceeni

George Mihaita, prof pentru liceeni

» Amintindu-si ca, in vremea adolescentei, pe lume erau lucruri mult mai placute decat tocitul la romana, actorul George Mihaita, el insusi un etern adolescent, dupa cum se declara, a acceptat sa joace, de dragul tinerilor, rolul atat de ingrat al profului de romana.

» Acest lucru nu se va petrece pe scena, cum ar fi de asteptat, ci chiar in scoli. si nu in liceele de fite, ci in cele din zonele defavorizate ale Bucurestiului.

Urmandu-si vocatia de prieten al tinerei generatii, George Mihaita s-a alaturat proiectului-pilot de reintegrare socio-profesionala prin arta a categoriilor defavorizate din Bucuresti "Opera Prima". Alaturi de studenti si tineri actori, urmeaza sa citeasca prin licee texte din programa scolara – pe care elevii cu siguranta le vor tine minte mult mai bine astfel – si sa sustina recitaluri de poezie in fata "clasei".

"Bai, azi nu mai facem scoala. Vin actorii sa ne citeasca poezii"
La Colegiul Economic "A.D. Xenopol", miercuri dimineata era agitatie mare printre elevi. Se raspandise deja vestea prin liceu: "Bai, azi nu mai facem scoala. Vin actorii sa ne citeasca poezii si sa joace un spectacol! Suntem chemati in sala de festivitati. Sa vezi caterinca!". Cei mai multi s-au indreptat cuminti spre intalnirea cu actorii, dar au fost si cativa smecheri care, inseland vigilenta profesorilor, au zbughit-o in curtea scolii, iar de acolo, in lume. "Hei, voi aia de-a unspea! Nu mergeti in sala de festivitati?", a strigat o profesoara in urma lor. "Unde, doamna, ca e plin!", a raspuns un pusti "stergandu-se" de ea in goana.
Actorul George Mihaita a fost maestru de ceremonii. El le-a prezentat elevilor Colegiului Economic "A.D. Xenopol" proiectul "Opera Prima", invitandu-i apoi la un spectacol de teatru-sport sustinut de studenti ai UNATC. Mihaita, care va ramane in istoria cinematografiei romanesti mai ales pentru rolul adolescentului rebel din filmul "Reconstituirea", celebra pelicula a lui Lucian Pintilie, a motivat astfel implicarea sa in proiect: "Ii iubesc pe adolescenti. De mai bine de 20 de ani incerc sa ma ocup de ei si de nevoile lor. si, cum sunt eu insumi un adolescent intarziat, vreau sa le fiu alaturi la greu tinerilor mei prieteni. Voi incerca sa ii apropii de poetii romani, de Marin Sorescu, de Nichita Stanescu si, desigur, de Eminescu".

"Daca ar veni actorii si in locul nostru la bac…"
Pe holuri se discuta deja despre aceasta poveste. Fetele erau incantate, baietii – mai sceptici. "Noi am vrea sa intram in proiectul asta. Poate mergem sa citim si noi texte din programa prin liceele din Rahova sau Ferentari", spuneau doua fete. "Da, cum sa nu! Acum va dati si actrite…", comenta un tanar, tinand palmata o tigara pe care murea de nerabdare sa o aprinda. "Bai, ce mi se pare mie cool la chestia asta e ca nu mai trebuie sa citesc eu textele alea", a spus altul. "Normal. Daca ar veni actorii si in locul nostru la bac…", a mai spus cel cu tigara ascunsa. "Ce crezi, ma, ca actorii le stiu pe de rost? Le citesc si ei." "Nu, ma, tre’ sa le tina minte. Ca doar la teatru cum fac?" "Lasa ca stiu eu. La teatru au pe unu’ care le sufla", se incapatana Gica-Contra fumatorul.  "Cum sa le sufle, ma?" "Asa cum iti suflu eu tie la teza, fraiere! si hai afara, ca-mi arde buza dupa o tigara!"  

George Mihaita: "Ii putem face sa se apropie mai cu incredere de aceste texte"
"Cand erati de varsta lor, invatati sau erati un chiulangiu?", l-am intrebat pe George Mihaita. "Imi amintesc ca atunci cand eram elev imi placea foarte mult scoala. Orele insa ma cam plictiseau. Asa ca nu stateam chiar la toate", ne-a marturisit el razand. "Dar poeziile pe care le veti spune copiilor le stiti pe de rost sau le veti citi? Ca am auzit pe holuri niste carcotasi." "Ei, cum?! Le stiu foarte bine. Ti le recit si-n somn." "Credeti ca daca le spuneti dumneavoastra poeziile din programa ii ajutati cu adevarat?" "Da. Adolescentii sunt foarte sensibili si timizi. Nu indraznesc sa ceara niciodata ajutor. Adultii nu prea le dau atentie, scoala e uneori prea rigida… Dar sunt sigur ca noi ii putem face sa se apropie mai cu incredere de aceste texte. Sper ca dupa ce le voi recita cateva poeme nu le vor mai privi ca pe niste teme obligatorii de scoala, ci ca pe niste gingase opere de arta."

» Programul "Opera Prima"
In cadrul proiectului, elevii vor participa la ateliere conduse de studenti la Actorie si vor participa la o asa-numita "scoala a spectatorilor", constand in vizite prin teatre, vizionari de spectacole si intalniri cu artisti. Cei mai cu aplecare spre carte vor avea sansa de a participa la un curs de scriere creativa, condus de poetul Dan Mircea Cipariu.

Pentru ca programul sa aiba si o finalitate practica, elevilor li se vor prezenta ca optiuni profesionale si meseriile specifice teatrului, precum manuitor decor, machior, peruchier, croitor de costume de teatru. Aceste cursuri se adreseaza in primul rand copiilor institutionalizati. "Opera Prima" este un proiect realizat de tineri masteranzi si absolventi ai Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti si va fi coordonat de Paul Chiributa, actor si profesor la UNATC. Programul este finantat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.
Urmatoarele scoli in care se va desfasura programul "Opera Prima" in lunile februarie si martie sunt Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Calea Rahovei, Liceul "Marin Preda", Liceul "Tudor Vladimirescu" si Liceul "Mircea Eliade". Initiatorii proiectului vor sa-si diversifice activitatea si sa organizeze proiecte de reintegrare socio-profesionala prin arta si in centre de plasament pentru copii sau in aziluri de batrani.

Cele mai citite

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă