17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGălăţenii pot rămâne oricând fără căldură

Gălăţenii pot rămâne oricând fără căldură

Regia Apaterm Galaţi este pe punctul de a intra în incapacitate de lucru, după ce i-a fost blocat contul escrow de către Electrocentrale SA. Aceasta, la rândul său, nu mai poate primi gaze naturale decât cu plata în avans, după ce Romgaz a reziliat contractul de furnizare gaze.

Furnizarea căldurii la Galaţi a intrat într-o situaţie critică şi ar putea fi întreruptă oricând din cauza blocajului în care a intrat sistemul din cauza acumulării datoriilor între consumatori şi distribuitorul de energie termică – Apaterm SA, care, la rândul său, a acumulat datorii în valoare totală de 3.000 miliarde de lei vechi către la producătorul de energie Electrocentrale SA, care datorează 140 miliarde lei vechi furnizorului de gaze naturale, Romgaz Mediaş. După mai multe avertizări, Romgaz a reziliat contractul cu Electrocentrale SA, livrând gaze naturale doar pe bază de comandă şi doar cu plata unor sume în avans. „Cei de la Romgaz Mediaş au reziliat contractul încheiat cu Electrocentrale şi livrează gaze naturale doar pe bază de comandă şi doar cu plata unor sume în avans. În aceste condiţii, în care trebuie plătită în avans cantitatea de gaze naturale care urmează să fie furnizată, pot apărea oricând probleme”, a declarat preşedintele CA al Electrocentrale SA Galaţi, Iulian Aramă.

Blocaj financiar

În aceste condiţii, Electrocentrale SA trebuie să îşi asigure o cantitate suplimentară de păcură, dar şi asta costă. Pentru a recupera o cantitate cât mai mare din sumele datorate de Apaterm, Electrocentrale a reuşit ca la finalul unei acţiuni în instanţă să blocheze contul escrow al Apaterm şi prin această operaţiune a obţinut 18 miliarde de lei vechi, sumă virată către Romgaz Mediaş. Dar blocarea contului escrow aduce într-o situaţie critică Apaterm SA, pentru că nu mai are bani pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii, iar cum în această perioadă a anului astfel de intervenţii sunt necesare în fiecare zi, mai devreme sau mai târziu activitatea regiei va intra în blocaj. „Mă tem că vor intra în incapacitate de lucru, nu de plată”, este de părere viceprimarul Mircea Cristea.

Preţul gigacaloriei ar putea creşte

Situaţia a fost înrăutăţită şi de scăderea încasărilor Apaterm din cauza Legii 175/2010, prin care sunt şterse penalităţile dacă datornicii la plata facturilor la întreţinere îşi achită datoriile în perioada de graţie de 12 luni prevăzută de lege. În acest context, edilii Galaţiului mai au o „temă de casă”, scumpirea preţului gigacaloriei cu 47 de lei, care pe fondul reducerilor salariale va avea ca efect creşterea datoriilor consumatorilor către Apaterm.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă