10.2 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialFuneralii in SUA pentru episcopul Louis Vasile Puscas

Funeralii in SUA pentru episcopul Louis Vasile Puscas

» Episcopul greco-catolic al romanilor americani, PS Louis Vasile Puscas, va fi inmormantat cu toate onorurile in aceasta dimineata, in SUA. Prieten al Papei Ioan Paul al II-lea, PS Louis Vasile Puscas a facut istorie pentru romanii din America. El este cel care a condus prima episcopie greco-catolica romaneasca a Diasporei.

Ps Louis Vasile Puscas provine dintr-o familie de emigranti romani, din orasul Aurora, intemeiat de ardeleni in SUA. Practic, este vorba de un oras in care s-au stabilit multi dintre romanii ardeleni care au emigrat peste Ocean din Imperiul Austro-Ungar. O parte din casele vechi din Aurora pastreaza arhitectura specifica Transilvaniei. Romanii din Aurora si-au pastrat cultura mai ales cu ajutorul bisericilor. In Statele Unite ale Americii au activat, ca preoti misionari pentru ardelenii greco-catolici, personalitati precum Vasile Lucaciu.

Louis Vasile Puscas s-a nascut, in 13 septembrie 1915, pe pamant american, din parinti romani imigranti, in orasul Aurora (Illinois, SUA). Dupa absolvirea scolii Elementare St. Michael din Aurora, el s-a inscris la Seminarul Preparatoriu Quigley. Primii doi ani de studii i-a absolvit la Seminarul Greco-Catolic al Eparhiei de Oradea, pentru a-si exersa limba romana. Urmatorii doi ani de studiu i-a urmat la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. In timp ce se afla la Roma, a stat la Seminarul Greco-Catolic Romanesc "Pio Romeno". Din cauza inceperii celui de-al doilea razboi mondial, a fost nevoit sa paraseasca Europa si sa isi incheie studiile in SUA. A fost hirotonit ca preot catolic de rit bizantin la 14 mai 1942, in orasul Pittsburgh (Pennsylvania). Parintele Puscas a fost numit preot al parohiei St. John din Farrell. La 1 februarie 1965, a fost numit ca preot-paroh la parohiei greco-catolice romanesti St. George din Aurora (Illinois).

La 4 decembrie 1982, Papa Ioan Paul al II-lea a scos toate cele 17 parohii romanesti catolice de rit bizantin de sub jurisdictia ierarhiei romano-catolice americane si a constituit un exarhat apostolic, dependent direct de Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, si l-a numit exarh pe parintele Louis Vasile Puscas, cu titlul de episcop titular de Leuce. Pe 26 iunie 1983, parintele Puscas a fost hirotonit episcop de catre arhiepiscopul greco-catolic roman Traian Crisan, secretar al Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor. Episcopul Puscas a fost instalat ca exarh pe 28 august 1983 in Biserica St. George din Canton (Ohio), de catre arhiepiscopul Pio Laghi, Pro-Nuntiu Apostolic in SUA.

La 26 martie 1987, Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat exarhatul apostolic la rangul de episcopie. A luat, astfel, nastere Eparhia romana-catolica de rit bizantin Sf. martir George, cu resedinta la Canton (Ohio) si cu catedrala "Sf. mucenic Gheorghe", iar PS Louis Vasile Puscas a fost numit episcop titular al eparhiei nou-infiintate. Episcopul Puscas s-a retras din functia de episcop la 15 iulie 1993 si a devenit episcop emerit. A trecut la Domnul sambata dimineata, 3 octombrie.

Cele mai citite

Polițiștii organizează un protest în Piața Victoriei din Capitală

În contextul Zilei Armatei, organizațiile reprezentative ale polițiștilor, personalului contractual și pensionarilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) organizează un protest pentru a atrage atenția...

Menopauza, un subiect tabu pentru femeile din România

Specialiștii subliniază importanța diagnosticului precoce și a tratamentelor disponibile În România, problemele din sfera uro-ginecologică rămân un subiect închis, pentru multe femei peste 50 de...

Donald Trump și Kamala Harris sunt „umăr la umăr” în sondaje cu 15 zile înainte de alegerile prezidențiale

Cu 15 zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, într-o campanie pe un ton zilnic mai virulent, sondajele nu-i departajează pe Kamala Harris şi Donald Trump,...
Ultima oră
Pe aceeași temă