Sindicalistii din Finante atrag atentia asupra problemelor cu care se confrunta angajatii din domeniu. In ciuda interesului Guvernului de a imbunatati colectarea la buget, disciplina financiara si de a combate evaziunea, functionarii publici care lucreaza in sistemul institutionalizat al Ministerului Finantelor Publice semnaleaza cinci probleme grave cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi.
Principala nemultumire este legata de faptul ca functionarii sunt tarati prin tribunale in mod nejustificat. De cele mai multe ori, pentru a amana plata datoriilor la stat, agentii economici dau in judecata institutia si acuza functionarul public, iar acesta este obligat, pe cheltuiala proprie, sa se apere in justitie, fara ca statul in numele caruia a actionat sa il apere. „In aceste conditii, functionarii Ministerului Finantelor sunt supusi unor presiuni care ii determina sa fie timorati pe perioada actiunilor de control”, se arata intr-un comunicat remis de Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, afiliata la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici „Sed Lex”.
Sindicalistii reclama si interventia politicului in activitatea institutiei. Exista, spun ei, cazuri in care senatori, deputati sau politicieni locali ameninta functionarii publici care incearca sa-si faca datoria la firmele protejate de politicieni sau chiar ale familiilor acestora. Nu in ultimul rand, sindicalistii se plang de salariile din sistem: ei afirma ca functionarii publici din acest segment de activitate au un venit mediu net de 480 de lei noi, sub media pe economia nationala.
Neintelegeri la varf
Situatia sindicalistilor din Finantele constantene este mai complicata decat cea de pe plan national. La toate aceste probleme generale, in judetul nostru a intervenit si o lupta pentru functia de presedinte al sindicatului. Alegerile din primavara acestui an au adus un nou lider, contestat in justitie. Cum fiecare parte sustine ca are dreptate si are sustinatori proprii, decizia finala despre cine trebuie sa ocupe fotoliul de presedinte va fi luata in instanta.
Le-a cazut tavanu-n cap!
Pana atunci, luptele „fratricide” nu ii ajuta cu nimic pe functionarii obisnuiti. Ei sunt in continuare tarati prin tribunale si lucreaza pe salarii de care se plang. Mai mult, conditiile in care isi desfasoara activitatea sunt deplorabile. Vicepresedintele Sindicatului Functionarilor Publici din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Vasile Zaborila, pregateste un memoriu in care sunt prezentate toate neajunsurile de zi cu zi. Situatia de la AFP Basarabi, spune el, este critica: „De fiecare data cand ploua, trebuie sa acoperim calculatoarele. Mai rau a fost la ultimele ploi, cand ne-a cazut tavanul in cap”.
Arhive cu mucegai
Lipsa spatiului este o alta problema cu care se confrunta sindicalistii care lucreaza la AFP Basarabi. In birouri de noua metri patrati sunt inghesuiti cate trei angajati, aici fiind depozitata si arhiva. Este o sursa continua de imbolnavire, din cauza mucegaiului si a aerului inchis. In plus, nu se respecta nici normele de arhivare. Documentele, acte publice, pot fi distruse in orice moment la o ploaie mai serioasa. Acest lucru s-a intamplat deja cu o parte din arhiva.
Bomba iminenta
Apropierea iernii ii sperie pe angajatii AFP Basarabi. Aici s-a montat o centrala termica ce functioneaza cu ajutorul gazului metan. Problema, spune Vasile Zaborila, este ca centrala nu este omologata. In aceste conditii, de cate ori functioneaza, riscurile la care se expun angajatii sunt extreme. O centrala pe gaze neomologata este o adevarata bomba virtuala. Angajatii risca pentru ca trebuie ca, pe timpul iernii, sa se incalzeasca intr-un fel sau altul. Lipsa de interes din partea Ministerului Finantelor pentru aceste probleme poate provoca adevarate dezastre.