21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialFunctionarii publici au pichetat Ministerul Internelor

Functionarii publici au pichetat Ministerul Internelor

Peste 300 de functionari publici din mai multe judete ale tarii au pichetat ieri sediul Ministerului Administratiei si Internelor. Sindicalistii au venit din mai multe judete ale tarii, dar si din Bucuresti. Actiunea a fost organizata de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (afiliata la CNS „Cartel Alfa”). Organizatiile functionarilor publici au anuntat pentru aceasta luna mai multe actiuni de protest, revendicarile vizand, in principal, elaborarea unei legi a salarizarii functionarilor publici.
Actiunea de protest s-a desfasurat timp de 3 ore, incepand cu ora 11.00. Au fost prezenti sindicalisti din Timisoara, Prahova, Baia Mare, Bihor, Caras-Severin, Teleorman, Suceava etc., angajati ai primariilor, directiilor de taxe si impozite, de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si alte institutii bugetare. Din Bucuresti au venit reprezentanti ai salariatilor din primariile sectoarelor 1,2,3,4 si 6, precum si de la Primaria Municipiului Bucuresti. Printre fluieraturi si huiduieli la adresa guvernantilor, manifestantii au strigat: „Vrem salariu decent!”, „Munca egala, plata egala!”, „Vrem salariu ca si voi!”. Pe pancarte era scris: „Respectati contractele colective de munca!”, „Dati-ne sporurile si primele!”, „Salarii decente pentru functionari”.
In jurul orei 11,30, o delegatie a sindicalistilor au depus la sediul Ministerului Administratiei si Internelor un memoriu cu princi-palele revendicari ale salariatilor. Liderii sindicalistilor i-au anuntat pe manifestanti ca negocierile cu reprezentantii MAI vor incepe pe data de 15 noiembrie a.c.

Amenintari cu greva generala

Valer Suciu, liderul federatiei, a anuntat de la portavoce ca „daca revendicarile nu vor fi solutionate, pe data de 24 noiembrie a.c. se va lua decizia de declansare a grevei generale pe termen nelimitat, in administratia publica”.
„Cerem elaborarea legii salarizarii functionarilor publici, care sa fie o lege echitabila pentru toti functionarii publici din Romania, fara discriminare intre diferite categorii de functionari, sa respecte principiul „plata egala pentru munca de valoare egala”, sa compenseze regimul incompatibilitatilor prevazute de Legea 188/1999 -republicata (mentioneaza ca functionarii publici nu au voie sa desfasoare alte activitati in afara serviciului – n.n.) si sa se asigure un salariu de 1400 mediu pentru functionarii din administratia publica locala de 1400 lei”, a precizat Romel Neagu, vicepresedintele organizatiei.
Alte revendicari ale sindicatelor din administratia publica vizeaza acordarea sporurilor specifice: spor de confidentialitate de 15%, spor de fidelitate cuprins intre 5 si 20% (in functie de vechimea in institutie), indemnizatia de dispozitiv de 25% si alocatiile de hrana.

Cele mai citite

Barometru: 70% dintre antreprenori anticipează creșterea impozitului pe venit în următoarele 12 luni

Aproximativ 70% dintre antreprenorii români se așteaptă ca impozitul pe veniturile salariale să crească în următorul an, iar două treimi estimează o majorare și...

Proiect titanic: Autostrada Unirii intră în munți cu 38 de tuneluri și 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...

Ministerul francez de Externe a anunțat că Franța a ajutat la doborârea rachetelor iraniene

Netanyahu spune că Iranul „va plăti” pentru atacul cu rachete Franța a declarat miercuri că și-a mobilizat resursele militare în Orientul Mijlociu, pentru a contracara...
Ultima oră
Pe aceeași temă