26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialGalatiul s-a intors la eticheta de "Orasul Rosu"

Galatiul s-a intors la eticheta de „Orasul Rosu”

» Galatiul s-a intors la eticheta 1992, de "Orasul Rosu", dupa ce la alegerile de duminica, in 11 din cele 13 colegii, voturile alegatorilor prezentati la urne i-au plasat pe primul loc pe candidatii PSD-PC.

» Dreapta a obtinut victorii doar in doua colegii pentru Camera Deputatilor din nord-vestul judetului, in Colegiul 1, prin Victor Dobre (PNL) si Mircea Toader.

In municipiul Galati, PSD-PC au obtinut victorii clare in toate colegiile. In colegiile din zona rurala, unde au candidat liderii PD-L, PNL si PSD, au functionat doua mecanisme de fixare a fiefurilor electorale, prin fortarea obtinerii unui scor electoral foarte bun prin plasarea atat in colegiile pentru Senat, cat si in cele pentru Camera Deputatilor (CD) a celor mai puternici candidati. In Colegiul 2 Senat a candidat  directorul de campanie al PSD Galati, Gh. Saghian, avandu-i in corespondenta, in colegiile de camera suprapuse pe colegiul de Senat, pe vicepresedintele PSD Dan Nica in Colegiul 5 CD si pe senatorul PSD Viorel stefan, presedintele Comisiei de Buget Finante din Senat. Mesajul populist a fost bine perceput in zona cea mai saraca din judet, iar scorurile au fost pe masura: Gh. Saghian a obtinut 61,90%, Dan Nica 66,74%, iar Viorel stefan 61,90%.

 

Candidatii de dreapta s-au concurat intre ei in mai multe colegii. Astfel s-a intamplat la Colegiul 1 Senat, in care a candidat fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, iar in cele trei colegii de camera supuse peste colegiul sau, au candidat secretarul de stat Victor Dobre (PNL) in colegiul 1 si deputatul PNL Emil Strunga, in colegiul 3. Liderii liberali au fost concurati de liderii democrat-liberali, deputatul PD-L Ctin Petrea si secretarul executiv PD-L Mircea Toader.
Datorita competitiei PNL-PD-L si faptului ca PSD a mers pe cartea unor candidati locali si a dus o agresiva campanie pe tema patriotismului local, rezultatele nu au mai fost aceleasi ca in colegiul PSD. Pacuraru a obtinut numai 15.334 voturi, candidatul PD-L 16.643 voturi, iar candidatul PSD Laurentiu Chirvasuta a castigat lejer, cu 20.895 voturi. PNL si PD-L si-au impartit colegiile de camera: Victor Dobre (PNL) a castigat in Colegiul 1 CD, cu 49,67%, iar Mircea Toader in Colegiul 2 CD, cu 43,14%.

» Esalonul doi
In colegiile din municipiul Galati au candidat liderii din esalonul 2, medici, avocati si profesori universitari. La votul popular, toate colegiile au fost castigate de candidatii PSD, cel mai bun scor fiind realizat de purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, devenit deputat cu un procent de 55,5%. PD-L si PNL vor castiga mandate parlamentare, doar dupa distribuirea resturilor. PD-L va avea un senator, Marius Necula si trei deputati, Mircea Toader, Iulian Barsan si Mihai Boldea, iar PNL va avea un senator, chirurgul Paul Ichim si cel putin un deputat, Victor Dobre, obtinerea celui de al doilea mandat de deputat fiind probabila, dar nu sigura.

Cele mai citite

Zelenski îi va prezenta lui Biden „planul victoriei“, care va pune capăt războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat marți Consiliului de Securitate al ONU să impună Rusiei o soluție de pace în războiul cu Ucraina. În...

Infractorii cibernetici vizează rețelele de publicitate online pentru distribuirea de malware, avertizează experții

Experții în securitate cibernetică de la Eset, producătorul de soluții antivirus, atrag atenția asupra noilor tactici ale infractorilor cibernetici care utilizează rețelele de publicitate...

Elisabeta Lipă se îndreaptă spre politică! Șefa sportului și-a depus candidatură pe listele PSD

Elisabeta Lipă, fostă mare canotoare și lider de frunte în sportul românesc, își îndreaptă atenția către cariera politică, și intenționează să candideze pentru un...
Ultima oră
Pe aceeași temă