DInstanţa supremă a condamnat ieri la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare două dintre cele 75 de persoane judecate în dosarul „Fraudă la referendum“ şi a dispus anularea a opt voturi falsificate din lista de votare a Secţiei 105 din Piatra Olt.
Citeşte şi: Dosarul Referendumului: DNA cere închisoare cu suspendare pentru inculpaţii care şi-au recunoscut vinovăţia
Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ fuseseră judecaţi separat de ceilalţi 73 de inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia. Cei doi au fost obligaţi de către instanţă şi la plata unor cheltuieli judiciare de 700 şi, respectiv, 800 de lei. Decizia instanţei supreme poate fi încă atacată cu recurs.
În cazul soţilor Preduţ, DNA a cerut pedepse cu suspendare întrucât nu erau instruiţi din punct de vedere legal şi pentru că la nivel rural nu se cunoaşte atât de bine practica de votare.
În 10 ianuarie, avocatul celor doi solicitase instanţei să-i judece prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320, indice 1 din Codul de Procedură Penală, în care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată.
Citeşte şi: Atanasiu, scos de sub urmărire penală în dosarul privind fraudele la referendum
Tot atunci, instanţa a stabilit ca audierile în dosarul fraudelor de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, din 2012, să înceapă în 14 februarie, cu un prim lot de persoane, respectiv membrii Secţiei de votare 105, iar pe 28 februarie să fie audiat un al doilea lot, cu membri ai Secţiei de votare 140.
Potrivit rechizitoriului, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“.
Citeşte şi: Zi decisivă în dosarul referendumului. Dragnea a cerut restituirea dosarului la DNA
Anchetatorii susţin că vicepremierul PSD a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării. Procurorii au mai arătat şi că Liviu Dragnea a încercat să întârzie cât mai mult trimiterea în judecată. În plus, liderul social-democrat a studiat volumele de urmărire penală care îl vizau în mod direct, însă, ulterior, nu a dorit să asculte interceptările telefonice.